Ponta: Nu rupem acordul de coabitare din cauza lui Boc

Prim-ministrul Victor Ponta a afirmat că nu există un conflict între Guvern şi Preşedinţie în legătură cu adoptarea Ordonanţei privind taxele locale, scandalul fiind generat artificial de către primarul din Cluj, Emil Boc. Ponta a spus că sunt necesare motive mai serioase pentru a rupe acordul de coabitare cu Traian Băsescu decât Boc.
Iulian Tudor
07 ian. 2013, 12:15
Ponta: Nu rupem acordul de coabitare din cauza lui Boc

Întrebat cum comentează comunicatul Administraţiei Prezidenţiale legat de promulgarea Legii de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe, Ponta a răspuns: „Nu-i niciun fel de neînţelegere între Guvern şi preşedinte. Guvernul a procedat legal şi constituţional, preşedintele a procedat legal şi constituţional”.

Prim-ministrul îl acuză pe Emil Boc a generat artificial discuţii în spaţiul public legate de taxele locale astfel încât s-a creat impresia unei tensiuni între Palatele Victoria şi Cotroceni. „Acum dumneavoastră credeţi că o să rupem un pact de coabitare de la Boc? Trebuie lucruri mult mai serioase, nu pentru nimicuri”, a spus Ponta.

Acesta a adăugat că refuzul lui Boc de colecta taxele locale ar putea să-i aducă neplăceri. „Să facă bine să-şi încaseze taxele. Dacă nu vrea, nu-i nicio problemă, dar apoi va veni Curtea de Conturi”, a avertizat premierul.

Administraţia Prezidenţială susţine, într-un comunicat semnat de către consilierul Bogdan Oprea, că întârzierea adoptării Ordonanţei Guvernului privind taxele locale nu poate fi imputată preşedintelui Traian Băsescu din cauza întârzierii cu care a fost promulgată Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe. Totodată, purtătorul de cuvânt al preşedintelui îi invită membrii Guvernului „să se menţină în limita declaraţiilor decente”.

„Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe a fost primită de Administraţia Prezidenţială în data de 24 decembrie 2012. Preşedintele României, conform Articolului 77 din Constituţia României, are la dispoziţie 20 de zile pentru analiza şi promulgarea, respectiv, trimiterea spre reexaminare a unei legi (practic, în această perioadă, Departamentul Constituţional-Legislativ al Administraţiei Prezidenţiale a avut la dispoziţie doar două zile pentru a realiza această analiză). Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a promulgat legea în data de 3 ianuarie 2013, zi în care l-a şi informat personal de acest lucru pe prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta. De altfel, Administraţia Prezidenţială a comunicat public, în dimineaţa zilei de 4 ianuarie 2013, referitor la promulgarea legii”, se arată în comunicatul lui Oprea.

Şeful statului avertizează Guvernul să nu paseze vina privind întârzierile legate de reglementarea nivelului taxelor locale asupra altor instituţii ale statului. „Administraţia Prezidenţială atenţionează Guvernul României să se menţină în limita declaraţiilor decente şi să nu arunce vinovăţia pe terţe instituţii sau persoane pentru neadoptarea deciziei privind modificarea taxelor şi impozitelor locale. Administraţia Prezidenţială menţionează că respectă cu maximă rigurozitate procedurile şi prevederile constituţionale şi că acestea nu vor fi încălcate ca urmare a unor presiuni publice create prin declaraţii sau comunicate de presă”, se mai arată în comunicatul citat.

Guvernul precizează, într-un răspuns la solicitarea primarului Emil Boc de adoptare a ordonanţa care să permită autorităţilor locale să nu indexeze taxele, că OG nu a putut fi adoptată în 5 ianuarie pentru că preşedintele Băsescu a promulgat după şedinţa Guvernului legea de abilitare. „Legea intră în vigoare la trei zile după publicarea în Monitorul Oficial”, a spus Victor Ponta, înaintea şedinţei BPN a PSD.

„În legătură cu declaraţiile profesorului de drept constituţional Emil Boc, primar al municipiului Cluj, care solicită premierului Victor Ponta să adopte, de urgenţă, ordonanţa care dă posibilitatea autorităţilor locale să nu indexeze cu 16 la sută taxele şi impozitele locale, Biroul de presă al Guvernului este abilitat să facă următoarele precizări: În şedinţa de Guvern din data de 5 ianuarie 2013 a fost pregătit textul Ordonanţei pentru modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale. Ordonanţa nu a putut fi însă adoptată din cauza faptului că preşedintele Traian Băsescu nu a promulgat legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare decât după desfăşurarea şedinţei de Guvern”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Executivul menţionează că legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare intra în vigoare la 3 zile după data publicării în Monitorul Oficial.

„Din acest motiv, Ordonanţa privind modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale va fi adoptată în cadrul şedinţei de Guvern din această săptămână”, mai precizează Guvernul.

„Domnul Boc ar trebui să ştie, că doar a fost premier, că preşedintele Băsescu, idolul domniei sale, a promulgat legea privind abilitarea Guvernului vineri. Legea intră în vigoare la trei zile după publicarea în Monitorul Oficial. Domnul profesor în drept constituţional Emil Boc ar trebui să ştie că aşa se întâmplă cu ordonanţa. Spunea o colegă a domnul Boc că eu comunic bine. Păi dacă şi lui Boc trebuie să-i explic cum e cu legea de abilitare a Guvernului?”, a spus premierul Victor Ponta, înaintea şedinţei BPN a PSD.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
România, lovită de furtuni. După o lună de caniculă, ANM anunță temperaturi scăzute, vijelie și grindină
Capital.ro
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Playtech.ro
Wow! Cum arată Prințul George la 11 ani. E leit tatălui său, William
DailyBusiness
Atenție! Începând de azi se completează formularul 216. Cine e obligat!
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Filmul care s-a dovedit un eșec colosal. Investițiile au fost colosale
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Bogdan Vlădău, primele declarații despre divorțul de Gina Chirilă: 'Încă îmi revin un pic' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite ore
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Jurnalista Alsu Kurmasheva, condamnată la șase ani și jumătate de închisoare în Rusia pentru „răspândirea de informații false”
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!