Alina Ghica trebuia să fie votată de cel puţin zece membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), însă a primit doar opt voturi favorabile, în condiţiile în care din sala de şedinţă au lipsit mai mulţi magistraţi.
În aceste condiţii, procedura pentru alegerea vicepreşedintelui CSM va fi reluată.
Judecătoarea Alina Ghica şi-a anunţat vineri candidatura la funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, la scurt timp după alegerea procurorului Ona Schmidt Hăineală ca preşedinte al CSM.
Imediat după ce Alina Ghica şi-a anunţat candidatura, judecătorul Horaţius Dumbravă s-a ridicat şi a spus că părăseşte sala, pentru că este inacceptabil ca un proiect de management să fie depus cu 40 minute înainte de prezentare. Dumbravă a fost urmat de de alţi trei membri ai CSM, respectiv Adrian Neacşu, Alexandru Şerban şi Marius Tudose.
Cei patru membri ai CSM au lipsit din sala de şedinţe atât la audierea Alinei Ghica, cât şi la momentul votului pentru funcţia de vicepreşedinte.
Procurorul Oana Schmidt Hăineală a fost aleasă în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ea fiind până în prezent vicepreşedinte al instituţiei.
Oana Schmidt Hăineală a fost aleasă cu zece voturi, în timp ce contracandidatul ei, judecătorul Mircea Aron, a fost votat de opt membri CSM.
Hăineală este primul procuror care devine preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.
Anul trecut, Alina Ghica şi Oana Schmidt Hăineală şi-au depus un proiect comun, însă pe parcursul anului s-a simţit faptul că vicepreşedinta Consiliului, procuroarea Hăineală, a condus mai mult decât preşedinta Ghica.
Surse din magistratură spuneau încă de joi că anul acesta cele două magistrate vor să facă rocada, astfel ca Hăineală să preia conducerea, iar Ghica să-i fie vicepreşedinte.