București, „premiant” la nivelurile de poluare în 2021. Capitala României este în top trei cele mai periculoase metropole din Europa

Bucureștiul este unul dintre cele poluate orașe din Europa, în 2021, arată un nou studiu. Raportul a măsurat calitatea aerului din ultimii doi ani.
Ruxandra Rădulescu
25 dec. 2021, 19:35
București,

Bucureştiul este unul dintre cele mai poluate orașe din Europa, arată un nou studiu. Capitala României ocupă locul trei în topul celor mai poluate metropole de pe bătrânul continent.

„Micul Paris” are cele mai mari concentraţii de PM10(particule cu diametru microscopic, mai mic de 10 µm).

Poluare masivă în Bucureşti. Aer irespirabil din cauza arderilor ilegale de deşeuri. Octavian Berceanu: „Furnalele metropolei lucrează în draci”

Bucureștiul a fost depășit la nivelul de poluare doar de  Skopje, capitala Macedoniei de Nord, şi Belgrad, capitala Serbiei.

Atena, Budapesta, Varşovia şi Roma stau ceva mai bine decât Bucureștiul la capitolul poluare. Raportul Airly a măsurat şi concentraţiile de dioxid de azot din aer.

Dioxidul de azot este un gaz foarte toxic, ce duce la dificultăţi respiratorii şi poate duce la distrugerea ţesuturilor pulmonare. Sursa principală a dioxidului de azot o reprezintă motoarele cu combustie internă care ard combustibili fosili.

Bucureştiul este din păcate pe locul doi la nivelul de dioxid de azot urmat de Atena. Studiul Agenţiei Europene de Mediu a estimat că în 2019 au murit 307.000 de persoane prematur din cauza poluării cu particule fine în statele membre UE.

Poluarea influenţează decisiv sexul bebeluşului. Concentraţiile mari de plumb favorizează naşterea fetelor, cele de mercur şi aluminiu cresc şansele de a avea băieţi

Un studiu efectuat pe jumătate din populația SUA și întreaga populație din Suedia a examinat peste 100 de factori posibili și a constatat, de exemplu, că poluarea cu mercur, crom și aluminiu se corelează cu nașterea mai multor băieți, în timp ce poluarea cu plumb a crescut proporția fetelor. Apropierea de agricultură a afectat, de asemenea, raportul dintre sexe, posibil din cauza expunerilor chimice mai mari.

Poluare masivă în portul Midia Năvodari. O tonă de păcură a curs la descărcarea unei nave

Pe de altă parte, alți factori, cum ar fi sezonul nașterii, temperatura, rata criminalității violente și șomajul, nu au prezentat corelații semnificative, scrie The Guardian.

Sexul bebelușilor este determinat la concepție, când exact jumătate dintre embrioni ar trebui să fie fete și jumătate băieți. Dar factorii hormonali pot termina mai mulți embrioni feminini sau masculini, în timpul sarcinii, ceea ce duce la distorsiuni ale sexelor.

„Există o mulțime de mituri despre raportul dintre sexe și naștere, dar când analizezi cercetarea se dovedește că tot ceea ce a fost testat a fost făcut pe eșantioane relativ mici, riscând corelații false, iar unele afirmații nu sunt întemeiate în observații”, a spus Andrey Rzhetsky de la Universitatea din Chicago, care a condus cercetarea.

Noua cercetare, publicată în revista Plos Computational Biology , este prima investigație a numeroșilor poluanți chimici și a altor factori de mediu, folosind seturi mari de date de pe două continente. Au folosite date de la 150 de milioane de oameni din SUA, pe parcursul a opt ani, și date despre 9 milioane de suedezi, în decurs de 30 de ani.

Factorii care s-au legat de schimbări semnificative, cum ar fi poluarea cu mercur și apropierea de fabrici industriale, au înregistrat o schimbare a raportului de sex cu până la 3%. Într-o populație de 1 milion, asta ar însemna cu 60.000 de fete mai multe decât băieți, sau invers. Cercetările anterioare privind impactul asupra raportului de sex al poluanților toxici au fost neconcludente, dar noua analiză a constatat că a crescut semnificativ numărul de băieți.

Cercetătorii au examinat, de asemenea, două evenimente extrem de stresante din SUA: uraganul Katrina din 2005 și împușcăturile din Virginia Tech din 2007 . Ei au descoperit o schimbare semnificativă în raportul de sex abia la 34 de săptămâni după împușcăturile de la Virginia Tech, cu mai multe fete născute. Pentru a investiga acest lucru în continuare, a spus Rzhetsky, studiile ar trebui să se concentreze pe cei mai afectați de evenimente, mai degrabă decât pe populații întregi.

Spynews
Saveta Bogdan îi duce dorul iubitul său de când a plecat în America. Cum decurge relația lor la aproape 8.000 de km distanță
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Capital.ro
Toți șoferii, la control. Se rețin permisul și talonul auto. Nu se mai acceptă încălcarea acestor reguli
Playtech.ro
DOLIU imens în Familia Regală Britanică! A MURIT în urmă cu puțin timp, ce tragedie…
DailyBusiness
S-au găsit etichete FALSE la Kaufland! O româncă a spus adevărul! Răspunsul companiei
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Noi informații în cazul Raisei. Familia fetiței ucise de un polițist ar putea rămâne fără despăgubirile de 500.000 de euro dictate de instanță
Spynews
Exclusiv! I-a dat sau nu i-a dat Georgică Cornu o sumă fabuloasă de bani Marinei Almășan în timpul relației lor! Ce spun apropiații celor doi
Evz.ro
Nu ai chef să gătești? Află cum poți prepara rapid un sandvici cu halloumi și gem de caise
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Femeia incendiată de soț în fața copiilor a murit! Fiica ei de 9 ani, în stare gravă la spital
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Un tânăr de 19 ani și-a găsit sfârșitul în lacul Colibița. Se afla cu prietenii la scăldat când s-a dezechilibrat și a căzut de pe ponton
Capital.ro
Interzis pentru românii care stau în chirie. Proprietarii îi pot da afară imediat. Trebuie să aibă acest document
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Maltratată de iubitul ofițer, Ioana și-a urlat durerea: M-a distrus, nu-l mai... Ce le-a povestit prietenelor
substantial.ro
Lamine Yamal revine la antrenamente după atacul asupra tatălui său
MediaFlux
ȘOC în SUA! Mișcare DISPERATĂ a lui TRUMP să o BATĂ pe KAMALA HARRIS
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...