Cele mai ciudate tradiţii de Crăciun din întreaga lume. De la fratele malefic al lui Moş Crăciun, la statuete cu pantalonii în vine

Crăciunul este sărbătorit în nenumărate moduri în lumea întreagă. Dacă unii împodobesc brazi, atârnă vâsc sau cântă colinde, alţii merg pe rol la slujbă sau comandă pui crispy.
Filip Stan
24 dec. 2021, 23:27
Cele mai ciudate tradiţii de Crăciun din întreaga lume. De la fratele malefic al lui Moş Crăciun, la statuete cu pantalonii în vine

Iată câteva dintre cele mai ciudate tradiţii de Crăciun din întreaga lume.

Cele mai ciudate tradiţii de Crăciun din Austria

Dacă aţi crezut că cel mai rău lucru posibil e să fii pe lista neagră a lui Moş Crăciun, înseamnă că nu aţi auzit de noaptea lui Krampus. Considerat „fratele malefic” al Moşului, Krampus s-ar ocupa de pedepsirea copiilor care nu au fost cuminţi. Pe 5 decembrie oamenii se costumează în personaje înfricoşătoare, alergă pe stradă şi lovesc cu bâte tot ce întâlnesc. Legenda lui Krampus îşi are originile în regiunile montane şi este răspândită în Austria, Bavaria, Slovenia şi Austria.

Cele mai ciudate tradiţii de Crăciun din Spania şi Catalonia

În Spania, o tradiţie străveche spune că, în preajma Crăciunului, se construieşte un staul sau un sat care să imite Betleem-ul. Dar alături de Maria, Iosif şi Iisus copilul apare în scenă şi un Caganer, mai exact un personaj care îşi face nevoile.

Caganer-ul este o figură comună reprezentând un bărbat aflat în procesul…defecaţiei. El stă undeva într-un colţ al ieslei, cu pantalonii lăsaţi în vine şi o grămadă de excremente sub el. Figurina a evoluat în ultima vreme, ajungând să ridiculizeze celebrităţi, politicieni şi chiar pe Moş Crăciun, potrivit Historia.

În Catalonia, Caga Tio, buşteanul cu rol de a „defeca” dulciuri (eng. ”pooping log), este o tradiţie foarte răspândită. Aceasta presupune scobirea unui butuc, care este apoi fixat pe nişte bârne de lemn. I se pictează o faţă, iar în fiecare seară începând cu 8 decembrie Caga Tio este hrănit şi acoperit cu o păturică pentru a nu răci.

Citeşte şi: Tradiţii şi obiceiuri de Crăciun. Cine pune mâna pe mătură are ghinion tot anul 2022

În Ajunul Crăciunului, Caga Tio este aşezat în şemineu, bătut cu un băţ şi i se ordonă „defecarea”. Mai mult, este încurajat şi prin numeroase cântecele. Astfel din Caga Tio ies dulciuri, nuci, brânză sau alune.

Cele mai ciudate tradiţii de Crăciun din Cehia. Ce trebuie să facă fetele nemăritate în Ajunul Crăciunului

În Ajunul Crăciunului, fetele nemăritate din Cehia apelează la o metodă de ghicit tradiţională despre care cred că le va ajuta să-şi prevadă viitorul amoros. Tradiţia spune că ele trebuie să stea cu spatele la uşă şi să arunce un pantof peste umăr.

Dacă acesta cade cu vârful spre uşă, înseamnă măritiş. Dacă pantoful cade cu călcâiul spre uşă, urmeazã un alt an de singurătate.

Tot în Cehia, din bătrâni se spune că numărul celor care stau la masa de Crăciun trebuie să fie obligatoriu par. Iar cine se ridică de la masă înainte de sfârșitul ospățului va muri în anul care urmează!

Din acest motiv, toate platourile cu bucate sunt aduse pe masă înainte de venirea oaspeților, pentru ca gazdele să nu fie nevoite să mai facă drumuri la bucătărie.

Cele mai ciudate tradiţii de Crăciun din Japonia

În Japonia, Crăciunul nu este prilej de mare sărbătoare, însă datorită unei campanii publicitare a KFC, sărbătoarea a fost transformată într-un mod inedit. Pe 25 decembrie, japonezii se strâng cu familia în restaurantele fast-food, obiceiul devenind atât de popular încât sunt făcute rezervări cu luni înainte.

Cele mai ciudate tradiţii de Crăciun din Norvegia

O legendă din Norvegia spune că în noaptea de Crăciun ies la iveală tot felul de vrăjitoare şi spirite malefice, care caută mături pe care să zboare. Pentru a alunga vrăjitoarele se ascund toate măturile, iar uneori se mai trage un foc de armă pentru a le speria.

Cele mai ciudate tradiţii de Crăciun din Venezuela

În Caracas, credincioşii se duc la slujbă foarte de dimineaţă în perioada dintre 16 şi 24 decembrie. Nu este atât de bizar pentru o populaţie majoritar catolică. Bizar este că merg la catedrală pe role.

Străzile sunt blocate pentru maşini până la 8 dimineaţa şi copiii, în noaptea de dinainte, leagă un capăt de sfoară de degetul mare şi lasă celălalt capăt sã atârne pe fereastră. Astfel, când trec patinatorii dimineaţa, le dau un impuls şi celorlalţi.

Cele mai ciudate tradiţii de Crăciun din Ucraina

În Ucraina, pomul de Crăciun este decorat cu tot felul de ornamente, unele mai puţin tipice. De pildă, se ascund în brad un păianjen artificial şi o pânză, iar cel ce le găseşte se spune că va avea noroc. O poveste din popor spune că o vãduvă sărmană nu şi-a putut permite decoraţii costisitoare. S-a trezit în schimb într-o dimineaţă ca să constate că bradul fusese frumos împodobit cu pânza unui păianjen.

Cele mai ciudate tradiţii de Crăciun din Marea Britanie

Dacă sunteţi în Marea Britanie şi vreţi să vi se împlinească dorinţele, nu trebuie decât să învârtiţi în aluatul pentru budincă. Budinca tradiţională se face din fructe uscate şi nuci, adesea îmbibate în brandy.

Cele mai ciudate tradiţii de Crăciun din Estonia

În Estonia, oamenii cred că sărbătoarea lor, Joulud, nu are nimic de a face cu Crăciunul, cu toate că asemănările sunt destul de frapante. Un obicei important este acela ca oamenii să aducă acasă un pai care simbolizează ieslea. Se obişnuieşte ca în ajun şi în ziua de Crăciun să se ghicească viitorul. Se spune că în acest timp spiritele strămoşilor îi vizitează pe cei vii. Un alt obicei vechi este acela al saunei.

Citeşte şi: Bianca Drăgușanu s-a ținut de cuvânt. Nu a lăsat-o pe fiica ei, Sofia, la tatăl ei, Victor Slav de Crăciun

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
Playtech.ro
A MURIT unul dintre cei mai mari SPORTIVI ai României! Dumnezeu să-l ierte!!
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Soția lui Kanye West poate face închisoare. Acuzații rușinoase pentru Bianca Censori
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care dentista găsită moartă în propriul cabinet din Brăila voia să-și cumpere un pistol. Femeia în vârstă de 41 de ani ar fi primit mai multe amenințări cu moartea
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Europarlamentarii sancționează gestul premierului ungar Viktor Orban pentru vizita la Moscova
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'