Puteți fi amendați cu 4.000 de lei dacă faceți asta înainte de Crăciun. Știm cu toții că porcul este vedeta sezonului, iar autoritățile au venit cu un set de recomandări cu privire la achiziționarea acestui preparat.
Atenție, români! Puteți fi amendați cu 4.000 de lei dacă faceți asta înainte de Crăciun! Autoritățile au atenția sporită!
De altfel, comercianții care vând acest preparat trebuie să respecte, potrivit Direcției Sanitar Veterinare, o serie de reguli. Astfel, este interzisă sacrificarea porcilor și comercializarea cărnii provenite de la aceștia în târgurile de animale sau în vecinătatea acestora, fără control sanitar-veterinar.
Totodată, comercianții care vor vinde carne de porc neexpertizată sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor pot fi sancționați cu o amendă cuprinsă între 2.000 și 4.000 de lei.
Sacrificarea porcului cât și consumarea acestuia în familie poate avea urmări grave dacă porcul nu a fost controlat sanitar veterinar. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor spune că dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecţioasă se poate ca oamenii și alte animale să se îmbolnăvească la rândul lor, subliniind că acest lucru se pedepsește prin lege.
Pentru că pe piață nu e suficientă carne de porc, producătorii de mezeluri au găsit altă soluție
Pastrama de muflon ar putea să îi ia locul, în magazine, celei de porc. Producătorii de preparate din carne se plâng că nu mai găsesc materie primă în România, iar cercetătorii de la Universitatea de Științele Vieții din Iași le propun o alternativă: carnea de muflon, mistreț sau cerb.
Specialiștii de la Universitatea de Științele Vieții din Iași spun că reorientarea producătorilor către alte tipuri de materie primă este normală în condițiile în care piața autohtonă nu asigură suficientă carne de porc, dar nici de vită sau oaie.
Cosmin Vișan, producător de preparate din carne: „Există sursă de aprovizionare constantă, nu avem probleme. Colaborăm cu direcțiile silvice din România, avem propriul fond de vânătoare și în mare parte și cu fondurile cinegetice, crescătoriile de vânat, în general”, potrivit Digi 24.