Ignat 2021. Acestei zile îi sunt specifice o serie de tradiţii şi superstiţii pe care mulţi români le respectă cu sfinţenie pentru a le merge bine şi a fi feriţi de rele.
Tăierea porcului este singura activitate permisă în ziua de Ignat. Este interzisă prestarea altor munci: spălatul, cusutul sau măturatul casei.
Sacrificarea animalului trebuie să aibă loc pe lumină, întrucât numai lumina poate ţine la distanţă spiritele malefice.
Există credinţa că cei miloşi nu este bine să asiste la tăiatul porcului deoarece, dacă o fac, porcul va muri greu, iar carnea lui va fi tare şi va fierbe greu.
După ce porcul a fost tăiat, pârlit și spălat, e bine să fie acoperit cu o pătură şi un copil să-l încalece. Se crede că acest obicei va aduce un an fără boli și plin cu bogații și sănătate.
De asemenea, atunci când se taie porcul, oamenii este bine să rostească cuvintele: Ignat, Ignat/Porc umflat, iar înainte de sacrificare să spună: Doamne ajută, să-l mâncăm sănătoși. Aceste cuvinte îi sunt, de fapt, adresate Sfântului Ignatie Teoforul pentru iertarea uciderii voite a animalului, cât și lui Dumnezeu.
În Teleorman, oamenii respectă un alt obicei în ziua de Ignat: ei fac semnul crucii cu sângele porcului pe fruntea copiilor pentru ca micuţii să fie plini de sănătate și roșii în obraji în anul care va veni.
Sângele animalului, amestecat cu mei şi lăsat să se usuce, este bun pentru afumat copiii când se sperie sau când au guturai.
Când porcul tăiat este adus în casă, trebuie adusă mai întâi căpățâna cu râtul înainte, pentru a avea parte de noroc.
Părul de porc se păstrează şi cu el se afumă copiii atunci când se crede ca sunt deocheaţi. Cu el se afumă şi adăposturile vitelor, pentru a le proteja de atacul animalelor sălbatice.
În ajunul Ignatului, gospodinele obişnuiesc să fiarbă grâu. Acesta trebuie tămâiat şi binecuvântat, după care toți membrii familiei trebuie să mănânce din el. Ce rămâne se da păsărilor a două zi în zori. Se crede că cine respectă acest obicei va avea o viaţă bună şi va găsi rezolvarea la orice problemă.
Tot în ajun, se ia un dovleac căruia i se taie coada, aceasta fiind leac leac de bube dulci la copii.
În unele locuri, untura de porc negru este folosită la vrăji. Cei care erau bănuiți că vor ajunge strigoi erau unși cu untură de porc negru.
Se crede că, în ajun de Ignat, vrăjitoarele umblă să „ia belșugul” caselor. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, gospodinele împrăștie mei și grâu în fața casei.
Citeste si Un porc a fost filmat când sare dintr-un camion în Brăila. Imaginile au devenit virale VIDEO