Victor Ponta, fostul premier al României, a declarat la Romania TV că Guvernul trebuie să gestioneze urgent problemele din sectorul energetic, cel sanitar și educativ.
Politicianul susține că nu pandemia a fost marele apanaj al României, ci creșterea prețurilor la energie. Ponta susține că România nu trebuie să-și închidă granițele, întrucât nu are o situație economică care să permită o astfel de măsură.
EXCLUSIV Victor Ponta arată adevărata situație economică în care se zbat românii: „La prețurile actuale 1.000 de Euro este un nivel de subzistență”
„În 2021 dincolo de ceartă politică s-a bătut Orban cu Cîțu, iar noi am rămas să plătim consecințele. Marele necaz al României a fost că n-am știut ce să facem cu pandemia. România trebuie să rămână deschisă. Noi nu suntem Austria. I-aș spune domnului Ciucă: „Domnule, în 2022 nu se închide România!”. Cred că ar trebui să li se explice oamenilor ce este cu vaccinarea.
Trebuie să vorbească cu cei care s-au vaccinat de nevoie și cei care s-au vaccinat. România nu a fost distrusă de Covid ci de aprețurile la energie. Acum vin facturile, iar mulți oameni o să vadă că n-au cu ce să plătească facturile. Factura la energie electrică cu 30 %, gazele cu 50%.” a declarat Ponta.
Politicianul a mai menționat și datoriile pe care România le-a făcut în 2021. Acesta susține că principala problemă este că România importă foarte multe produse deoarece țara noastră nu mai produce nimic.
„Avem 135 de miliarde de euro datorii. Ce am făcut cu acei 135 de miliarde am împrumutat bani, dar care n-au rămas în România pentru că i-am dat afară altor țări pe pantofi, cartofi, frigidere că noi nu mai producem nimic.
Noi nu mai producem, la fel cu gazele, energia electrică. Nu se mai produce fier, beton, sârme. Pe toate le importăm cu prețuri tot mai mari. Cum plătești datoriile făcute anul trecut și să mai avem bani de altceva?!
Sistemul medical s-a prăbușit. Nu mai ține la valul cinci, nici la restul bolilor, la bolnavii de cancer, de diabet.
Povestea cu învățământul online nu este școală. I-am distrus pe copii. A ieșit rău chestia cu testele.
Am căzut la mijloc în războiul ăsta dintre Rusia și Europa. Gazul la noi nu ajunge. Mi-a plăcut de doamna de la Chișinau, s-a certat cu Rusia, dar când a avut nevoie s-a dus spre Rusia, iar acum Republica Moldova are gaz pentru cinci ani” a precizat Victor Ponta.
Referitor la conflictul Şoşoacă – Goracci, Victor Ponta este de părere că implicarea preşedintelui Iohannis, a ministrului Bode şi a lui Arafat în acest scandal este total nepotrivită.
Liderul PRO România a declarat, în emisiunea România de poveste de la România TV, că ar fi fost de preferat ca aceştia să se implice în problemele românilor plecaţi la muncă în Italia.
EXCLUSIV Victor Ponta: „Danileţ e un clovn. Nu poţi să pui să aplice legea o caricatură”
„Eu mă aşteptam să se implice toţi în problemele adevărate ale românilor care trăiesc în Italia, sunt două milioane de români. Toţi muncesc şi plătesc taxe, mulţi sunt abuzaţi, sunt plătiţi la negru. Eu asta cred că trebuia să facă preşedintele, nu să se ocupe de o jurnalistă şi de o doamnă senator care au vrut să-şi facă reclamă„, este de părere fostul premier.
Aglomeraţia de la intrarea în ţară, cauzată de incapacitatea instituţiilor de a pune în aplicare măsurile
Victor Ponta a vorbi, de asemenea, şi despre aglomeraţia din aceste zile de la punctele de trecere a frontierei. În opinia sa, acest lucru se întâmplă deoarece nu există aparatul care să pună în aplicare o decizie.
„Intenţiile sunt bune, se vrea să ţinem pasul cu ce se întâmplă în lume, dar la noi, deşi decizia e bazată pe lucruri bune, se loveşte totul de capacitatea instituţiilor de a aplica. La vamă nu sunt mai mulţi angajaţi, poliţiştii n-au cum să verifice testele PCR, ei verifică paşapoartele. Degeaba ai intenţii bune dacă nu are cine să le aplice. Dacă nu ai un aparat capabil să le pună în aplicare, se ajunge la haos.
Dacă tot avem acum un Guvern PNL-PSD, cred că ar trebui de anul viitor să vedem ce facem cu administraţia românească, pentru că în continuare băgăm bani, vrem să facem lucruri bune şi totuşi merg din ce în ce mai prost„, spune fostul prim-ministru.