Subvențiile noi pentru fermieri. La fel ca și fermierii din sectorul bovinelor, crescătorii de oi și capre vor beneficia în perioada 2023-2027 de plata sprijinului cuplat în sectorul zootehnic (SCZ) pentru animalele pe care le dețin.
Potrivit unui document publicat pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, crescătorii de ovine și caprine ar urma să primească subvenţii de 13,7 euro/cap de animal.
Ministerul Agriculturii estimează că în jur de 4.000.000 de animale vor intra la plata acestui sprijin, astfel că suma totală necesară pentru plata SCZ la oi și capre ar fi de 54,8 milioane de euro, scrie agro-tv.ro.
„Am analizat cu atenție comunicatul primit de la Azomureș și încerc să extrag din el acele zone care vizează activitatea mea la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în sensul în care trebuie să identificăm acele soluții viabile pentru fermierii din România. Din păcate, cealaltă componentă pe care cei de la Azomureș o identifică nu intră ăn competența Ministerului Agriculturii.
La nivel guvernamental, trebuie să intervenim și să încercăm să identificăm acele soluții care să facă posibilă repornirea și realuarea activității de către cei de la Azomureș, pentru că ceea ce ei au prezentat a fost faptul că exista o lipsă a gazului pe piața din România, disponibil de gaz pe care l-au solicitat către 17 furnizori. Am primit un răspuns doar de la doi furnizori care le-au explicat ca eu le pot asigura doar jumătatea de cantități de gaz.
De cealaltă parte, vedem testul certificatelor verzi care, la nivel european, a explodat. Ne uităm la nivelul anului 2013, când erau 9 euro, acum au ajuns la 70 de euro și se preconizează că vor crește în continuare. Toate aceste efecte au condus la această decizie pe care conducerea unității de producție a îngrășămintor a luat-o.
Acum, Azomureș produce cam 50% din necesarul de îngrășăminte din România și trebuie să intervenim rapid pentru a asigura fermierilor posibilitatea de a menține producțiile agricole la nivelul anului 2021 măcar. Pe piață există în continuare cerere, chiar dacă prețurile sunt mari, asta arată apetența fermierilor români și deschiderea pentru e menține producțiile ridicate, iar de cealaltă parte, trebuie să îi sprijinim și să avem în vedere faptul că cantitatea de cereale în România îi vizează pe toți. siguranța alimentară a tuturor este prioritară”, a precizat ministrul Agriculturii, la Realitatea Plus.
Citeşte şi: Creşteri salariale 2022. Cine va primi mai mulţi bani de anul viitor
Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, marţi, că specialiştii analizează motivele pentru care Azomureş a intrat într-o perioadă de oprire a producţiei şi vor fi găsite soluţii pentru ca activitatea să fie reluată. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat că, la 31 decembrie, expiră contractul de gaze al Azomureş, încheiat la un preţ foarte bun, iar această oprire a producţie vine pentru a preîntâmpina turbulenţa de pe piaţa gazelor.
“Am discutat această problemă încă de la finele săptămânii trecute, am discutat cu ministrul Energiei, am discutat cu ministrul Agriculturii pentru că producţia de la Azomureş este foarte necesară producătorilor agricoli. De asemenea, ieri am avut o discuţie pe acest subiect, rămânând ca factorii de răspundere să continue să analizeze care este realitatea, care sunt motivele reale pentru care s-a intrat în această perioadă de oprire a producţiei şi desigur împreună vom găsi soluţii. Nu pot să vă spun acum ce vom face pentru că se analizează”, a explicat Nicolae Ciucă.
De asemenea, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a afirmat în aceeaşi conferinţă de presă, că Azoremuş şi-a mutat reviziile din vară în această iarnă pentru a preîntâmpina această turbulenţă pe piaţa gazelor naturale.