Pielea încreţită oferă oamenilor un control mai bun asupra obiectelor, ceea ce i-ar fi putut ajuta pe strămoşii noştri să smulgă din pământ plantele umede atunci când căutau hrană, scrie descopera.ro.
De asemenea, aceştia ar fi beneficiat de un echilibru sporit atunci când se aflau într-un mediu umed şi alunecos, explică oamenii de ştiinţă.
Încreţiturile de pe degete i-ar fi putut ajuta totodată pe strămoşii noştri să gestioneze cu mai mult control primele tehnologii concepute de om, afirmă Tom Smulders, un neurobiolog de la Universitatea Newcastle.
„Aceste încreţituri ar fi fost utile la gestionarea instrumentele în condiţii de umiditate”, afirmă Smulders, oferind ca exemplu momentele în care strămoşii noştri vânau în ploaie sau pescuiau cu harpoane.
Oamenii cred că degetele se încreţesc deoarece absorb apă şi se umflă, producând astfel faldurile vizibile ochiului liber. Acest lucru a fost infirmat însă de studii care au arătat că efectul de încreţire dispare atunci când nervii din degete sunt secţionaţi.
De fapt, degetele nu se umflă, ci se îngustează, deoarece vasele de sânge din interiorul lor se contractă. Efectul este controlat de sistemul nervos autonom, cel ce gestionează şi ritmul inimii şi respiraţia.
Smulders a avut ideea de a investiga beneficiile aduse de degetele încreţite după ce a citit un studiu publicat de Mark Changizi, un cercetător care gestionează laboratorul de cogniţie umană din cadrul companiei 2AI Labs din SUA. Raportul publicat de Changizi în jurnalul ştiinţific Brain, Behavior and Evolution sugera că încreţiturile de pe degete se aseamănă cu urmele lăsate de pneurile automobilelor şi cu reţelele de scurgere observate pe munţi.