Românii nevaccinaţi intră în carantină! Ministerul Sănătății precizează de ce persoanele nevaccinate sau netrecute prin COVID trebuie să stea în carantină la intrarea în România. Diferența dintre o persoană vaccinată sau care a avut Covid-19 în ultimele 6 luni și o persoană care nu s-a aflat în niciuna dintre cele două situații constă în lipsa totală a protecției față de infecție la cea din urmă, arată Ministerul Sănătății.
Reguli noi la intrarea în România. Românii care se întorc din străinătate sunt revoltaţi de noile măsuri: „Nu o să stau în carantină, ies în stradă”
„O persoană total neprotejată are cel mai mare risc de a se infecta. Efectuarea testului PCR în perioada asimptomatică în cazul acestor persoane este mai puțin concludentă, deoarece în zilele care urmează testării, acea persoană poate să dezvolte simptomatologie specifică COVID-19. La persoanele cu un anumit grad de protecție, conferită de vaccin sau de trecerea prin boală, posibilitatea îmbolnăvirii este mult redusă, iar un rezultat negativ la testarea PCR este mult mai concludent. Chiar și în cazurile rare în care și vaccinații și foștii bolnavi se infectează cu o nouă tulpină, protecția pe care o au deja, face ca organismul lor să se apere eficient și contagiozitatea lor să fie redusă, ceea ce nu se întâmplă în cazul persoanelor total neprotejate”, transmite sursa citată.
Potrivit ultimei decizii a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, cei care vin în România din statele membre ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană aflate în zonele verde și galben și sunt vaccinați sau trecuți prin boală nu intră în carantină.
Aglomeraţie la intrarea în ţară dinspre Ungaria: ore întregi de aşteptare la Petea, două ore de aşteptare la Nădlac pentru autoturisme
Punctele de trecere a frontierei de pe graniţa de vest a ţării sunt foarte aglomerate, sâmbătă. La vama Pete, autoturismele aşteaptă trei ore pentru formalităţile de intrare în ţară, deşi pe sensul de intrare sunt deschise cinci artere rutiere, iar la Nădlac II timpul de aşteptare pentru autoturisme este de două ore, informează News.ro.
Coloane mari de autoturisme s-au format, sâmbătă seară, la punctul de trecere a frontierei de la Petea, din judeţul Maramureş. Deşi la intrarea în ţară sunt deschise cinci artere rutiere, timpul de aşteptare este de 180 de minute, conform datelor furnizate în timp real de site-ul Poliţiei de Frontieră. Numărul persoanelor şi al autoturismelor care aşteaptă efectuarea formalităţilor de intrare în ţară este foarte mare.
Lista ţărilor din care dacă te întorci în România intri în carantină. Noi reguli la intrarea în ţară începând de azi
La punctul de trecere a frontierei Nădlac II sunt deschise tot cinci artere rutiere, cu toate acestea şi acolo sunt cozi de maşini iar timpul de aşteptare pentru intrarea în ţară este de 120 de minute.
„Intrare: 5 artere; Iesire: 3 artere. Lipsa personal autorit. de frontiera maghiare; Număr mare de auto prezente la verificările de frontieră pe ambele sensuri ; timpii mari de aşteptare se datorează şi triajului epidemiologic pe sensul de intrare”, sunt explicaţiile Poliţiei de Frontieră.
Tot pe graniţa de vest a ţării, la Nădlac I, Valea Lui Mihai şi Urziceni, autoturismele care intră în ţară aşteaptă 30-40 de minute.
Pentru camioane, intrarea în ţară se face cu dificultate, timpii de aşteptare fiind între una şi două ore la Nădlac I şi II, Borş, Petea, iar pe graniţa de sud la Calafat şi Negru Vodă.