Cercetătorii israelieni au condus un studiu în care s-a analizat dacă vaccinurile anti-Covid ARNm provoacă infertilitate. Experții au ajuns la concluzia că sseurile anti-COVID-19 pe baza tehnologiei ARNm nu afectează fertilitatea sau funcția ovariană.
Mihaela Anghel a născut o fetiţă. Este primul român vaccinat împotriva Covid-19
„Vaccinul nu a afectat, cu siguranță, activitatea ovariană”, a declarat Jaron Rabinovici specialist în fertilitate la Centrul Medical Sheba. „Acest studiu ne oferă pentru prima dată dovezi despre lipsa efectelor negative ale vaccinurilor asupra funcției ovariene a fertilității”, a adăugat el.
Studiul a fost realizat la Sheba în colaborare cu Școala de Medicină Sackler a Universității din Tel Aviv, iar cercetătorii au recrutat în studiu 200 de femei cu vârste cuprinse între 18 și 42 de ani.
Oamenii de știință au testat la aceste femei nivelul hormonului anti-Mullerian (AMH), un indicator fiabil pentru sănătatea ovariană și fertilitatea generală a unei femei.
Femeile au fost testate înainte de a primi prima doză de vaccin Pfizer și apoi la trei luni mai târziu, după ce au primit a doua doză. Participantele la studiu au completat un formular despre ciclurile menstruale și posibilele efecte ale vaccinului asupra acestui aspect.
Dintre femeile care s-au înscris la studiu, 129 de femei au rămas până la final. Pe parcurs, unele au rămas însărcinate sau s-au infectat cu coronavirus. Nivelul de AMH la toate femeile care au făcut parte din grupul final a rămas neschimbat.
„Una dintre preocupările apărute de la introducerea vaccinului cu ARNm a fost că ar putea afecta funcționarea ovarelor femeii și ar putea duce la infertilitate viitoare”, a spus Rabinovici. „Acest studiu revoluționar arată că vaccinul nu afectează nivelul de fertilitate al unei femei”, a adăugat el.
Alte două ţări din UE încep vaccinarea anti-COVID a copiilor între 5 şi 11 ani
Cercetătorii israelieni nu au găsit, de asemenea, nicio asociere între nivelurile de anticorpi după vaccin și nivelurile de AMH.
„Concluzionăm că vaccinările ARNm nu sunt asociate cu o scădere a rezervei ovariene la trei luni”, au scris autorii.
Specialistul în fertilitate, a precizat că multe dintre femeile care au fost vaccinate anti-COVID-19 în ultimul an, au reușit să rămână însărcinate, relatează HotNews.ro.