Avertismentul BNR pentru români, în prag de sărbători. Cum să faci plăţile cu cardul în siguranţă

Banca Naţională a României trage un semnal de alarmă şi le recomandă românilor să fie atenţi în momentul în care plătesc cu cardul. BNR atrage atenţia asupra fraudelor ale căror victime puteţi fi de sărbători.
Filip Stan
22 dec. 2021, 15:58
Avertismentul BNR pentru români, în prag de sărbători. Cum să faci plăţile cu cardul în siguranţă

Avertismentul BNR pentru români, în prag de sărbători. Banca Naţională a României atenţionează utilizatorii serviciilor de plată cu privire la păstrarea în siguranţă a elementelor de securitate personalizate ale instrumentelor de plată, în condiţiile în care, pe fondul creşterii gradului de utilizare a mijloacelor moderne de plată, a devenit tot mai preocupantă evoluţia fraudelor prin aceste instrumente electronice.

Avertismentul BNR pentru români, în prag de sărbători

„BNR este autoritatea naţională competentă, responsabilă cu urmărirea respectării de către prestatorii de servicii de plată a cerinţelor operaţionale şi de securitate aplicabile serviciilor de plată. BNR monitorizează pe bază continuă evoluţiile din acest domeniu. În ultima perioadă, pe fondul creşterii gradului de utilizare a mijloacelor moderne de plată în contextul digitalizării accelerate a economiei şi a dezvoltării comerţului online, inclusiv ca urmare a restricţiilor sanitare şi a contextului epidemiologic actual, a devenit tot mai preocupantă evoluţia fraudelor prin instrumente electronice de tip card, internet banking sau mobile banking”, informează un comunicat al BNR.

Conform sursei citate, o mare parte a acestor fraude se bazează pe inginerii sociale (phishing), utilizatorii serviciilor de plată fiind manipulaţi de către atacatori şi determinaţi, sub diverse pretexte înşelătoare, să le comunice acestora elementele de securitate ale instrumentelor de plată pe care le deţin (datele cardului, codurile PIN, codurile de activare ale aplicaţiilor de internet/mobile banking, parole statice sau dinamice, coduri de înrolare ale cardurilor în aplicaţii de tip portofel electronic), ce sunt folosite ulterior pentru accesarea conturilor clienţilor şi sustragerea fondurilor din conturile acestora.

Citeşte şi Ce se întâmplă cu salariul minim pe economie de la 1 ianuarie. Noile modificări pregătite de Guvern

Banca Centrală atrage atenţia utilizatorilor de servicii de plată asupra faptului că elementele de securitate personalizate aferente instrumentelor de plată trebuie păstrate în condiţii de siguranţă, aceasta constituind şi o obligaţie legală. Aceste elemente sunt confidenţiale şi nu sunt niciodată solicitate de către emitentul instrumentului de plată sau de către o altă autoritate prin e-mail, SMS sau printr-o pagină web. Divulgarea acestor informaţii poate permite unor potenţiali atacatori să acceseze conturile şi să iniţieze operaţiuni de plată frauduloase.

BNR recomandă tuturor utilizatorilor de servicii de plată să acorde o atenţie sporită următoarelor aspecte: atunci când accesează aplicaţiile bancare disponibile online, să se asigure că s-au conectat la paginile web oficiale ale băncilor, care utilizează conexiuni securizate de tip https:// şi să verifice că denumirea paginii web care apare în bara de adrese reflectă fără dubii denumirea băncii; să citească cu atenţie mesajele de alertă primite prin SMS de la bancă, în special cele prin care sunt transmise parole, coduri de acces ori de validare, pentru a înţelege natura operaţiunii pe care urmează să o iniţieze/autorizeze.

„În cazul în care suspectează că sunt victime ale unor astfel de înşelătorii, utilizatorii serviciilor de plată trebuie să contacteze în cel mai scurt timp posibil instituţia care a emis instrumentul de plată, pentru a primi asistenţa tehnică specifică în vederea limitării pe cât posibil a pierderilor şi să sesizeze organele de cercetare penală despre incident”, se mai spune în comunicatul BNR.

Citeşte şi Persoanele care obțin venituri din activităţi online, în vizorul Direcţiei Generale Antifraudă. 2,11 milioane lei, cea mai mare sumă nedeclarată

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce pensie primești dacă nu ai muncit nicio zi. Suma pe care o vei lua de la stat
Capital.ro
Românii nu vor primi toți banii câștigați în mod corect. Legea peste care nici judecătorii nu au putere
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Românii care au acest obiect prin casă se îmbogățesc instant
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Regizorul Bogdan Budes și-a PREVESTIT moartea?! Ce a postat cu câteva zile înainte de tragedie: „Aerul unor funeralii…”
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Marele artist al României a murit! Toți actorii plâng: Mi se rupe inima
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Rusia acuză Occidentul și SUA pentru sabotarea gazoductelor Nord Stream
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...