Italia a înăsprit restricțiile pentru a reduce creșterea infecțiilor cu Omicron, inclusiv interzicând toate sărbătorile publice de Anul Nou, deoarece infecțiile zilnice au atins un nivel record, a anunțat joi guvernul, confom Reuters.
Ministrul sănătății, Roberto Speranza, a declarat că purtarea măștii va fi din nou obligatorie în aer liber și a cerut oamenilor să folosească măștile de o calitate superioară, precum cele tip Ffp2, în transportul public și în alte locuri publice, cum ar fi teatre, cinematografe și la evenimente sportive.
Italia a înregistrat marţi 78.313 noi cazuri de COVID-19, un record zilnic absolut de la începutul pandemiei în această ţară, şi 202 decese asociate COVID-19, cifră de asemenea în creştere, a anunţat Ministerul Sănătăţii italian, potrivit agenţiei EFE.
Urmează teste în școli
Noul decret prevede activități de testare în cadrul școlilor. Textul precizează că „pentru a asigura identificarea și urmărirea cazurilor pozitive în școlile de toate nivelurile pentru anul școlar 2021-2022, Ministerul Apărării asigură sprijin regiunilor și provinciilor autonome în desfășurarea activităților de administrare a testelor pentru cercetarea Sars-CoV-2 și a celor corelate de analiză și raportare prin laboratoarele militare ale rețelei de diagnostic molecular situate pe întreg teritoriul național”. Pentru asta s-au alocat 9 milioane de euro.
Ce se întâmplă cu vacanţa de iarnă. Anunţ de ultimă oră al ministrul Educaţiei
Noile infectări au fost descoperite cu ajutorul unui număr mare de teste, în total 1.034.677 efectuate în ultimele 24 de ore, mulţi italieni stând la coadă în faţa clinicilor şi farmaciilor pentru a se testa.
Autorităţile italiene urmăresc cu atenţie această tendinţă în creştere a infectărilor, pe care o atribuie variantei Omicron a coronavirusului. Noua variantă, mai contagioasă decât Delta, reprezenta săptămâna trecută peste 28% din noile infectări în Italia, conform estimării Institutului Superior de Sănătate italian.
Varianta Omicron devine dominantă în tot mai multe ţări europene, Belgia, Olanda şi Elveţia fiind ultimele unde responsabilii sanitari au anunţat marţi că ea este acum dominantă.
Suferința bunicilor care își văd nepoții doar de două ori pe an, pentru că sunt plecați în Diaspora: ”Am văzut durerea din ochii ei pentru că nu le înțelege pe fetițe”
În Italia a crescut şi numărul pacienţilor COVID-19 spitalizaţi, marţi numărul acestora fiind de 10.089, dintre care 1.145 sunt la ATI.
În faţa progresiei noii variante Omicron guvernul italian a impus noi măsuri, printre care se numără purtarea măştii în aer liber, interzicerea aglomerărilor festive (precum cele de Anul Nou) şi închiderea discotecilor.
Din 10 ianuarie doza booster (supra-rapel) de vaccin anti-COVID-19 va putea fi administrată la patru luni după încheierea schemei de vaccinare din două doze (sau după doza unică în cazul vaccinului Johnson&Johnson), faţă de termenul de şase luni din prezent. De asemenea, începând din februarie certificatul verde cu două doze de vaccin – obligatoriu în Italia pentru numeroase activităţi – va avea o valabilitate de numai şase luni, fiind astfel nevoie de doza booster odată ce a trecut acest termen.