Liderul PPMT: Federalismul este viitorul politic şi naţional al României

Liderul PPMT, Toro T. Tibor, afirmă că "federalismul este viitorul politic şi naţional" al ţării, reprezentanţii partidului dorind ca, "prin presiunea comunităţii maghiare care susţine ideile de autoguvernare", să-şi impună ideile de transformare a României, transmite corespondentul Mediafax.
Filip Stan
04 ian. 2013, 15:38
Liderul PPMT: Federalismul este viitorul politic şi naţional al României

Preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, a afirmat, vineri, într-o conferinţă de presă la Oradea susţinută alături de Tökes Laszlo şi Szilagyi Zsolt, că „federalismul este viitorul politic şi naţional” al ţării şi că partidul va încerca să îşi impună ideile de transformare a României din stat naţional unitar într-unul multinaţional cu provincii autonome „prin presiunea comunităţii maghiare care susţine ideile de autoguvernare”.

Toro a anunţat că partidul va iniţia mai multe mişcări populare stradale în acest an, cu precădere în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, dar şi în alte judeţe unde este bine reprezentat în comunitate, precum Bihor şi Satu Mare. El nu a exclus ideea organizării unui nou referendum regional în secuime, prin care regiunea să ajungă să fie recunoscută ca autonomă de restul ţării.

Liderul PPMT i-a criticat pe reprezentanţii UDMR.”Şi-au trădat electoratul, desconsiderându-l, doar pentru a ajunge la putere. Dacă pactul semnat cu USL ar fi fost cunoscut înainte de alegeri, altele erau rezultatele”, a spus Toro.

Europarlamentarul Tokes Laszlo i-a catalogat pe reprezentanţii UDMR drept „politicieni meschini post-comunişti care nu slujesc comunitatea maghiară, ci doar propriile interese”. Tokes a spus că anul 2013 va fi „anul autonomiei pentru Partidul Popular Maghiar din Transilvania”, ceea ce va însemna o campanie de „articulare a voinţei colective a populaţiei” din secuime, pentru ca parlamentarii să ţină cont de dorinţa maghiarilor de acolo de proclamare a regiunii ca „provincie istorică autonomă, cu statut special”.

Tokes a apreciat că autonomia Ţinutului Secuiesc ar putea fi obţinută prin mobilizarea oamenilor, forţând mâna guvernanţilor, prin mişcări colective şi manifestaţii stradale.

Pe de altă parte, el a declarat că PPMT va „încerca revitalizarea colaborării maghiaro-maghiare în cadrul Forumului de Mediere al Maghiarilor din Transilvania, pentru ca deciziile luate acolo să reprezinte cu adevărat interesele ungurilor din bazinul carpatic”, spunând că îi va fi greu, dar nu imposibil, să stea la aceeaşi masă de discuţii cu UDMR, în cadrul forumului de mediere.

„I-am ierta, urmând exemplele biblice, dacă s-ar pocăi. Pentru că UDMR are nevoie acum de o curăţire sufletească personală şi principială. Din păcate, liderii de acum ai Uniunii, tineri sau în vârstă, s-au stricat. Sunt politicieni meschini tipic post-comunişti, care nu slujesc comunitatea maghiară, ci numai propriul interes”, a spus europarlamentarul.

El a făcut referire la acordul semnat de UDMR cu USL în 1 octombrie 2012, al cărui text a fost făcut public joi. „Prin acest pact UDMR şi-a trădat propriul electorat, continuând practica minciunilor prin care a reuşit la fiecare alegeri parlamentare să ajungă la guvernare. Acum, însă, România are cel mai prost Parlament din ultimii 23 de ani”, a conchis Tokes.

Vicepreşedintele PPMT Szilagyi Zsolt le-a cerut, în aceeaşi conferinţă de presă, liderilor UDMR „să scoată la lumină adevăratul text, dar şi anexele secrete ale pactului semnat cu USL”. „Acest pact continuă să rămână secret, deşi a fost dat publicităţii”, a spus Szilagyi, susţinând că varianta pactului care a fost făcută publică „este un text cosmetizat”.

În opinia lui Szilagyi Zsolt, varianta reală a pactului ar cuprinde şi „acţiunile de intimidare îndreptate în campania parlamentară din decembrie de Poliţie împotriva candidaţilor PPMT şi a electoratului maghiar din zonele unde partidul are susţinători şi ar fi putut surclasa UDMR”. Szilagyi a susţinut că acest pact politic arată existenţa a încă unuia prin care UDMR s-ar fi aliat cu Partidul Civic Maghiar.

Viceliderul PPMT a spus că, deşi UDMR a reuşit să atingă pragul electoral, „este de fapt sub pragul etic al reprezentativităţii comunităţii maghiare”.

Spynews
Cine ar fi noul suspect în cazul crimei din Brăila. Un bărbat recent eliberat din închisoare ar putea fi implicat
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
O mare companie din România va concedia peste 160 de angajați. Și alte firme din acest oraș au anunțat măsuri similare
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Taxele pe care toți românii sunt obligați să le plătească
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
Colectarea PET-urilor a devenit o afacere în România. Câți bani fac românii zilnic?
Adevarul
Cine este Alfred Bulai, cunoscutul analist politic aflat în centrul unui scandal sexual
Spynews
David Popovici a făcut din nou spectacol la Jocurile Olimpice. Proaspătul campion olimpic s-a calificat în finala probei „regina”
Spynews
Laura Cosoi, dezvăluiri de suflet după ce a devenit mamă pentru a patra oară. A adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă duminică noapte
Evz.ro
Scăldatul în aceste lacuri, extrem de periculos. Mulți români nu știu la ce se expun
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Familia Regală, lovită de o nouă tragedie! Prințul și-a dat ultima suflare pe un pat de spital
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Ce poreclă a primit David Popovici, după ce a luat aurul la 200 m liber! Cum l-au botezat jurnaliștii de la Jocurile Olimpice pe înnotătorul român
Capital.ro
Intră banii în conturile românilor. Au început plățile. Cine va primi 1.500 de euro
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Președintele Belarusului grațiază un cetățean german condamnat la moarte
MediaFlux
PENSIE 2024. PENSIONArII avantajați de formula de calcul.
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?