Din acest motiv produsele de la vecini sunt mai ieftine, desi Romania are un potential agricol mult mai mare decat Ungaria sau Bulgaria. Aderarea la UE a insemnat pentru agricultura o oportunitate uriasa, insa in Romania agricultura se afla la coada listei”.
Declaratia a fost facuta in cadrul dezbaterii “Agricultura romaneasca 2013. Impactul reformei PAC si viziunea USL asupra agriculturii romanesti”, organizata de delegatia europarlamentara PSD.
Invitatul special al evenimentului a fost Paolo De Castro, presedintele Comisiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala din Parlamentul European. Acesta a afirmat ca, in viziunea socialistilor europeni, trebuie sa existe o distributie mai corecta a fondurilor pentru agricultura intre vest si est, astfel incat noile state membre – printre care si Romania – sa-si poata accelera alinierea la standardele impuse de agriculturile puternice.
Daciana Sarbu, initiatoare a evenimentului si membra in Comisia de Agricultura si Dezvoltare Rurala a PE, a subliniat ca 2013 este un an simbolic pentru agricultura Romaniei: “Este un an de trecere catre noua Politica Agricola Comuna, si este – dupa toate semnalele – anul in care la Bucuresti se va afla o nouă guvernare, cea a USL. De aceea este foarte important sa prezentam prioritatile noastre, sa dezbatem si sa identificam solutiile pentru ca mediul rural sa se desprinda de saracie, iar agricultura sa devina un motor de dezvoltare pentru Romania”.