Şoferul unui microbuz înmatriculat în România, în care se aflau opt pasageri, a încercat să evite controlul de frontieră intrând în ţară prin Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac, din judeţul Arad, pe contrasens, pe arterele destinate ieşirii din România. Şoferul şi pasagerii au vrut astfel să evite triajul epidemiologic, precum şi carantina.
„În data de 13.12.2021, în jurul orei 22.50, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac, judeţul Arad, poliţiştii de frontieră care îşi desfăşurau activitatea pe sensul de intrare în România au observat un microbuz care se deplasa pe contrasens, pe sensul de ieşire din ţară. Microbuzul a fost oprit pentru verificări, ocazie cu care s-a constatat că la volanul autoturismului se afla un cetăţean român, iar împreună cu acesta, ca pasageri, se mai aflau opt cetăţeni români, domiciliaţi pe raza judeţului Bacău, care veneau din Ungaria”, se arată într-un comunicat de presă, de marţi, al Poliţiei de Frontieră.
La control, poliţiştii de frontieră au constatat că atât şoferul microbuzului, cât şi pasagerii nu îndeplineau condiţiile de exceptare privind măsura carantinării la intrarea în România. Cu toţii veneau dintr-o ţară cu risc ridicat de infectare cu virusul SARS-CoV-2. Au recurs la acest gest pentru a evita controlul de frontieră şi triajul epidemiologic efectuat de lucrătorii Direcţiei de Sănătate Publică.
Acum, autorităţile le-au făcut dosar penal şi fac cercetări pentru infracţiunea de intrare prin trecere frauduloasă a frontierei de stat.
Aglomeraţie infernală este şi pe Aeroportul Otopeni
Romanii care se întorc acasa de sarbatori se lovesc de zidul restrictiilor din tară. La Aeroportul Otopeni, oamenii stau înghesuiți pe culoar pentru a face formalitățile.
Chiar dacă a fost suplimentat numărul de poliţişti de frontieră, vameşi, jandarmi, dar şi angajaţi ai DSP, pe aeroport tot s-au format cozi. Motivul este faptul că unii rmâni care se întorc din anumite țări și trebuie să intre în carantină, au obligația de a completa o declarație pe proprie răspundere. De asemenea, unele persoane trebuie să prezinte și un test PCR negativ.
Autorităţile din România au modificat regulile de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc în România în perioada Sărbătorilor de iarnă. Persoanele vaccinate anti-COVID sau trecute prin boală care vin din statele membre ale Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European sau Confederaţia Elveţiană, aflate în zonele VERDE şi GALBEN, nu intră în carantină la sosirea în România. Sunt exceptaţi de la carantină copiii sub 12 ani, copiii cu vârsta între 12 şi 16 ani, indiferent de încadrarea ţării în zona de risc, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării sau intrării pe teritoriul naţional.
Începând de vineri, 10 decembrie, sunt exceptaţi de la carantinare şi elevii/studenții, cetățenii români sau cetățenii cu domiciliul sau reședința în afara României care au de susținut examene de admitere ori pentru finalizarea studiilor sau care încep studiile în unități/instituții de învățământ de pe teritoriul țării ori se deplasează pentru activități legate de începerea, organizarea, frecventarea sau finalizarea studiilor, precum și însoțitorii acestora în situația în care sunt minori dacă prezintă la sosirea în ţară un test PCR COVID negativ.
De asemenea, nu intră în carantină angajaţii sistemului național de apărare, ordine publică şi securitate națională care se întorc în România de la activități desfășurate în interes profesional în afara țării din statele terțe dacă sunt vaccinați ori au trecut prin boală.
Durata de carantinare pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală care sosesc în România din statele terțe fără test RT-PCR se reduce la 10 zile.
S-a eliminat posibilitatea de a ieșii din carantină în a 10 zi dacă se efectuează test RT-PCR in a 8 zi.
„Acea măsură fusese luată când carantina era de 14 zile și dădeam posibilitatea să iasă în a 10-a zi dacă se face test în ziua a 8-a. Acum carantina a coborât la 10 zile”, a explicat şeful DSU, Raed Arafat.
De asemenea, CNSU a actualizat şi lista țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat. Astfel, în zona roșie au intrat Finlanda și Liban.
În zona galbenă au intrat, în urma scăderii incidenței, Armenia, Dominica, Maldive și Singapore.
Din zona verde a intrat în zona galbenă, în urma creșterii incidenței, Polinezia Franceză.
Anexa la HCNSU nr. 113 din 10.12.2021Românii nevaccinaţi intră în carantină! Ministerul Sănătății precizează de ce persoanele nevaccinate sau netrecute prin COVID trebuie să stea în carantină la intrarea în România. Diferența dintre o persoană vaccinată sau care a avut Covid-19 în ultimele 6 luni și o persoană care nu s-a aflat în niciuna dintre cele două situații constă în lipsa totală a protecției față de infecție la cea din urmă, arată Ministerul Sănătății.
„O persoană total neprotejată are cel mai mare risc de a se infecta. Efectuarea testului PCR în perioada asimptomatică în cazul acestor persoane este mai puțin concludentă, deoarece în zilele care urmează testării, acea persoană poate să dezvolte simptomatologie specifică COVID-19. La persoanele cu un anumit grad de protecție, conferită de vaccin sau de trecerea prin boală, posibilitatea îmbolnăvirii este mult redusă, iar un rezultat negativ la testarea PCR este mult mai concludent. Chiar și în cazurile rare în care și vaccinații și foștii bolnavi se infectează cu o nouă tulpină, protecția pe care o au deja, face ca organismul lor să se apere eficient și contagiozitatea lor să fie redusă, ceea ce nu se întâmplă în cazul persoanelor total neprotejate”, transmite sursa citată.