Cei 21 de elevi care participau la tabăra de matematică din staţiunea Buşteni, organizată de o asociaţie non-profit, au plecat spre case, părinţii venind să îi ia din tabără cu trei sau patru zile înainte de închiderea oficială a programului.
Reprezentanţi ai Centrului de Pregătire pentru Personalul din Industrie care a găzduit tabăra „Math Time” au declarat că unii dintre părinţi au venit să îi ia pe copii acasă încă de marţi după-amiază, după ce au aflat din presă despre incidentul petrecut în tabără. De asemenea, părinţi ai copiilor din tabăra respectivă au ajuns la Buşteni şi miercuri dimineaţă.
La tabăra „Math Time” de la Buşteni participau 22 de elevi, olimpici la matematică.
Marţi dimineaţă, una dintre participante, o adolescentă de 13 ani, elevă în clasa a VII-a la Şcoala nr. 56 „Jose Marti” din Bucureşti a fost găsită în apropierea zidului vilei unde era cazată, în comă profundă şi şoc hipotermic, cu o temperatură a corpului de 19,5 grade.
Fata, despre care medicii spun că avea politraumatisme ca urmare a căderii de la înălţime, a fost transportată la spitalul din Sinaia. La scurt timp după ce a fost adusă la spital, eleva a făcut stop cardio-respirator, medicii reuşind să-i repornească inima după câteva ore de masaj cardiac extern. Timp de câteva ore inima fetei a bătut singură, însă fata respira cu ajutorul aparatelor.
Marţi seară, fata a murit, după ce a făcut din nou stop cardio-respirator şi nu a mai putut fi resuscitată.
Fata de 13 ani participase anul trecut la Olimpiada Naţională de Matematică de la Bistriţa, care a avut loc între 3 şi 6 aprilie, şi obţinuse medalia de argint din partea Societăţii de Ştiinţe Matematice din România.
O a doua serie a taberei „Math Time” este programată pentru anul acesta în luna august.
Profesorul din Zalău Mircea Lascu, a cărui asociaţie a organizat tabăra de la Buşteni, s-a retras din învăţământ în 1993 pentru a se ocupa de editura pe care a înfiinţat-o – Gil -, el fiind cunoscut pentru iniţiative de promovare a performanţelor copiilor.
Potrivit datelor postate pe internet de profesorul Mircea Lascu, care s-a ocupat de organizare, la tabăra de la Buşteni au fost acceptaţi elevi din clasele a VII-a, a VIII-a, a IX-a şi a X-a, însoţiţi de cadre didactice, programul incluzând zilnic şase ore de matematică, nivel avansat, pentru fiecare copil părinţii plătind 1.500 de lei. Tabăra a început pe 3 ianuarie şi urma să se încheie pe 12 ianuarie.
Profesorul Mircea Lascu a înfiinţat Editura Gil în 1993, împreună cu soţia sa, Eugenia Lascu, sediul firmei fiind în Zalău, la locuinţa acestora. Din 1993 şi până în prezent, aici au apărut o serie de cărţi şi culegeri de matematică. În ultimii ani când s-a aflat la catedră, profesorul Mircea Lascu a fost angajat al Liceului Teoretic Zalău, în prezent Colegiul Naţional „Silvania”.