Primul simptom în cancerul pulmonar. Care sunt semnele care ar trebui să te alerteze

Dintre toate cancerele de pe Pământ, cel mai mult se moare de cancer pulmonar şi asta întrucât simptomatologia se manifestă abia în stadiile avansate.
Alina Costache
28 dec. 2021, 19:38
Primul simptom în cancerul pulmonar. Care sunt semnele care ar trebui să te alerteze

Primul simptom în cancerul pulmonar. Peste 12.000 de români sunt diagnosticaţi, anual, cu cancer de plămâni, iar peste 10.700 de bolnavi pierd lupta cu această boală perfidă, potrivit unui raport Globocan din 2020.

Principalul factor de risc în cancerul pulmonar este, după cum ştim cu toţii, fumatul. Trei sferturi dintre pacienții cu cancer pulmonar sunt fumători. Acestora li se pare, însă, normal să tușească și să expectoreze, astfel că nu merg la control. Pot trece 20-30 de ani până când apar alte simptome mai îngrijorătoare, care îi trimit la medic.

Primul simptom în cancerul pulmonar

În momentul diagnosticării, în jur de trei sferturi dintre pacienții cu cancer pulmonar se află în stadii avansate și metastatice. În aceste condiţii, tratamentul care li se administrează nu mai poate fi curativ, ci doar paliativ.

Primul simptom îngrijorător care apare înainte de tuse este o stare accentuată de oboseală şi o toleranță scăzută la efort. Mulţi pacienţi fac, însă, greşeala de a considera că aceste simptome sunt specifice procesului de îmbătrânire şi amână din nou vizita la medic.

Majoritatea pacienților ajung la medic atunci când începe să se manifeste cel mai îngrijorător simptom: expectorează sânge. Atenţie! Numai o cincime din cei care fac cancer pulmonar prezintă acest simptom.

Cele mai frecvente simptome ale cancerului pulmonar

Cele mai comune simptome în acest tip de cancer sunt: tusea persistentă și chinuitoare, scăderea involuntară în greutate, scăderea apetitului, dureri în piept, imposibilitatea de a înghiţi, răguşeala. În această fază, însă, tumora respectivă a invadat în torace organe vecine.

Diagnosticarea cancerului pulmonar se face prin bronhoscopie, o investigație relativ simplă care nu doare, nu te lasă fără aer și ajută la stabilirea unui diagnostic corect.

Citeste si Unde apar primele semne de cancer. Testul degetelor de la mâini îţi dă indicii despre instalarea bolii

În pofida avansului semnificativ al medicinei din ultimii 10 ani, cancerul pulmonar rămâne în continuare unul dintre cele mai dificile cancere de tratat, provocând și cele mai multe decese în rândul bolilor oncologice.

Cum se diagnostichează cancerul pulmonar

Principala metodă de diagnosticare a cancerului pulmonar este bronhoscopia. Este o metodă de investigaţie nedureroasă, dar poate produce un uşor disconfort. Procedura, care se face după efectuarea unei anestezii locale, presupune introducerea unui tub subțire (bronhoscop) prin nas sau prin gură. Odată introdus, bronhoscopul avansează încet prin spatele gâtului, trece de corzile vocale și pătrunde în căile respiratorii.

În timpul procedurii, pacientul poate simţi nevoia să tușească sau poate avea o senzație de lipsa de aer. Dacă disconfortul este prea mare, se întrerupe explorarea și se administrează o doză mai mare de anestezie la nivelul gâtului.

Bronhoscopul este prevăzut cu o camera video foarte mică, care permite înregistrarea și vizualizarea imaginilor pe un monitor. În anumite situații, este necesară recoltarea de lichide sau de țesut, utilizând dispozitive care sunt introduse prin bronhoscop.

Metode de tratament al cancerului pulmonar

Tratamentul cancerului pulmonar variază în funcție de formă cancerului (tipul de celule implicate – cu celule mici sau fără celule mici), de mărimea și poziționarea tumorilor, de stadiul bolii și de starea generală de sănătate.

Citeste si Cauza care ar putea creşte incidenţa cancerului la sân. Ce conţin deodorantele

Odată diagosticat cancerul, planul de tratament va fi realizat de o echipă multidisciplinară, constituită din medici specialiști în pneumologie, imagistică medicală, anestezie și terapie intensivă, chirurgie toracică și oncologie.

Principalele forme de tratament utilizate sunt:

  • Intervenția chirurgicală
  • Chimioterapia
  • Radioterapia
  • Imunoterapia
  • Terapia țintită

 

Spynews
Accident terifiant pe Autostrada Soarelui! Sunt implicate 25 de persoane, printre care şi minori. 8 mașini au fost distruse | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Moneda din România care valorează cât o mașină. Dacă o ai și tu în casă, te îmbogățești peste noapte
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE. Este obligatoriu în România. A intrat în vigoare miercuri, 31 Iulie
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
Vești excelente! Se dau fonduri europene pentru românii care vor să cumpere animale
Adevarul
Forțele speciale ucrainene au lovit o bază rusească din Siria după întrevederea între Putin și Assad VIDEO
Spynews
Accuweather a actualizat prognoza meteo și anunță temperaturi de 40 de grade în august, în România
Spynews
Plombele dentare vor fi interzise de la 1 ianuarie 2025. Modificările anunțate de Uniunea Europeană
Evz.ro
Adevărata față a lui Alfred Bulai. Procurorii au rămas șocați
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
Acest englez a comandat 4 mici la Terasa Obor din București. Cum a reacționat când a mușcat pentru prima dată dintr-unul și ce a făcut cu cele două scobitori primite
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Iubita unui YouTuber cunoscut a murit după ce a mâncat stridii crude! Amândoi au contractat o bacterie extrem de periculoasă
Capital.ro
Se pună limită la plăți. Românii cu restricție la plata cu bani CASH: Risc ridicat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
S-a descoperit al cui este al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței! Oamenii legii sunt aproape de a încheia cazul care a zguduit România
substantial.ro
Iranul Își Pierde Oameni Cheie: Asasinarea Liderului Hamas în Teheran Ridică Întrebări asupra Securității
MediaFlux
CUTREMUR în SUA în ALEGERILE PREZIDENȚIALE! DONALD TRUMP joacă TARE!
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?