Voiculescu: „Traian Băsescu are dreptate. Judecătorii sunt vulnerabili la influenţă politică”

Senatorul Dan Voculescu susţine, într-o postare pe blogul său, că există cazuri în care magistraţii s-au lăsat influenţaţi de mediul politic, afirmaţie pe care a făcut-o şi preşedintele Traian Băsescu la ultima şedinţă a CSM, şeful statului spunând că au fost magistraţi "predispuşi la a apleca urechea la influenţă politică". Voiculescu exemplifică cu decizia judecătorească prin care a fost declarat colaborator al Securităţii.
Filip Stan
04 ian. 2013, 15:18
Voiculescu:

Domnul Băsescu are dreptate. Au fost numeroase cazuri în care deciziile magistratilor s-au dovedit vulnerabile la influenţă politică. Spre exemplu, domnul judecător Emanuel Albu, de la Înalta Curte, a decis că o comunicare comercială adresată directorului întreprinderii de comerţ exterior poate fi considerat un temei suficient pentru emiterea unui verdict de colaborare cu Securitatea (în condiţiile în  care orice alte acuzaţii au fost respinse de toate instanţele de judecată)! Întâmplător, domnul Albu a fost coleg de partid şi de guvern chiar cu domnul Băsescu. Oare, în acest caz, magistratul „a aplecat urechea la influenţă politică”? Pentru mine este destul de clar ca, măcar de data aceasta, Traian Băsescu vorbeşte în cunoştinţă de cauză„, scrie Voiculescu pe blog.

Fondatorul PC susţine că este de aşteptat ca influenţele politice să fie active şi în dosarul ICA în care este acuzat. „Sunt, se pare, şi alţi magistraţi ‘predispuşi la a apleca urechea la influenţa politică” în cazuri în care, deşi nu există probe, se exercita o presiune, implicită sau explicită, pentru un verdict într-un sens dorit, de exemplu, de preşedintele numit Traian Băsescu. Mă aştept, de altfel, ca şi în dosarul ICA, în care, fără nicio probă, sunt acuzat că am exercitat influenţe „telepatice”, să se găsească şi magistraţi sensibili la eventuale dorinţe ale domnului presedinte numit„, afirmă Voiculescu.

El se arată sceptic asupra faptului că în 2013 influenţele politice asupra justiţiei vor înceta. „Consider că independenţa integrală a justiţiei faţă de politică, faţă de orice formă de tensiune sau presiune exterioara şi, nu în ultimul rând, faţă de preşedintele numit Traian Băsescu, reprezintă o prioritate absolută pentru România„, mai scrie Dan Voiculescu.

Traian Băsescu a precizat, vineri, la şedinţa CSM, că judecătorii şi procurorii care ascultă comenzile politice o fac fie din cauză că sunt corupţie, fie din motive structurale. Conform şefului statului, magistraţii care nu sunt independenţi poartă întreaga responsabilitate.

„Având acces şi în zona politică şi în justiţie vă pot spune că nu e uşor să ţii justiţia ferită de influenţa politică. Tu însuţi plăteşti uneori atitudinea de a nu lăsa oamenii politici să interfereze justiţiei sau să uşureze viaţa avocaţilor sau a unor politicieni mai mult sau mai puţin certaţi cu legea. Nu suntem încă la stadiul la care să spunem că independenţa justiţiei e un bun câştigat de România, dar România nu are nicio şansă să meargă înainte, să fie o ţară în care cetăţenii sunt mulţumiţi dacă justiţia nu va fi una neinfluenţată politic, o justiţie care să aibă stăpâni doar legea şi Constituţia, iar fiecare magistrat să fie convins că este independent”, a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele a făcut trimitere şi la activitatea judecătorilor şi procurorilor.

„Nu am întâlnit încă situaţia în care un magistrat care şi-a manifestat independenţa să suporte consecinţe pentru că nu se mai poate în ziua de azi. În schimb am văzut magistraţi care au fost predispuşi la a apleca urechea la influenţa politică”, a spus Băsescu, afirmând că un magistrat ar trebui să respingă în mod direct orice influenţă politică:

„Magistraţii trebuie să spună: Nu, nene politicianule, nu mă interesezează ce spui. Singurul meu criteriu e legea. Dacă nu e independent, e numai din cauza voinţei lui. Astăzi judecătorii şi procurorii nu sunt independenţi numai dacă nu vor ei, iar motivele sunt corupţia sau motive structurale”, a adăugat Traian Băsescu.

Băsescu a mai spus, la şedinţa CSM, că raportul MCV pe care Comisia Europeană îl va prezenta la sfârşitul lunii ianuarie va sancţiona Parlamentul pentru situaţiile în care a fost „abuziv” privind permiterea cercetării penale a unor parlamentari.

„Părerea mea este că raportul MCV de la sfârşitul lui ianuarie va sancţiona Parlamentul pentru asta. Pentru că aici pare a fi vulnerabilitatea noastră, în înţelegerea funcţionării justiţiei şi pentru oamenii politici”, a afirmat preşedintele Băsescu.

Subiectul a fost ridicat de membrii CSM, care au remarcat faptul că Parlamentul a obstrucţionat anchetarea penală de către procurori a unor membri ai Legislativului.

„Nu avem niciun conflict din acest punct de vedere. Şi eu consider că Parlamentul a fost în câteva situaţii abuziv”, a spus preşedintele. El a adăugat că parlamentarii nu trebuie să oprească ancheta procurorilor şi trimiterea în judecată, unde cei vizaţi au şi şansa de a-şi dovedi nevinovăţia.

Traian Băsescu a făcut această declaraţie după ce judecătorul Horaţius Dumbravă, fost preşedinte al CSM, i-a sesizat şefului statului că există o problemă în ce priveşte parlamentarii faţă de care Parlamentul nu dă aviz pentru percheziţie, arestare, cercetare.

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Gratis de la stat pentru proprietarii de teren și case din România. Mergi la Primărie până pe 10 septembrie
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Documentul de care depinde plata a sute de mii de pensii. Trebuie depus de urgență
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Rămâi fără certificatul de înmatriculare. Se reține pe loc talonul auto și iei amendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Medicul stomatolog Marina Gavril, găsită moartă în cabinetul din Brăila
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'