UE modifică perioada de valabilitate a certificatului verde COVID. Când intră în vigoare noua regulă

Comisia Europeană vrea să stabilească la nouă luni, după o primă vaccinare completă, perioada de valabilitate a certificatului verde COVID.
Filip Stan
16 dec. 2021, 22:01
UE modifică perioada de valabilitate a certificatului verde COVID. Când intră în vigoare noua regulă

UE vrea să stabilească valabilitatea certificatului verde Covid la nouă luni de la efectuarea schemei complete de vaccinare, pentru a încuraja rapelurile, scrie joi AFP.

UE modifică perioada de valabilitate a certificatului verde COVID

La un summit la Bruxelles, liderii au subliniat „importanța unei abordări coordonate cu privire la valabilitatea certificatului UE de vaccinare anti-Covid și au luat act de faptul că Comisia va adopta un act delegat pe această problemă”, potrivit constatărilor publicate joi.

Citeşte şi Certificat verde în funcţie de incidenţă. Rafila: Să nu fie metodă de constrângere

Actul, care are valoare obligatorie, urmează să fie adoptat săptămâna viitoare de executivul european și ar trebui să intre în vigoare în februarie.

În timp ce UE reglementează utilizarea acestui certificat Covid în contextul călătoriilor intra-europene, utilizarea lui de către statele membre în alte scopuri (acces la restaurante, concerte sau alte evenimente) este supusă legislației naționale.

Comisia a recomandat, într-o propunere din 25 noiembrie, ca statele să accepte certificatele de vaccinare emise în termen de nouă luni de la primirea celei de-a doua doze sau a unei singure doze în cazul vaccinului Johnson & Johnson, scrie Hotnews. 

Această durată de nouă luni ia în considerare liniile directoare ale Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) privind administrarea de doze de rapel după o perioadă de șase luni, din cauza scăderii eficacității vaccinului. Acesta prevede o perioadă suplimentară de trei luni pentru a permite statelor să își adapteze campania de vaccinare, a spus Bruxellesul.

Citeşte şi Certificat verde COVID obligatoriu pentru călătoria cu metroul şi cu autobuzul. Noi restricţii în Italia de luni

Cu toate acestea, durata valabilității vaccinării după o doză de rapel nu este determinată în această etapă.

Uniunea Europeană a pus în aplicare vara trecută un certificat verde Covid comun care atestă o vaccinare, trecerea prin boală de mai puțin de șase luni sau un test negativ, pentru a le permite europenilor să călătorească între statele membre cât mai liber posibil, fără a fi supuși testării sau carantinării.

Însă acest certificat verde este periclitat de apariția variantei Omicron, care a determinat mai multe state membre să introducă noi restricții, în special să solicite călătorilor europeni, chiar vaccinați, să prezinte un test negativ pentru a intra pe teritoriul lor.

Comisia a reamintit recent că aceste măsuri suplimentare ar trebui să rămână proporționale și temporare și să facă obiectul unei notificări prealabile către Bruxelles și celelalte state membre.

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Lidia Fecioru a dezvăluit băutura care te adoarme instant. Te scapă de agitație și insomnie și poți să o faci acasă: „Miraculoasă”
Capital.ro
S-a dat interzis în TOATĂ ROMÂNIA. Ordinul care devine LEGE pentru toată lumea
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Mare atenție dacă aveți datele bancare salvate în telefon! Vă puteți pierde banii!
Adevarul
Dezamăgirea unei românce în Anglia: „Mizerie cum în puține locuri din lume am găsit. Occidentul a căzut deja. Nu vă uitaţi rădăcinile!”
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Wimbledon. Emma Răducanu provoacă retragerea lui Andy Murray
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?
Cancan.ro
Vali a murit înecat la Costineşti! Ce le-a zis prietenilor înainte: 'Dacă păţesc ceva...
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat gestul extrem într-un bilet de adio
Capital.ro
Se plătesc 10.000 DE LEI în fiecare lună. Banii care pot intra direct PE CARD
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Grav accident rutier în nord-vestul Ucrainei: 14 persoane decedate, inclusiv un copil
MediaFlux
DATA la care vine RECALCULAREA PENSIEI! Au anunțat ACUM
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!