Reputatul magistrat italian condamnă nu doar comportamentul jurnalistei, dar şi implicarea factorului politic în acest caz. Sinagra consideră că autorităţile de la Bucureşti şi-au cerut scuze autorităţilor italiene „din curtoazie”.
”Este păcat că premierul român, din curtoazie, și-a cerut scuze. Această doamnă unde credea că se află, în Africa sau Caraibe? Această doamnă trebuie să știe că România este o țară mare cu o cultură și civilizație mari. S-a dus acolo să facă acest reportaj-șoc și să aibă și ea vizibilitate”, a declarat profesorul în emisiunea Punctul culminant.
Augusto Sinagra a ironizat-o, totodată, pe jurnalista Lucia Goracci, numind-o „o mare autoritate italiană„, pentru care a intervenit însuşi ambasadorul român în Italia. De asemenea, fostul magistrat are convingerea că nu se pune problema de vreo sechestrare.
”Cred că este inadmisibil ce s-a întâmplat. Această jurnalistă italiană avea pretenția ca senatoarea română să spună lucruri pe care nu voia să le spună pentru că are alte convingeri. Jurnalista italiană a vrut să interfereze nepermis în deciziile politice ale autorităților din România în materie de epidemie. Nu este deloc credibil că senatoarea i-ar fi sechestrat în birou sau acasă. Pe de altă parte, este suficient să vezi filmările cu acest personaj agitat, așa-zisa jurnalistă. Si cum se întâmplă în toate țările, este cerută intervenția poliției și senatoarea, în mod legitim, a acționat la fel. În orice stat, poliția, în aceste cazuri, îi duce la secție pe cei implicați, pentru identificare. Se face peste tot în lume, inclusiv în Italia.
Este nelalocul ei convocarea ambasadorului român de către subsecretarul de stat de la Externe. Ambasadorul a acceptat invitația subsecretarului. Îmi imaginez că ambasadorul român s-a speriat foarte tare de această mare autoritate italiană. O spun ironic, bineînțeles.
Nu știu pentru care premierul român a făcut asta, nu intenționez să-l critic, dar nu îl înțeleg, nu avea rost să-și ceară scuze. Guvernul român este serios și nu cred că și-a bazat deciziile în acest caz pe informațiile de pe Google. Că această doamnă Goracci a făcut reportaje de război nu contează, contează comportamentul inadmisibil de a pretinde că senatoarea să spună ce dorea ea să spună. Este rușinos comportamentul acestei doamne care pretinde să facă ce vrea și cu rea credință într-un stat străin. Totul este rușinos! Și ce este mai rușinos este să citești în presă faptul că ambasadorul italian la București a eliberat-o pe această doamnă și a însoțit-o. Acesta este aspectul cel mai comic, pentru că diplomația italiană nu face nici doi bani.
Este păcat că premierul român, din curtoazie, și-a cerut scuze. Această doamnă unde credea că se află, în Africa sau Caraibe? Această doamnă trebuie să știe că România este o țară mare cu o cultură și civilizație mari. S-a dus acolo să facă acest reportaj-șoc și să aibă și ea vizibilitate. Nimeni nu este obligat să dea interviuri. Această doamnă unde trăiește sau ce scopuri avea? Mă interesează faptul că s-a pus în discuție corectitudinea Poliției Române și că a fost afectată autoritatea politică română.
Îmi displace că, din bun simț, șeful Guvernului român și-a cerut scuze, deși nu avea niciun motiv să o facă. Dacă senatoarea i-a spus să plece, trebuia să plece imediat. Nu spun asta pentru că am o simpatie pentru poporul român, sunt fapte obiective. Autoritățile române, în loc să își prezinte scuzele, trebuiau să o expulzeze pe această doamnă, de pe teritoriul României.
Senatoarea nu e oricine, e un parlamentar român. Cum să ai considerație pentru un personaj care se comportă cum s-a comportat doamna Goracci în România? Eu, când merg în România, merg cu tot respectul pentru stat și autoritățile locale”, a declarat Augusto Sinagra în emisiunea moderată de Victor Ciutacu.