Nicolae Ciucă, după discuțiile cu șefii NATO și UE: ”România rămâne un partener dedicat în NATO şi vrea consolidarea apărării regionale”

Premierul Nicolae Ciucă a plecat marți la Bruxelles, aceasta fiind prima vizită în calitate de prim-ministru. S-a întâlnit cu înalți oficiali ai instituțiilor europene și ai NATO.
Filip Stan
21 dec. 2021, 17:29
Nicolae Ciucă, după discuțiile cu șefii NATO și UE: ”România rămâne un partener dedicat în NATO şi vrea consolidarea apărării regionale”

Premierul Nicolae Ciucă a avut la începutul zilei o întrevedere cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmată de întâlniri cu vice-președintele executiv al Comisiei Europene responsabil pentru Pactul Ecologic European, Frans Timmermans, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene pentru o Europă pregătită pentru era digitală, Margrethe Vestager, vice-președintele executiv al Comisiei Europene responsabil pentru o economie în serviciul cetățenilor, Valdis Dombrovskis, precum și cu Adina Vălean, comisarul european pentru transport.

Update. „Am avut astăzi, la Bruxelles, o oportunitate importantă de a discuta cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, probleme de importanță majoră legate de securitatea euro-atlantică și de a sublinia că România va rămâne un partener dedicat în cadrul Alianței Nord-Atlantice. I-am mulțumit secretarului general al NATO pentru încrederea față de modul în care România își respectă angajamentele asumate în cadrul Alianței. Vom continua să participăm la misiunile și operațiunile NATO și vom menține la 2% din PIB alocarea bugetară pentru apărare.

De asemenea, i-am transmis secretarului general Jens Stoltenberg disponibilitatea României de a contribui activ și semnificativ la dezbaterile privind viitorul concept strategic al Alianței, în perspectiva discutării acestui subiect la summitul NATO de anul viitor, de la Madrid. Susținem axarea acestui concept cu precădere asigurarea securității în jurul Ucrainei și în zona Mării Negre, având în vedere comasarea semnificativă de trupe rusești în regiune. Politica NATO rămâne axată în continuare de prevenție și apărare, rămânând totodată deschiși la dialog. România susține securitatea, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în interiorul granițelor sale recunoscute la nivel internațional.
Am fost de acord cu secretarul general al NATO că securitatea în regiune trebuie consolidată într-un mod mai eficient, coerent și echilibrat, iar convingerea noastră comună este că există posibilități de dialog și soluții pașnice”, a declarat Nicolae Ciucă.

În cadrul conferinței comune cu șeful NATO, Jens Stoltenberg, premierul Nicolae Ciucă a spus că România va fi în continuare un „partener dedicat” în cadrul NATO şi va contribui la misiunile Alianţei Nord-Atlantice. El a adăugat că actuala comasare a trupelor rusești aproape de granița cu Ucraina este „nejustificată” și că acțiunile NATO nu pot fi considerate „provocări”.

„Sunt foarte onorat să mă aflu din nou aici, la sediul NATO. Este o oportunitate importantă să discut cu dumneavoastră chestiuni legate de securitatea euro-atlantică. Daţi-mi voie să subliniez încă o dată sprijinul pe care ni-l acordaţi, în ciuda timpurilor dificile şi tensionate. România va rămâne un partener dedicat, contribuind substanţial la misiunile şi operaţiunile NATO. Şi intenţionăm să continuăm şi să intensificăm rolul nostru în cadrul Alianţei prin contribuţii concrete”, a spus Ciucă într-o conferinţa de presă comună cu șeful NATO, Jens Stoltenberg.

„Am discutat astăzi cu secretarul general numeroase probleme de importanţă majoră, inclusiv despre pregătirile pentru summitul de la Madrid din anul următor, în care se va adopta viitorul concept strategic al Alianţei. De asemenea, l-am asigurat pe secretarul general că România va continua să îşi respecte angajamentul de a asigura două procente din Produsul Intern Brut pentru apărare”, a continuat el. De asemenea, România intenţionează să contribuie activ şi semnificativ la dezbaterile privind conceptul strategic al NATO şi, desigur, la misiunile în care Alianţa va fi angajată”, a mai spus premierul.

Ciucă și Stoltenberg au discutat și despre tensiunile din zona Ucrainei.

„Actuala comasare de trupe ruseşti este semnificativă, neprovocată şi nejustificată. Nu putem întelege cum măsurile şi acţiunile NATO şi ale Ucrainei pot fi considerate provocări. În momentul de faţă, evaluăm în cadrul Alianţei implicaţiile acestei situaţii. Este de la sine înţeles că NATO îşi va apăra toţi membrii, deoarece angajamentul nostru de apărare colectivă rămâne piatra de temelie a Alianţei. Având în vedere toate acestea, am discutat cu secretarul general Stoltenberg cum am putea să ne consolidăm securitatea într-un mod mai eficient”, a mai spus Ciucă.

Spynews
Imagini dureroase de la înmormântarea Denisei, una din fetele ucise în Constanța. Tânăra a fost condusă pe ultimul drum | FOTO
Bzi.ro
Aceasta este relația dintre Cătălin Botezatu și Adrian Nartea, de la Asia Express 2024! Creatorul de modă a recunoscut tot!
Fanatik.ro
Țara pe care e bine s-o eviți când mergi în vacanță. Deși mulți turiști o consideră spectaculoasă, “are multe orașe urâte, nu te simți în siguranță noaptea”
Capital.ro
Boala care te lasă fără permis. NU îți mai reînnoiește permisul de conducere
Playtech.ro
Imagini BOMBĂ cu Simona Halep. S-a afișat public cu noul iubit? Nu se mai ascunde
DailyBusiness
Anunț important pentru bucureștenii care locuiesc la bloc
Adevarul
Înălțarea Sfintei Cruci, sărbătorită pe 14 septembrie. Ce nu trebuie să faci în această zi
Spynews
Ce să nu faci de Înălțarea Sfintei Cruci. Sărbătoare importantă pentru creștini pe 14 septembrie
Spynews
Ce a apărut pe cer, în Eforie Nord! Fenomenul care pe mulți i-a speriat: "Ne privește Dumnezeu" / FOTO
Evz.ro
Cumpărarea de vechime în muncă. Ce prevede noua lege a pensiilor
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Cristina ICH i-a spart casa celei mai bune prietene: I-a furat soțul milionar! Ce a făcut nevasta înșelată 😲
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
kanald.ro
Cine sunt femeile implicate în accidentul în care a murit Andrei Piedemonte, pilotul de curse. Acestea se luptă între viață și moarte
Capital.ro
Bani dați înapoi din pensiile recalculate. Decizie pentru românii care au primit pensii prea mari
StirileBZI
Poți avea un salariu de 5.000 de lei pe lună, chiar și fără studii superioare! Unde poți găsi aceste locuri de muncă
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!
substantial.ro
Papa Francisc critică politicile lui Donald Trump și Kamala Harris
MediaFlux
CASA de PENSII, ANUNȚ pentru PENSIONARI privind PROBLEMELE cu RECALCULAREA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...