Pasajul Unirii și toată zona din Piața Unirii sunt în pericol de prăbușire, avertiza fostul primar al Capitalei Gabriela Firea. Întrebat despre aceste probleme ale Bucureştului, Nicuşor Dan admite că situaţia este gravă.
„Legat de Pasajul Unirii, sunt două componente, pe de o parte este propriu-zis pasajul, cel prin care trec maşinile. Acolo a existat o intervenţie a administraţiei străzilor chiar în momentul în care a fost raportată desprinderea acelor elemente verticale.
Pe de altă parte, atât Pasajul Unirii, zona în care Dâmboviţa intră sub asfalt, cât şi alte mari lucrări de infrastructură din Bucureşti, nu au avut de-a lungul timpului întreţinerea de care au nevoie.
Evident că vrem să facem asta, dar avem nevoie de bani”, spune primarul Capitalei, Nicuşor Dan.
Citeşte şi: Pericol de prăbuşire a unui perete în Pasajul Unirii din București. Traficul rutier a fost restricționat
Nicuşor Dan a mai spus că „la prima vedere, investiţia pe care a trebuit să facem la pasajul de peste Dunăre (sîc) este de ordinul a 30 de milioane de lei”. În fapt, Nicuşor Dan voia să vorbească despre Dâmboviţa.
„Capitala este sub RISC de neputință și nepăsare! Pasajul Unirii și toată zona din piața Unirii este în pericol de prăbușire!
La un an de la alegeri nu s-a mișcat nimic pentru a consolida infrastructura șubredă a orașului, acțiune pentru care echipa mea pregătise cele necesare, după ani de zile în care nu se făcuse nimic.
Când am ajuns primar general am cerut să expertizăm podurile și pasajele din București. Așa am aflat cât de afectate sunt cele 22 de poduri și 7 pasaje pe care Primăria Capitalei le are în grijă.
Am consolidat podurile Mihai Bravu, Străulești, Grant și urma să începem lucrările la Podul Fundeni.
Cea mai gravă situație este, însă, la Piața Unirii. Zilele acestea am văzut că au început să se desprindă pereții în pasajul rutier. Pericolul este în toată zona Unirii, la planșeul care „înghite” râul Dâmbovița și desparte tot ce este la suprafață de stațiile de metrou.
Am expertizat zona acum doi ani, iar rezultatele au fost îngrijorătoare: structura are risc seismic ridicat și se poate prăbuși la un cutremur.
Am stabilit atunci tot ce era de făcut, iar lucrările urmau să înceapă în toamna trecută și să fie gata în 2022. Era cel mai important proiect al următorului mandat.
Imaginile găsite de echipa noastră în subteran îți dau fiori. Toată structura de rezistență a fost afectată în timp și se discutase o soluție provizorie de stabilizare până la începerea lucrărilor de consolidare.
Pentru Nicușor Dan nu este o prioritate!
A lăsat totul în același stadiu.
Nici măcar nu a actualizat expertiza, așa cum a anunțat public, iar la Administrația Străzilor oamenii sunt ocupați cu „altele”…
Dar lucrurile nu mai pot aștepta! Infrastructura critică a orașului trebuie consolidată! Nicușor Dan și toți „specialiștii” pe care i-a adus în funcții importante trebuie să-și ia rolul în serios”, a scris Gabriela Firea, joi, pe pagina de Facebook.