Cele mai recente studii arată că primele simptome de infectare cu Omicron încep să apară după trei – cinci zile, după ce persoana a fost expusă la virus. Oamenii de ştiinţă susţin că perioada incubaţie pentru noua tulpină este mai scurtă decât la variantele anterioare de COVID-19, când simptomele puteau să apară şi după două săptămâni, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, citate de The Independent.
Astfel, intervalul de timp dintre momentul expunerii la virus şi cel în care persoana devine contagioasă ar putea fi mai scurt în cazul tulpinii Omicron, prin comparaţie cu Delta, a afirmat ministrul britanic al Sănătății, Sajid Javid.
Perioada scurtă de incubaţie ar fi motivul pentru care varianta Omicron se răspândește mult mai rapid tulpinile virusului SARS-CoV-2 apărute anterior. Cu cât perioada de incubaţie este mai scurtă, cu atât mai rapid o persoană care a contractat COVID-19 devine contagioasă.
O perioadă de incubație mai mică „face ca virusul să fie mult, mult, mult mai greu de controlat”, a declarat Jennifer Nuzzo, epidemiolog la Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății, conform Ştirileprotv.
Potrivit studiilor, simptomele tulpinii Omicron diferă de cele provocate de alte variante ale virusului SARS-CoV-2. Cercetătorii susţin că primele semne de infectare sunt tusea seacă și iritația gâtului
De asemenea, un alt simptom specific sunt transpirațiile nocturne, precum și durerile musculare moderate, oboseala, nasul înfundat și strănutul.
OMS a avertizat că numărul infecţiilor cu varianta Omicron au crescut de patru ori într-o singură săptămână, la nivel global. Laboratoarele genomice globale au detectat în ultima săptămână aproape 14.000 de infectări cu noua varianta Omicron a coronavirusului, de patru ori mai multe decât cele aproximativ 3.500 de cazuri depistate în cele şapte zile anterioare – potrivit raportului epidemiologic publicat miercuri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi citat de EFE.
Numărul cazurilor de infectare cu varianta OMICRON a virusului SARS-CoV-2 este în creștere, iar autorităţile se aşteaptă ca valul 5 de coronavirus să izbucnească în România de la mijlocul lunii ianuarie.