Momentul în care Raed Arafat ar putea fi urmărit penal pentru achiziţii suspecte în pandemie

Magistraţii Tribunalului Bucureşti vor soluţiona cererea DNA de redeschidere a urmăririi penale pe numele lui Raed Afarat în 2022. Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) este suspectat de infracţiuni de corupţie în legătură cu achiziţii de echipamente medicale în 2020, când România a plătit chiar şi un preţ de patru ori mai mare decât cel al pieţei.
Filip Stan
06 dec. 2021, 23:32
Momentul în care Raed Arafat ar putea fi urmărit penal pentru achiziţii suspecte în pandemie

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne, este în vizorul DNA într-un dosar în care procurorii cercetează modalitatea prin care, în martie 2020, au fost achiziționate 300 de ventilatoare pentru bolnavii COVID, din Germania și din China. La acea vreme, România a plătit în avans mai mult decât ar fi trebuit.

Dosarul se judecă la Tribunalul București, în cameră de consiliu, iar următorul termen a fost stabilit, luni, pentru 31 ianuarie 2022, conform Ziare.com.

Rapoartele Curţii de Conturi arată că acele echipamente medicale aveau un preț de piață de 26.000 de lei (cele din Germania) sau de 7.000-10.000 de lei (cele din China). În aceste condiţii, România a plătit pentru ventilatoare un preţ de 56.000 de lei / bucată, iar acest lucru face obiectul dosarului penal.

În cazul achiziţiei de echipamente, prejudiciile estimate se ridică la peste 300 de milioane de lei.

Citeşte şi: Raed Arafat: „Tulpina Omicron este mult mai contagioasă decât Delta, cu siguranţă va ajunge şi în România”

Potrivit sursei citate, Curtea de Conturi a realizat următoarele rapoarte cu privire la achizițiile de echipamente medicale din anul 2020, pe baza cărora a formulat sesizări la DNA:

  • Raport de control nr.40608/07.07.2020 la Ministerul Sănătății. Inspectorii au identificat posibile infracțiuni de abuz in serviciu, fals intelectual, uz de fals, iar prejudiciu estimat este de 2.875.160 de lei.
  • Raport de control nr.5442/07.07.2020 pct.C.1 la IGSU. Posibila faptă identificată: abuz in serviciu. Prejudiciu estimat: 10.931.460 de lei.
  • Raport de control nr. 5442/07.07.2020 pct.A.1 la IGSU. Posibila faptă identificată: abuz în serviciu. Prejudiciu estimat: 4.272.180
  • Raport de control nr.40628/08.07.2020 la Unifarm. Faptele identificate: abuz in serviciu, fals intelectual, uz de fals. Prejudiciu estimat 319.807.361 de lei.
  • Raport de follow-up nr.40859/15.07.2020 la Unifarm. Faptele vizate: art.64 din Legea nr.94/1992, republicată. Prejudiciu estimat 536.756 de lei.

Două dintre rapoarte au vizat activitatea Unifarm şi achiziţiile de echipamente medicale în primele zile de pandemie, cu nerespectarea prevederilor legii achizițiilor publice. Acestea s-au concretizat într-un dosar penal, care se judecă acum pe rolul Tribunalului București. În acest dosar este vizat Adrian Ionel, fost director al Unifarm.

Adrian Ionel, fost director general al Companiei Naţionale Unifarm SA, a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat că a cerut o mită de 760.000 de euro de la reprezentanţii unei firme, în schimbul atribuirii unui contract de achiziţie de echipamente de protecţie împotriva infectării cu noul coronavirus, respectiv 250.000 de combinezoane şi trei milioane de măşti chirurgicale.

Fostul șef al Unifarm va fi judecat pentru săvârşirea infracţiunilor de: luare de mită, abuz în serviciu, complicitate la trafic de influenţă, instigare la fals intelectual folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Citeşte şi: Atac virulent al unui lider PSD la adresa lui Raed Arafat: „Mă bucur că cineva i-a oprit delirul, pentru că este responsabil de multe tragedii”

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Țările în care locuiesc cei mai mulți oameni obezi. Ce loc ocupă România
Capital.ro
5 ani de închisoare. Interzis pentru stăpânii de câini. Îți face dosar penal
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Bani GRATIS pentru românii cu copii mici! Ce trebuie să facă pentru a-i primi?
Adevarul
Neptun: În plin sezon estival, turiștii împart plaja cu utilajele. „Este puțină plajă activă, se face speculă cu șezlongurile” FOTO VIDEO
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
România, sufocată de inundații. Pericol major în multe zone
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Laurențiu Reghecampf o pune la zid pe Prodanca: 'Cum să-ți plătesc curentul când tu stai cu Ronald' 😲
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru construcția autostrăzii Sibiu - Piteşti
Capital.ro
Anunțul cel mare despre PACE. A vorbit cu Vladimir Putin: O pace echitabilă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Rusia Își Menține Disponibilitatea de a Livra Gaze Europei prin Ucraina după 2024
MediaFlux
S-a aflat CINE ÎL ÎNLOCUIEȘTE pe BIDEN!
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?