„Taberele private nu sunt în atribuţia Ministerului Educaţiei. Ele sunt organizate în baza unui contract între părinţi şi organizatori. Site-urile sunt pline de anunţuri de tabere private cu diverse profiluri, sportiv, artistic sau de pregătire şcolară”, a declarat marţi, de stat Stelian Fedorca.
El a precizat că Ministerul Educaţiei nu poate cere să vadă dacă sunt respectate regulile unei tabere private. „Nu putem spune că nu ne interesează ceea ce se întâmplă în astfel de unităţi, dar decizia privind participarea copiilor la tabere private este strict a părinţilor. Şi eu mi-am trimis copiii în tabere private la schi, la înot”, a mai spus secretarul de stat Stelian Fedorca.
O elevă de 13 ani din Capitală a ajuns la spital în stare critică, marţi dimineaţă, fiind găsită căzută în faţa imobilului din Buşteni unde era cazată. Directorul Serviciului de Ambulanţă Prahova, Daniel Nicolae, afirma că fata avea hipotermie severă, a făcut un stop cardio-respirator şi că are şanse minime de supravieţuire.
Potrivit reprezentanţilor Spitalului din Sinaia, unde a fost dusă adolescenta, aceasta este în comă, fiind menţinută în viaţă cu ajutorul aparatelor.
Incidentul a avut loc într-o clădire a Centrului de Pregătire pentru Personalul din Industrie, aflat în subordinea Ministerului Economiei. Clădirea se află pe strada Paltinului din Buşteni, iar conform site-ului Centrului de Pregatire pentru Personalul din Industrie (CPPI), instituţia este subordonată Ministerului Economiei, fiind finanţată integral din venituri proprii, şi are ca obiect principal de activitate „formarea profesională continuă a adulţilor”.
Potrivit unor surse locale, în tabără se aflau aproximativ 16 copii olimpici la matematică.
Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova, Horia Toma, afirma că tabăra este organizată printr-o asociaţie nonprofit a profesorului Mircea Lascu din Zalău, care conduce şi editura Gil, specializată în tipărirea de carte şcolară.
Potrivit lui Horia Toma, elevii se înscriau online în tabăra organizată de acest profesor, care era destinată copiilor olimpici la matematică.
Primele informaţii arată că organizatorul, profesorul Mircea Lascu, era singurul însoţitor al elevilor şi că avea contract cu Centrul de Pregătire pentru Personalul din Industrie pentru organizarea acestei tabere, care nu are niciun fel de autorizaţie de la Ministerul Educaţiei.
Potrivit site-ului editurii Gil, tabăra se numeşte „Math-time Buşteni”, a început în 3 ianuarie şi durează până în 12 ianuarie. O a doua serie a acestei tabere este programată pentru luna august a acestui an.
Editura Gil a fost înfiinţată la Zalău în 1993, iar profesorul Mircea Lascu are 55 de ani. De asemenea, profesorul deţine şi asociaţia nonprofit „Math Time”, care organizează tabăra de matematică.
Fata este elevă în clasa a VII-a la Şcoala nr. 56 „Jose Marti” din Sectorul 2 al Capitalei şi obţinuse medalia de argint la olimpiada naţională de matematică.
Rozica Ştefan, directorul Şcolii generale nr. 56 „Jose Marti”, a declarat că tabăra respectivă nu este organizată de unitatea de învăţământ, care nu are cunoştinţă despre aceasta. „Nefiind organizată de şcoală, noi nu avem cunoştinţă de această tabără, nu ştim cum au aflat părinţii despre aceasta”, a declarat Rozica Ştefan.
Ea a precizat că în incinta şcolii nu a fost niciun anunţ despre această tabără, iar trimiterea elevilor în această tabără este „categoric” opţiunea părinţilor.