Guvernul de coaliţie (socialişti, dreapta, extrema-dreaptă), care putea conta teoretic pe 255 de voturi din totalul de 300 din Parlament, a obţinut 258 de voturi în favoarea acestui buget, din totalul de 299 de votanţi. 41 de deputaţi au votat împotrivă, potrivit rezultatelor oficiale.
Bugetul pe 2012, criticat de manifestanţi, conţine noi creşteri de impozite, reduceri ale salariilor funcţionarilor şi ale numărului de angajaţi din sectorul public.
„Poziţia noastră în Europa nu este negociabilă„, a precizat Papademos, care se confruntă cu decizii dure pentru a evita falimentul, în timp ce zona euro se luptă pentru a-şi păstra integritatea.
„Grecia este şi va rămâne o parte a Europei unite şi a euro„, a adăugat premierul, fost vicepreşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE), subliniind că această „participare” implică şi „obligaţii”.
Acest buget de austeritate merge în paralel cu un plan de renegociere şi de ştergere a unei părţi a datoriei publice care afectează ţara şi cu un al doilea plan de ajutor lansat de ţările europene partenere.
Bugetul pe 2012 al Greciei prevede o reducere a deficitului public la 5,4 la sută din PIB, faţă de 9 la sută din PIB preconizat în 2011, ceea ce reprezintă un efort imens în materie de reducere a cheltuielilor şi creştere a încasărilor fiscale.