Salariile bugetarilor vor fi îngheţate anul viitor, aşa cum reiese din proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea unor acte normative, publicat de Ministerul Finanţelor.
Actul care va intra, cel mai probabil, în şedinţa de Guvern de vineri, prevede îngheţarea salariilor şi sporurilor din sistemul public, cu excepţia celor din asistenţă şi sănătate, precum şi prorogarea intrării în vigoare a pensiilor aleşilor locali. De asemenea, educaţia nu va primi 6% din PIB, în 2022, aşa cum prevede legea. Pensiile care depăşesc 4.000 de lei vor plăti CASS, potrivit News.ro.
Potrivit OUG, acordarea pensiilor speciale pentru primari, prevăzută de Codul Administrativ, va fi amânată cu un an. De asemenea, pensionarii cu pensii peste 4.000 lei vor achita contribuţia de asigurări sociale de sănătate pentru sumele ce depăşesc acest prag.
Mai mult, acelaşi act prevede amânarea şi pentru anul viitor a alocării a 6% din PIB pentru educaţie şi a 1% din PIB pentru cercetare.
Potrivit Ordonanţei, în anul 2022, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/ indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2021 în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.
Vor primi totuşi majorări anumite categorii din sănătate. Astfel, pentru personalul care ocupă funcţiile prevăzute în anexa nr. II ”Familia ocupaţională de funcţii bugetare ”Sănătate şi asistenţă socială” ” la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, începând cu data de 1 ianuarie 2022 salariile de bază se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021.
În anul 2022, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2021, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.
Şi valoarea lunară a indemnizaţiei de hrană se menţine la nivelul din anul 2021. Cuantumul indemnizaţiilor de hrană acordate conform alin. (4) personalului din cadrul instituţiilor din sistemul sanitar şi de asistenţă socială nu se ia în calcul la determinarea limitei prevăzute la art. 25 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare.