Echidna, mamifer aparţinând ordinului monotremelor, este unul dintre cele mai controversate animale din lume, fiind unul dintre puţinele mamifere care depun ouă ca reptilele, dar îşi hrănescu puii cu lapte. Oul este depus în marsupiu, unde eclozează. În doar şase săptămâni, puiul creşte de 500 de ori, înainte să iasă în lume. Animalul cântăreşte aproximativ nouă kilograme, fiind un mamifer de marime medie, care se hrăneşte cu insecte şi alte nevertebrate.
Până de curând se credea că o specie asemănătoare trăieşte doar în Noua Guinee. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că aceste mamifere au rădacini adânci în etapele evoluţiei, provenind chiar din perioada Triasicului, de acum 200 de milioane de ani.
În timp ce echidna cu ciocul scurt încă trăieşte în Australia, cea cu ciocul lung se credea a fi dispărută acum câteva zeci de mii de ani, în timpul ultimei Ere Glaciare.
Potrivit Huffington Post, descoperirea specimenului împăiat în dulapurile muzeului a determinat cercetătorii englezi să organizeze o expediţie în Australia. Ei vor să descopere un specimen în viaţă. Animalul găsit în muzeu a fost capturat în 1901, de naturalistul John Tunney, iar pentru mai bine de 100 de ani a fost uitat într-un sertar.
Cu toate că încă nu a fost găsită o echidnă cu cioc lung vie, triburile de aborigenii australiene spun că obişnuiau să vâneze aceste animale destul de recent, acum câţiva zeci de ani. Munca cercetătorilor este deosebit de dificilă, animalul fiind greu de găsit în sălbăticie.