Suferința bunicilor care își văd nepoții doar de două ori pe an, pentru că sunt plecați în Diaspora: ”Am văzut durerea din ochii ei pentru că nu le înțelege pe fetițe”

În ultimii 15 ani milioane de români au decis să lase tot și să se mute în străinătate. Copii celor plecați departe de casă vorbesc acum o altă limbă, iar mulți dintre ei nu știu nici măcar câteva cuvinte în limba română.
Alina Costache
28 dec. 2021, 11:39
Suferința bunicilor care își văd nepoții doar de două ori pe an, pentru că sunt plecați în Diaspora: ”Am văzut durerea din ochii ei pentru că nu le înțelege pe fetițe”

Suferința bunicilor care își văd nepoții doar de două ori pe an, pentru că sunt plecați în Diaspora. În ultimii 15 ani milioane de români au decis să lase tot și să se mute în străinătate. Copii celor plecați departe de casă vorbesc acum o altă limbă, iar mulți dintre ei nu știu nici măcar câteva cuvinte în limba română.

Suferința bunicilor care își văd nepoții doar de două ori pe an, pentru că sunt plecați în Diaspora: ”Am văzut durerea din ochii ei pentru că nu le înțelege pe fetițe”

„Eu și fetițele nu am mai fost de trei ani în România, intenționam să ne întoarcem în vară, dar a trebuit să ne anulăm planurile din cauza pandemiei… e dureros. La vară, orice ar fi, vom veni în țară la bunici.

În România eram foarte critică vizavi de starea societății, de guvern, acum văd lucrurile altfel. (…) Toată familia mea este aici (Marea Britanie), toate surorile mele sunt aici de ani de zile. Noi am fost crescute să fim foarte apropiate și am vrut să fim împreună, am vrut ca cele două fetițe să crească și cu surorile mele, să aibă apropierea aceea pe care am avut-o și eu. Aveam și un sentiment că suntem cumva blocați în România.

Când am avut fetițele mi-am dat seama că oricât de mult aș încerca eu, în România nu o să le pot oferi mare lucru, deși și eu și soțul meu o duceam bine, dar cu toate astea am simțit că nu pot să le ofer mare lucru în afară de un comfort material. (…) m-am gândit că vor avea oportunitatea să crească lângă oameni mai deschiși la minte și o să aibă mai multe oportunități în orice. (…) Când am plecat din România am avut un sentiment pe care nu mă așteptam să-l am, apreciez niște lucruri pe care le luam de-a gata în România, am un sentiment din acesta de apartenență la cultură pe care nu-l conștientizam acasă”, a spus Mihaela, pentru edupedu.ro.

Momentul în care a decis că fetele ei trebuie să învețe română a fost când, venite în țară, copilele nu puteau să poarte un dialog ușor cu bunicii lor.

„Durerea din ochii mamei mele cred că a fost cel mai… a fost lucrul care m-a făcut să spun „ele vor ști să vorbească în română”, pentru că nu le înțelegea. Fetele vorbeau și ea nu le înțelegea. Ema voia să vorbească cu ea, căuta un cuvânt în română, se uita la mine fiindcă nu știa cum să-i spună lui buni ceea ce voia. Am zis atunci că nu există nicio posibilitate ca ele să nu știe și să nu vorbească română”, a povestit Mihaela.

Citește și: Ce cadou a primit Anamaria Prodan de Crăciun. Impresara a postat imaginea pe Internet
 

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cele 5 zodii care pot face bani frumoși până la final de an. Se întâmplă ceva magic în viața lor în următoarele 5 luni
Capital.ro
Ilegal în România în orice zi din an. Se consideră infracțiune. Faci închisoare până la 7 ani
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Litoralul românesc în anii '80, marea piață neagră a Europei de Est. Ce averi făceau bișnițarii polonezi în vacanțele la Marea Neagră
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Renault, ofertă pentru soții care divorțează. Își pot primii banii pe mașină înapoi
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Ce a primit Andreea din Sibiu, după ce a comandat meniul zilei, la 28 de lei, într-un restaurant din Neptun
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu că pot risca sancțiuni drastice
Capital.ro
Amendă între 580 și 725 de lei. E interzis să faci asta în mașină
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
UE a inclus grupul neonazist ‘The Base’ pe lista organizațiilor teroriste
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!