De ce e bine să pui ASTA în apa în care se fierb sarmalele. Secretul sărmăluţelor perfecte de Crăciun VIDEO

Sarmalele sunt nelipsite de pe mesele românilor de sărbători. Așadar, gospodinele trebuie să țină cont de un truc genial pentru a avea sarmale perfecte.
Alina Costache
23 dec. 2021, 07:00
De ce e bine să pui ASTA în apa în care se fierb sarmalele. Secretul sărmăluţelor perfecte de Crăciun VIDEO

Masa de Crăciun este incompletă fără sarmale, motiv pentru care gospodinele de pretutindeni s-au apucat deja de prepararea acestora. Fiind unul dintre preparatele preferate ale românilor, sarmalele sunt nelipsite și de la masa de Anul Nou.

De ce este bine să pui smântână în apa în care fierbi sarmalele? Meniul fiecărei sărbători, în România, include și sarmale. Acestea au o mireasmă și un gust aparte. Însă există un truc de care trebuie să ții cont atunci când faci sarmale.

Cea mai gustoasă reţetă de sarmale este a lui Chef Sorin Bontea. Care este ingredientul lui secret
Trucuri pentru o sarma delicioasă

Dacă vrei să ai cele mai bune sarmale de Crăciun, trebuie să pregătești varza. Frunzele nu trebuie să fie prea bătrâne, ci fragede. Dacă vrei să folosești varza murată sau frunze de viță puse la sărat, este bine să le pui mai întâi la desărat în apă călduță. Multe gospodinte folosesc un truc pentru a avea varza fragedă.

Spală bine căpățâna de varză, înlătură primele două straturi, șterge varza cu un prosop uscat, învelește-o strâns în folie de plastic și o pui la congelator. Se lasă acolo peste noapte, după care încă o zi la frigider, ca să se dezghețe. După ce o decongelezi, frunzele verzei devin fragede.

Cele mai bune rețete de sarmale sunt cele pe care le știm din copilărie, iar fiecare regiune din țară are câte o rețetă proprie.

De asemenea, gospodinele trebuie să țină cont și de carnea folosită și cât de grasă este aceasta. Pentru a face sarmale, se folosește de obicei o combinație de carne tocată de porc și de vită.

Pe lângă carne, umplutura pentru sarmale mai conține orez, ceapă, verdeață. Nu se pune mult orez, iar ceapa se călește puțin. În rest, fiecare are mărar și piper.

Sarmalele se fierb pe aragaz, cam 4-5 ore.

Ele se pun și la cuptor, pentru a se reduce timpul. Se verifică după 2-3 ore. Nu se pune multă apă în oală, ci doar trebuie să le acoperi cu apă, scrie Kanald.ro

De asemenea, un alt truc pentru a le fierbe cât mai bine este să adaugi două linguri de smântână în apa de fiert. Așa sarmalele ies mai pufoase. Cei care doresc sarmale mai acre pot adăuga o zeamă de varză în oala în care fierb sarmalele.

Greșeala uriașă pe care o fac majoritatea gospodinelor. Ce să nu faci pentru ca sarmalele să nu se fărâmițeze
Unul dintre ingredientele principale fără de care nu poți face sarmale este orezul. Pentru a ne asigura că sarmalele nu se vor fărâmița este important să fim atenți la ce fel de orez cumpărăm.

Ingredientul pe care nu trebuie să îl pui niciodată lângă sarmale. Le va strica tot gustul
Ingredientul pe care nu trebuie să îl pui niciodată lângă sarmale

Așadar, pentru o compoziție legată foarte bine trebuie să cumpărăm orez cu bob rotund, având în vedere că cel cu bob lung nu face o treabă foarte bună în acest context. De asemenea, orezul cu bob rotund ajută sarmalele să nu se mai fărâmițeze în momentul fierberii.

În plus, pentru ca orezul să împrumute aromele legumelor și a verdeții, putem să îl călim împreună cu ingredientele anterior menționate.

Orezul cu bob rotund este recomandat atât pentru sarmalele în foi de varză, cât și pentru cele în foi de viță.

Sarmalele în foi de viță, la fel de bune precum cele în foi de varză

Există o multitudine de rețete de sarmale din care poți alege pentru masa de Crăciun. Dacă nu ești fan varză murată sau dacă pur și simplu ți se par mai delicioase sarmalele în foi de viță, rețeta de mai jos te poate ajuta să faci un preparat de nota 10.

Așadar, vei avea nevoie de un kilogram de carne de curcan, două cepe mari, o cană de orez cu bob rotund, sare și piper. De asemenea, vei avea nevoie și de o legătură de pătrunjel pe care va trebui să toci și crenguțe de cimbru și leuștean.

Frunzele de viță la saramură trebuie lăsate la scurs, apoi se taie nervurile și codițele tari. Ulterior, amestecăm cartea tocată cu orezul, ceapa tocată cât mai fin, sare, piper și leușteanul pe care l-am tăiat mai devreme.

După ce compoziția este gata, trecem la împăturirea sarmalelor care poate dura în funcție de cât de mari sau de mici vrei să iasă sarmalele. Când am terminat de împăturit, înainte de a le pune în oală vom pune pe fundul ei o legătură de pătrunjel și câteva frunze de leuștean. Acum este momentul când adăugăm sarmalele, fără a uita să punem bulion de roșii printre straturi. De asemenea, adăugăm și ulei și apă.

Când terminăm cu aranjatul sarmalelor în oală, acoperim totul cu frunze de viță de vie și apoi le punem la fiert.
Sarmalele sunt mâncarea tradițională nelipsită de pe mesele românilor în zilele de sărbătoare. Totuși, trebuie să ținem cont de faptul că ele au multe calorii și dacă ești atent la siluetă, probabil nu ar trebui să pui acest ingredient în ele.

Cum să mănânci sarmale ca să nu te îngrași
Dacă vrei să ai grijă de felul în care arăți, atunci sărbătorile de iarnă nu vor mai însemna mâncat încontinuu. Poți în continuare să guști din toate preparate, dar când vine vorba despre sarmale, există un ingredient care trebuie lăsat deoparte.

Greşeala majoră pe care o facem când punem varză murată. Ce trebuie să pui neapărat în butoi, sarmalele vor ieşi delicioase
Mulți români fac această greșeală când fac sarmale, fără să își dea seama. Nutriționistul Mihaela Bilic a postat un mesaj pe contul său de Instagram în care a explicat cum trebuie consumate sarmalele și la ce trebuie să renunțăm.

„Sarmalele, cel mai bun exemplu de simbioză între floră și faună. Am găsit această definiție pe rețelele de socializare și recunosc că mi-a plăcut la nebunie.

Sarmale

Sarmalele chiar sunt un fel de mâncare echilibrat, ele combină carnea cu cerealele și legumele așa cum este recomandat nutrițional. În cazul în care țineți la siluetă, renunțați la mămăligă și consumați sarmalele ca fel unic la o masă.

Ăsta e adevărul, Sărbătorile de iarnă nu sunt complete fără gust și fără miros… de sarmale. Ca să nu mai zicem că au și efect probiotic”, a scris Mihaela Bilic pe Instagram.

Cele mai bune reţete de Sărbători. Cozonac şi sarmale by Cătălin Scărlătescu

Nutriționistul Mihaela Bilic a făcut o listă despre cum ar trebui consumate sarmalele pentru a nu lua în greutate:

  • porția de sarmale trebuie să fie de maxim cinci bucăți
    sarmalele se fac din carne tocată din pulpă de porc
    sarmalele se gătesc fără ulei
    sarmalele trebuie fierte în zeamă de varză, borș sau suc de roșii
    nu pune smântână, aceasta să fie doar ca decor

Dacă totuși nu concepi sărmăluțele fără o porție de mămăligă, alege să mănânci mai puțin din toate și renunță la smântână, pe care o poți înlocui cu un iaurt grecesc sau cu unul cu 2% grăsime.

De altfel, poți consuma sarmalele și cu o felie de pâine. Rezumă-te la două sarmale medii per porție și cam 100 g de mămăligă sau 50 de grame de pâine.

 

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce să pui, de fapt, în mălai când îl depozitezi în casă. Nu se va altera niciodată, nu va face musculițe sau molii. Așa o să-l ai perfect pentru cele mai gustoase și pufoase rețete de mămăligă
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
Playtech.ro
Care ar fi cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Artistul s-a...
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani: A fost bolnav, dar nu dădea semne să mai aibă probleme
Ego.ro
Ce spunea soția lui Cotabiță despre artist. Nu era fan înrăit, dar i-a dat un mesaj ca să...
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Gabriel Cotabiță a decedat la vârsta de 69 de ani
MediaFlux
DE ce a MURIT de fapt GABRIEL COTABIȚĂ! S-a aflat ACUM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni