Educarea câinelui

Recompensele oferite pot fi de mai multe feluri: de la mâncare – în principal gustări, mângâieri, jucării, dar şi diferite libertăţi.
Alina Costache
15 dec. 2021, 16:50
Educarea câinelui
Educarea câinelui. Dacă tocmai ai achiziţionat un pui de câine şi îţi doreşti să îl educi astfel încât să se se adapteze cât mai repede în noua sa locuinţă, învăţând în acelaşi timp ce îi este permis să facă şi ce nu, trebuie să ştii că procesul nu este atât de dificil pe cât pare. Este adevărat că dresajul poate fi o provocare pentru orice proprietar, mai ales dacă acesta este la prima experienţă de acest gen, însă trebuie să ştii că, cu cât începi procesul mai repede cu atât mai uşor îi va fi puiului de câine să deprindă obiceiurile sănătoase. Pentru inceput poti apela cu incredere la un dresor de caini care sa te invete care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi a iti usura munca in viitor.

Un dresor de caini te va ajuta cu educarea cainelui, invatandu-l comenzi simple, de baza precum: “stai”, “asteapta”, “sezi”, “culcat etc. si, in functie de ceea ce iti doresti, acesta poate fi dresat si pentru protectia persoanelor din familie sau pentru persoanele cu dizabilitati. Ulterior urmarii cursurilor de dresaj, vei repeta cu companionul tau toate trucurile invatate, iar procesul de educare va fi unul cat se poate de simplu.

Un iubitor de caini ştie că atunci când ai un astfel de animal de companie, mai ales dacă este pui, trebuie să te implicit trup şi suflet. Dar iată ce trebuie să ştii despre dresarea unui câine. 

 

  1. Dresarea unui pui de câine este un proces ce implică multă blândeţe, răbdare şi înţelegere, căci doar aşa puiul va învăţa mai repede şi va deveni mai receptiv. 
  2. Dresajul trebuie să înceapă încă din prima zi în care acesta a ajuns în noua lui locuinţă. Chiar dacă ţi se pare că acesta are nevoie de puţin timp pentru a se adapta cu lucrurile noi, trebuie să ştii că, , începerea timpurie ajută la evitarea apariției comportamentelor nedorite.
  3. Ajută-l să îşi recunoască numele. Încă de când a ajuns în noua lui locuinţa trebuie să îl ajuţi să îşi înveţe numele. Foloseşte orice moment pentru a-l striga pe nume, chiar şi atunci când îl hrăneşti sau îl mângâi. Cu cât acesta îşi aude mai des numele, cu atât îl va recunoaşte mai repede şi va răspunde atunci când îl strigi. Abia după ce câinele îşi recunoaşte numele vei putea trece la următorul pas, şi acela de a îi folosi numele pentru a începe lecţiile de dresaj propriu-zise.
  4. Lesă şi zgarda! Dacă nu locuieşti la curte şi îţi doreşti să îţi plimbi căţelul cât mai des cu putinţă, atunci trebuie să începi încă de când e pui să îl plimbi în lesă. Începe prin achiziţionarea unei zgarde ceva mai uşoare. Nu uita că puiul de câine are multă energie şi poate trage de lesă, deci o zgardă prea firavă poate să nu îţi fie de prea mult ajutor. Un alt aspect pe care trebuie să îl ai în vedere este faptul că atât lesa, cât şi zgarda pot face antrenamentul mai uşor atât pentru tine, cât şi pentru câine.
  5. Dacă este pui foloseşte covoraşele speciale. Este important să ştii că până când toate vaccinurile prevăzute în schema de vaccinare sunt efectuate, puiului de câine nu are voie să petreacă timp în exterior. Prin urmare, poţi folosi covoraşele speciale pentru a-l învăţa să îşi facă nevoile. 

 

Cum îl ajuţi să înveţe mai repede şi mai uşor?

Primul aspect pe care trebuie să îl ai în vedere este modul în care dai comenzile! Comenzile trebuie să fie clare, tonul vocii trebuie să fie calm, însă determinat, bineînţeles şi limbajul corpului tău trebuie să corespundă comenzilor date. Câinii reuşesc să ne citească imediat expresiile faciale şi în cele mai multe cazuri reacţionează repede la mişcările simple ale mâinilor. Prin urmare, evită să foloseşti propoziţii complicate şi ai în vedere doar comenzi simple, precum: “şezi”, “stai”, “la pas”, “hai” etc. De asemenea, este o idee extrem de bună să foloseşti tot timpul aceeaşi comandă şi acelaşi gest pentru fiecare lucru pe care doreşti ca puiul să îl înveţe.

Al doilea aspect, extrem de important şi el, este reprezentat de recompensele oferite, dar şi de cuvintele de laudă. Acestea îl vor motiva să înveţe mai repede. Însă acest lucru nu înseamnă că trebuie să îl recompensezi pentru fiecare lucru pe care îl face. Recompensa trebuie oferită pentru executarea corectă a unei comenzi, căci doar asa puiul va învăţa care este comportamentul corect şi care îi va aduce laude şi recompense. Însă, trebuie să ştii că la polul opus se afla învinuirea şi pedeapsa, acestea îl vor demotiva şi îl vor îndepărta de calea dorită, iar dresajul propriu-zis nu va avea succesul scontat. 

Recompensele oferite pot fi de mai multe feluri: de la mâncare – în principal gustări, mângâieri, jucării, dar şi diferite libertăţi, precum: scoaterea lesei, un joc cu mingea şi aşa mai departe.

Când pot începe dresajul câinelui?

Aşa cum îţi spuneam şi mai devreme, cu cât câinele este mai tânăr, cu atât va prinde mai repede ceea ce doreşti tu să îl înveţi. Însă, trebuie să ştii că este important ca dresajul să fie făcut la timpul potrivit. Spre exemplu, dacă este obosit sau înfometat, ori se joacă cu o jucărie nouă – cu siguranţă nu este momentul să îl întrerupi pentru a începe dresajul. Un alt aspect pe care trebuie să îl ai în vedere este cât durează sesiunea de dresaj. Chiar dacă este pui şi este dornic să înveţe, câinele se va plictisi repede să facă acelaşi lucru. 

Este drept că dresajul unui câine este un proces care necesită atât timp, cât şi răbdare şi calm. Însă este important să reţii că lucrând corect, cu fermitate, dar în acelaşi timp cu blândeţe, vei fi răsplătit de evoluţia pozitivă a câinelui. Nu uita că nu există metode rapide pentru obţinerea unor rezultate excepţionale şi de durată, prin urmare trebuie să exersaţi împreună. 

Investeşte în aceste proceduri, iar în timp te vei bucura de un prieten necuvântător care te ascultă şi te înţelege atunci când vorbeşti cu el.

 

DailyBusiness
Milioane de români așteaptă soluția! Guvernul va decide măsuri urgente pentru sistemul de sănătate!
Spynews
Daiana de la Mireasa, sezonul 7, imagine emoționantă cu burtica de graviduță. Când urmează să nască soția lui Dani / FOTO 
Bzi.ro
Cu cine a plecat Mario Fresh în Dubai, după despărțirea de Alexia Eram: ”Mă mut aici!”
Fanatik.ro
Lidl are la raft patru produse pentru câini și pisici pe care mulți proprietari și le doresc. Sunt la ofertă, au prețuri excelente și se vor vinde rapid
Capital.ro
Limită la numerar. Interzis la orice bancomat din România. Regulă dacă scoți cash de la ATM
Playtech.ro
Rafa Nadal SE RETRAGE din tenis. Campionul tocmai a făcut anunțul
DailyBusiness
Peste 32 miliarde de lei au fost ajutoarele de stat în 2023. Un salt URIAȘ, care depășește 2% din PIB
Adevarul
Povestea rețelei de autostrăzi din România. Planurile fanteziste din anii '90 și cei 113 kilometri realizați de regimul Ceaușescu
wowbiz.ro
Amalia a dispărut chiar din fața blocului și nu a mai venit acasă! Toată lumea o caută cu disperare. Mama tinerei de 18 ani și-a strigat durerea pe internet: „Vă rog din suflet cine a văzut-o să mă ajute”
Spynews
Steliano Filip a devenit tată pentru a doua oară! Soția fotbalistului a adus pe lume o fetiță / FOTO
Spynews
Ce face Irisha, după ce relația ei de iubire cu un bărbat însurat a fost făcută publică. Artista își ține viața personală privată, dar câteva detalii au ieșit la iveală | FOTO
Evz.ro
Fanii lui Kate Middleton pot răsufla ușurați. Ultimul gest arată că a trecut peste ce era mai greu
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe acre le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume adoră să ia palme de la alte domnișoare
kanald.ro
Un nou cutremur în România! Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit
Cancan.ro
Fosta soție a lui Reghecampf ar fi intrat peste Dan Alexa și iubita lui, în cameră! Ce i-a putut face ei! Dezvăluiri HALUCINANTE despre ruptura dintre cei doi foști soți
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Statul vrea să controleze banii românilor. Trebuie să raporteze. Au 5 zile la dispoziție
StirileBZI
Când se dau pensiile pe octombrie 2024: Simona Bucura-Oprescu a făcut anunţul aşteptat de 2,6 milioane de pensionari
Prosport.ro
FOTO. Tânăra de 24 de ani, suspendată pe viață pentru că a apărut într-o filmare interzisă cu un bărbat de 61 de ani
stirilekanald.ro
Adevăratul motiv al crimei șoferului de ride-sharing! Iubita criminalului a spus tot ce s-a întâmplat înainte de nenorocire
substantial.ro
Noi măsuri de stare de asediu în Martinica, după protestele violente cauzate de scumpiri
MediaFlux
REGULI noi pentru PENSIONARI. ACTELE trebuie DUSE la Casa de Pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Primul magazin din Bucureşti de tip ATAC Hiper Discount, cu cele mai mici preţuri din reţeaua Auchan, va fi deschis în primul trimestru din 2025