Coaliţia trebuie să găsească o soluţie care să nu amplifice nervozitatea din societate privind certificatul Covid la locul de muncă, declară la RFI vicepremierul Kelemen Hunor. Preşedintele UDMR consideră că soluţia trebuie să respecte atât cerinţele medicale, cât şi Constituţia. El precizează că a fost discutată şi varianta ca certificatul să nu fie obligatoriu la loc de muncă şi că exista varianta instituirii de sancţiuni, dar că, pe de altă parte, acceptă şi argumentele profesionale, medicale, ale ministrului Sănătăţii Alexandru Rafila.
Kelemen Hunor spune despre disensiunile din coaliţie pe tema certificatului verde Covid obligatoriu la locul de muncă faptul că „domnul ministru Rafila, din punct de vedere medical, susţine varianta introducerii certificatului verde la locul de muncă sau în cazul în care nu există sau nu doreşte persoana să fie vaccinată, pentru că nu poţi să obligi, atunci rămâne varianta testelor, tot ce dovedeşte că omul este sănătos”.
EXCLUSIV | George Simion aruncă bomba despre certificatul verde COVID-19. „La revedere cu neconstituţionalul certificat. La domnul Iohannis a ajuns mai târziu pentru că era la golf”
„Ăsta este punctul lui de vedere medical, profesional, susţinut şi cu toate argumentele. Varianta aceea în care era prevăzut acest certificat de vaccinare, certificat verde a fost dată constituţionaliştilor şi ei au zis că este o problemă de constituţionalitate, fiind vorba de dreptul la muncă şi de aceea nu am mers mai departe (…). A rămas să căutăm o soluţie juridică ce satisface în acelaşi timp şi zona asta constituţională, dar corespunde şi cerinţelor medicale (…). Nu putem risca să dăm o lege care pică la Curtea Constituţională sau eventual la o verificare nu trece de acest filtru şi atunci suntem într-o situaţie şi mai şi”, a subliniat liderul UDMR.
Nicolae Ciucă vrea pregătirea sistemului sanitar pentru valul cinci la pandemiei. Ce i-a cerut lui Alexandru Rafila
Întrebat dacă o soluţie ar fi ca certificatul Covid să nu fie obligatoriu la locul de muncă, aşa cum s-a vehiculat în ultimele zile, vicepremierul a răspuns: „Da, e o variantă, bineînţeles, dar încă nu am luat o decizie, nu este o chestiune care poate fi decisă de la o zi la alta. Rafila susţine cu argumente profesionale, medicale, poziţia lui şi sunt convins că are dreptate. Pe partea cealaltă şi cei care spun că fiind vorba despre un drept fundamental, nu poţi să-l îngrădeşti”.
Certificat verde nu obligatoriu, dar cu sancţiuni
La remarca potrivit căreia, dacă certificatul verde nu ar fi obligatoriu la locul de muncă, legea ar fi golită de conţinut şi şi-ar pierde astfel esenţa, Kelemen Hunor a replicat: „Bun, există multe variante cu sancţiuni, că te duci la locul de muncă, dar există sancţiuni, există o grămadă de restricţii, care oricum trebuie întărite şi introduse acolo unde nu sunt introduse, în ce situaţii trebuie să prezinţi dovada că ai fost vaccinat sau că ai un test PCR, de la magazine până la mijloacele de transport în comun şi aşa mai departe. Deci se poate găsi, se pot căuta alte soluţii, cum au găsit şi alţii în diferite ţări din Europa, dar nu vreau să intru în speculaţii. Important este să încercăm să găsim o soluţie care pe de o parte corespunde cerinţelor medicale, pe de altă parte acoperă tot ce înseamnă drepturile constituţionale, dar în acelaşi timp ne ajută să nu amplificăm această nervozitate în societate, că există şi o nervozitate, trebuie să vedem şi acest lucru. Să vedem, poate săptămâna viitoare va exista o soluţie din punct de vedere juridic acceptabilă”.
Întrebat dacă actuala coaliţie se teme de presiunea străzii, după mitingul AUR, liderul UDMR a răspuns: „Nu, nu cred că e vorba de aşa ceva, pentru că nici măcar nu am discutat despre acel miting mai mult decât participarea sau implicarea forţelor de ordine. Astfel de mitinguri au fost, vor fi. În politică, atunci când eşti convins că faci un lucru bun, la modul general, atunci nu te opreşti, dar dialogul nu poate fi evitat. Nu e vorba de a ne speria, de a ne opri”.
Coaliţia de guvernare a discutat, joi, la Guvern, despre proiectul de lege pentru introducerea certificatului verde, însă PNL şi PSD nu au reuşit să ajungă la un acord, astfel că şansele ca acesta să mai fie implementat până la finalul acestui an, cum îşi dorea Executivul, sunt foarte mici.
Potrivit unor surse politice, partidele nu se înţeleg în privinţa prevederilor din proiect referitoare la sancţiuni şi la obligativitatea certificatului verde la locul de muncă.
PSD a ieşit, joi, prin vocea preşedintelui partidului, Marcel Ciolacu, cu anunţul că prevederea privind condiţionarea accesului la locul de muncă de certificatul verde este neconstituţională, arătând că au fost consultaţi specialişti în acest sens.
PSD nu este de acord nici ca aleşii, indiferent că vorbim de parlamentari sau primari, să fie incluşi în acest proiect şi să fie obligaţi să prezinte certificatul verde.
O discuţie pe acest subiect a avut loc, miercuri seara, şi cu preşedintele Klaus Iohannis, potrivit surselor.
Pentru că nu s-a ajuns la un consens, Guvernul ar putea renunţa la a trimite proiectul de lege, de urgenţă, la Parlament, săptămâna viitoare.
Iniţial, Executivul era pregătit ca vineri să treacă acest proiect prin şedinţa de Guvern, iar parlamentarii erau pregătiţi să revină, săptămâna viitoare, la muncă pentru a-l adopta în cele două Camere ale Parlamentului.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţa recent că este dispus să demisioneze dacă nu se va ajunge la un acord pentru aprobarea legii certificatului COVID.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirma joi, la Parlament, că este ferm convins că Alexandru Rafila ”va fi de acord să nu fie încălcată Constituţia”.