Greșeala imensă a oricărui şofer când este frig afară. Acest lucru consumă bateria mașinii de trei ori mai repede!

Șoferii trebuie să aibă mare grijă de autoturismul lor atunci când temperaturile scad sub 0 grade. Anumite manevre îți pot suprasolicita bateria.
Filip Stan
27 dec. 2021, 23:11
Greșeala imensă a oricărui şofer când este frig afară. Acest lucru consumă bateria mașinii de trei ori mai repede!

Șoferii care se urcă la volan și atunci când temperatura aerului coboară sub zero grade Celsius, trebuie să știe că își expun autoturismul la riscuri care poate afecta serios motorul.

Experții avertizează că sunt 10 componente care sunt afectate atunci cand este ger și ne învață cum să ne protejăm mașina, pe timp de iarnă.

Greșeala de sezon care îți poate distruge mașina! Șoferii trebuie să aibă mare grijă la fenomenul freezing rain

Frigul afecteaza componentele mașinii, de aceea trebuie să acorzi ceva mai multă atenție acestora în sezonul rece, altfel riști ca autovehiculul tău să te lase atunci când îți este lumea mai dragă.

Există câteva elemente de care șoferii trebuie să țină cont atunci când temperaturile scad sub 0 grade Celsius. Aceste sfaturi te-ar putea salva de cheltuieli considerabile de reparații.

Acumulatorul și bateria mașinii

Primul lucru de care trebuie să ai grijă când te afli la volanul mașinii este acumulatorul sau bateria mașinii.

Dacă utilizezi un acumulator vechi atunci ar trebui să ai mare grijă atunci temperaturile scad. Pornirea motorului va necesita un curent de 2-3 ori mai mare decat atunci cand temperaturile depasesc 10 grade Celsius.

Experții recomandă  să nu conduci mașina pe distanțe scurte, pentru că acest obicei consumă bateria și mai mult, de aceea folosește automobilul doar atunci când ai drumuri lungi de făcut, pentru că astfel bateria se încarcă corect.

Încearcă să folosești o husă specială pentru baterie, care ajută la ferirea de temperaturi scăzute.

Dupa o noapte geroasă, atunci când pornești mașina folosește cât mai puțini consumatori de energie precum casetofonul, farurile, stergatoarele sau sistemul de dezaburire al geamurilor.

La fel de daunator este si daca masina nu este pornita pentru perioade lungi de timp. Reactiile chimice din interiorul acumulatorului il vor degrada, mai ales daca acesta este descarcat de mai mult de doua saptamani. Este bine sa pornesti din cand in cand masina si sa circuli cel putin 10 minute cu ea pentru ca bateria sa aiba timp sa se incarce. Daca stii ca nu vei circula cu masina o perioada mai lunga de timp, este bine sa deconectezi borna negativa a acumulatorului. Ai grija sa cureti bornele regulat, pentru a preveni un contact imperfect.

Ștergătoarele

Ștergătoarele nu trebuie pornite decât atunci când parbrizul este inghetat si nu l-ai curatat deloc.

Iti recomandam sa pornesti masina si sa o lasi sa se incalzeasca, iar in tot acest timp sa „iti faci de lucru” cu o racleta, pentru a nu strica stergatoarele.

Nu confunda stergatoarele cu o racleta, pentru ca nu vorbim despre acelasi material.

Stergatoarele sunt facute pentru a indeparta apa, nu si gheata. Daca o sa te incapatanezi, o sa strici lamelele si o sa trebuiasca sa cumperi un set nou de stergatoare.

Mare atentie si atunci cand le dezlipesti de pe parbriz, dupa o noapte geroasa. Risti sa strici lamelele, asa ca ar fi indicat sa le lasi ridicate atunci cand vine seara, pentru a le gasi in stare buna in dimineata urmatoare.

Motorasul pentru stropire parbriz

O componenta legata de stergatoare este motorasul cu ajutorul caruia stropim parbrizul. Cand vine gerul, acesta o sa inghete, iar atunci cand o sa incerci sa speli parbrizul nu o sa functioneze.

Nu il forta, pentru ca lichidul de parbriz sau conductele au inghetat. Drept urmare, risti sa arzi motorasul sau sa ii rupi palele. Asteapta pana ce motorul se incalzeste, iar atunci o sa functioneze perfect.

Macaralele geamurilor

Urmatoarea componenta despre care vorbim este macaraua pentru geamuri. Daca nu stiai, aceste piese sunt responsabile cu ridicarea si coborarea geamurilor laterale.

Nu vrei ca acestea sa se strice si geamul tau sa ramana deschis, asa ca iti sugeram sa acorzi o importanta deosebita acestor componente.

Problema apare dupa o noapte geroasa, atunci cand geamurile se lipesc de chederele inghetate din cauza umezelii. Cand vrei sa deschizi geamul o sa auzi o trosnitura, insa acesta nu se misca deloc.

Bineinteles, nu este indicat sa faci asta, nici sa insisti sa deschizi geamul, pentru ca vei forta piesele din plastic care sunt inghetate si acestea se vor rupe.

Iti sugeram sa deschizi geamul doar atunci cand interiorul masinii s-a incalzit bine si dupa ce geamurile sunt dezghetate complet. Vei salva bani si totodata, te asiguri ca si macaralele geamurilor laterale vor functiona in mod corect.

Manerele usilor

Si daca tot vorbim despre portiere, nu puteam sa nu aducem in discutie si manerele usilor. Acestea sunt fabricate din plastic, iar cand usile sunt blocate, soferii sau pasagerii trag cu putere de ele.

Nu trebuie sa fortati manerele, pentru ca usile sunt inghetate si din cauza umezelii se lipesc de chedere.

Pentru a evita ruperea manerelor de plastic, iti sugeram sa bati usor cu pumnul pe marginea portierei.

In acest fel, usa se va dezlipi de cheder si va fi mult mai simplu sa o deschizi. Unde mai pui sa nici nu o sa fortezi manerul.

Chederele

Trecem mai departe la chedere, pentru ca si acestea ingreuneaza un pic viata soferilor atunci cand este ger. Dupa cum am mentionat mai sus, din cauza umezelii, intra apa in chedere iar acestea ajung sa se lipeasca de usi.

Atunci cand vrei sa deschizi portiera, risti sa rupi si o bucata din cheder. Mai mult, atunci cand inchizi usa, este posibil sa intre gheata, iar atunci cand o inchizi acesta se va taia.

Este indicat sa ungi chederele masinii cu o vaselina incolora inainte de venirea gerului, pentru a te asigura ca acestea vor rezista in timp si ca nu se vor lipi de ramele usilor sau ale geamurilor.

Barele de protectie

Si barele de protectie ale masinii sunt supuse greutatilor. Majoritatea sunt fabricate din plastic, iar atunci cand se incarca cu gheata, se pot crapa.

Bineinteles, unii soferi contribuie la acest fenomen lovindu-le cu picioarele, insa nu este o solutie. Plasticul este inghetat, iar acest material se fisureaza extrem de repede.

Greșeala majoră pe care o fac mulți șoferi din România. Îți poate strica mașina! Nu mai face asta niciodată

Prelungirile pentru bare si fuste laterale

Daca esti pasionat de masini si un fan al tuning-ului, atunci sigur o sa ai probleme pe timp de iarna. Multi impatimiti isi monteaza prelugiri de pare sau fuste laterale.

Nu putem spune ca nu arata bine, insa problema apare atunci cand zapada ingheata si se lipeste de acestea. Ori atunci cand intri pe stradute care nu au fost curatate si pe care o sa gasesti bucati de zapada inghetata, cu o inaltime „corespunzatoare”.

De multe ori, aceste prelungiri sunt rupte sau se desprind si le vei pierde prin zapada.

Scutul motor

Dupa prelungirile barelor de protectie, trebuie sa aducem in discutie si scuturile de motor.

Multe dintre acestea sunt fabricate din plastic, iar atunci cand lovesti anumite portiuni cu zapada inghetata, acestea se rup sau se desprind.

Iti recomandam montarea unui scut din metal, pentru ca in acest fel iti vei proteja masina si mai bine.

Calculatorul de bord

O alta problema, atunci cand vine gerul, este legata de partea electrica a masinii. Drept urmare, apar probleme la instalatia electrica, iar martorii de bord o sa inceapa sa se aprinda exact ca un pom de Craciun.

Frigul afecteaza calculatorul de bord al masinii, asa ca cel mai indicat ar fi sa iti parchezi masina intr-un garaj acoperit.

 

 

 

 

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Gabriela Oțil, de la spital, la bal. Unde a mers să se relaxeze
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Prăbușire tragică a unui avion în Gramado, Brazilia: nicio persoană supraviețuitoare
MediaFlux
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios