Subvențiile noi pentru fermieri. Câţi bani vor primi de la stat cei care cresc oi şi capre

Crescătorii de oi și capre vor primi bani de la APIA odată cu intrarea în vigoare a noului Plan Național Strategic.
Alina Costache
07 dec. 2021, 11:25
Subvențiile noi pentru fermieri. Câţi bani vor primi de la stat cei care cresc oi şi capre

Subvențiile noi pentru fermieri. La fel ca și fermierii din sectorul bovinelor, crescătorii de oi și capre vor beneficia în perioada 2023-2027 de plata sprijinului cuplat în sectorul zootehnic (SCZ) pentru animalele pe care le dețin.

Potrivit unui document publicat pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, crescătorii de ovine și caprine ar urma să primească subvenţii de 13,7 euro/cap de animal.

Ministerul Agriculturii estimează că în jur de 4.000.000 de animale vor intra la plata acestui sprijin, astfel că suma totală necesară pentru plata SCZ la oi și capre ar fi de 54,8 milioane de euro, scrie agro-tv.ro.

Citeşte şi: Ministrul Economiei: Am deblocat bugetele operatorilor din industria de apărare. Pană la sfârşitul anului, oamenii îşi vor primi banii de salarii

Anunțul ministrului Agriculturii despre lovitura cruntă care îi îngroapă pe fermierii din România

„Am analizat cu atenție comunicatul primit de la Azomureș și încerc să extrag din el acele zone care vizează activitatea mea la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în sensul în care trebuie să identificăm acele soluții viabile pentru fermierii din România. Din păcate, cealaltă componentă pe care cei de la Azomureș o identifică nu intră ăn competența Ministerului Agriculturii.

La nivel guvernamental, trebuie să intervenim și să încercăm să identificăm acele soluții care să facă posibilă repornirea și realuarea activității de către cei de la Azomureș, pentru că ceea ce ei au prezentat a fost faptul că exista o lipsă a gazului pe piața din România, disponibil de gaz pe care l-au solicitat către 17 furnizori.  Am primit un răspuns doar de la doi furnizori care le-au explicat ca eu le pot asigura doar jumătatea de cantități de gaz.

De cealaltă parte, vedem testul certificatelor verzi care, la nivel european, a explodat. Ne uităm la nivelul anului 2013, când erau 9 euro, acum au ajuns la 70 de euro și se preconizează că vor crește în continuare. Toate aceste efecte au condus la această decizie pe care conducerea unității de producție a îngrășămintor a luat-o.

Acum, Azomureș produce cam 50% din necesarul de îngrășăminte din România și trebuie să intervenim rapid pentru a asigura fermierilor posibilitatea de a menține producțiile agricole la nivelul anului 2021 măcar. Pe piață există în continuare cerere, chiar dacă prețurile sunt mari, asta arată apetența fermierilor români și deschiderea pentru e menține producțiile ridicate, iar de cealaltă parte, trebuie să îi sprijinim și să avem în vedere faptul că cantitatea de cereale în România îi vizează pe toți. siguranța alimentară a tuturor este prioritară”, a precizat ministrul Agriculturii, la Realitatea Plus.

Citeşte şi: Creşteri salariale 2022. Cine va primi mai mulţi bani de anul viitor

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, marţi, că specialiştii analizează motivele pentru care Azomureş a intrat într-o perioadă de oprire a producţiei şi vor fi găsite soluţii pentru ca activitatea să fie reluată. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat că, la 31 decembrie, expiră contractul de gaze al Azomureş, încheiat la un preţ foarte bun, iar această oprire a producţie vine pentru a preîntâmpina turbulenţa de pe piaţa gazelor.

“Am discutat această problemă încă de la finele săptămânii trecute, am discutat cu ministrul Energiei, am discutat cu ministrul Agriculturii pentru că producţia de la Azomureş este foarte necesară producătorilor agricoli. De asemenea, ieri am avut o discuţie pe acest subiect, rămânând ca factorii de răspundere să continue să analizeze care este realitatea, care sunt motivele reale pentru care s-a intrat în această perioadă de oprire a producţiei şi desigur împreună vom găsi  soluţii. Nu pot să vă spun acum ce vom face pentru că se analizează”, a explicat Nicolae Ciucă.

De asemenea, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat în aceeaşi conferinţă de presă, că Azoremuş şi-a mutat reviziile din vară în această iarnă pentru a preîntâmpina această turbulenţă pe piaţa gazelor naturale.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Românii care stau la casă sunt obligați să plătească. Este ORDIN în România
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
E ZIUA DECISIVĂ pentru milioane de români! Anunțul momentului
Adevarul
Român stabilit în Spania, surprins de transformarea țării natale: „A ajuns mai bine decât toate suratele ei est europene”
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Adevărul despre Traian Băsescu. A lovit sau nu a lovit copilul
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Pudra de talc, declarată posibil cancerigenă de OMS. În talc a fost descoperit azbest, un mineral toxic și interzis în Uniunea Europeană
Capital.ro
Mașinile sunt interzise. Restricția a intrat în vigoare de miercuri, 14 august, de la ora 20:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
Daniel Baciu, anunțul momentului pentru seniori după ce s-a terminat recalcularea! Șeful Casei de Pensii a dat vestea: „Avem o creștere a pensiei”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...