Calendar ortodox ianuarie 2022. Sărbători religioase în ianuarie 2022. Tradiţii şi superstiţii de Sf Vasile, Bobotează, Sf Ioan Botezătorul, Sf Trei Ierarhi

Luna lui "Gerar" ne aduce cinci mari sărbători religioase: Sfântul Vasile (1 ianuarie), Boboteaza (6 ianuarie), Sfântul Ioan (7 ianuarie), Sfântul Antonie cel Mare (17 ianuarie) şi Sfinţii Trei Ierarhi (30 ianuarie).
Alina Costache
31 dec. 2021, 12:17
Calendar ortodox ianuarie 2022. Sărbători religioase în ianuarie 2022. Tradiţii şi superstiţii de Sf Vasile, Bobotează, Sf Ioan Botezătorul, Sf Trei Ierarhi

Calendar ortodox ianuarie 2022. Pe lângă sărbătorile religioase, însă, în luna ianuarie mai există câteva sărbători, de mai mică importanţă, cărora le sunt specifice tradiţii şi superstiţii pe care credincioşii le respectă cu sfinţenie pentru a fi protejaţi. Este vorba despre Sânpetrul Lupilor, pe data de 16 ianuarie, şi despre Filipii de iarnă, care sunt sărbătoriţi timp de trei zile, începând cu 29 ianuarie şi până pe 31 ianuarie.

Calendar ortodox 1 ianuarie 2022. Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Vasile

Deşi nu există tradiţii şi superstiţii dedicate acestui mare sfânt, există o sumedenie de tradiţii şi superstiţii dedicate zilei de 1 ianuarie. Astfel, se spune că, în prima zi a noului an se înnoiesc toate, de aceea este bine ca oamenii să-şi pună un gând bun, ca să le meargă bine tot anul.

Se spune, de asemenea, că prima persoană care va trece pragul casei în prima zi din an ne va influenţa tot anul. Şi mai bine ar fi ca prina persoană care ne intră în casă să fie bărbat, asta pentru a avea parte de belşug. De asemenea, există credinţa că, în prima zi din noul an, NU este bine să facem cheltuieli sau să aruncăm ceva din casă (nici măcar gunoiul), pentru că, odată cu el, dăm afară şi norocul.

Conform tradiţiei, persoanele cu părul blond sau roşcat aduc ghinion în timp ce cele brunete aduc noroc. În plus, se crede că aşa cum este musafirul din ziua de Sfântul Vasile, bogat ori sărac, aşa va fi omul tot anul.

Pe 1 ianuarie, trebuie să se arunce prin casă spice de grâu, iar seara, acestea să fie strânse. Aceste spice se păstrează până în ziua de Sfântul Ioan, când din nou se aruncă prin locuinţă. După caeastă zi, se strâng în mănunchi şi se pun la păstrare, favând puteri de vindecare mai ales în durerile de cap.

Dacă în această zi după ce te speli pe faţă te ştergi cu un prosop în care pui un ban de aur sau de argint vei fi curat şi sănătos în tot anul.

Citeste si Zodiac chinezesc ianuarie 2022. Noi energii interpretate de inteleptii din Orient pentru zodia ta!

Pe 1 ianuarie, nimeni nu trebuie să plângă, în caz contrar existând riscul ca cel care plânge să aibă un an cu evenimente triste.

Deşi puţini sunt cei cărora să le surâdă ideea, se spune că aceia care lucrează în prima zi a anului au mai multe şanse de a avansa în carieră în anul care urmează. Atenţie, însă! Nu demara niciun proiect de amploare în prima zi a anului, căci este curat ghinion.

Calendar ortodox 6 ianuarie 2022. Tradiţii şi superstiţii de Bobotează

Boboteaza reprezintă botezul în apa Iordanului a Domnului Iisus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul. În ajunul sărbătorii, dar și în ziua de Bobotează, în toate bisericile ortodoxe, se sfințește aghiasma mare. Ajunul Bobotezei are o mare încărcătură duhovnicească. Unii credincioși țin post pe 5 ianuarie pentru a fi sănătoși, norocoși și feriți de necazuri, iar fetele nemăritate postesc ca să se mărite în acest an, potrivit alba24.ro.

De Bobotează, preotul merge prin gospodării cu Iordanul, ca să sfinţească locuinţele. Se spune că dacă preotului îi scârțâie zăpada sub picioare, anul va fi bogat și rodnic. Potrivit unei alte superstiţii, din ce direcție va stropi preotul cu busuiocul înmuiat în agheasmă, de acolo vor veni ploile de peste an.

Fetele care vor să se mărite trebuie să ia de la preot o crenguță de busuioc sfințit și să-l pună noaptea sub pernă pentru a-și visa ursitul. Un alt obicei legat de măritiş este acela ca fetele să îşi lege un fir din busuiocul primit de la preot pe degetul inelar, cu un fir de mătase roșie. Noaptea, îşi vor visa ursitul. Dacă în ajun de Bobotează o fată nemăritată alunecă pe gheață, aceasta se va căsători în anul ce urmează.

Se spune că, în această noapte se deschid cerurile, iar celui care vede acest lucru, Dumnezeu îi împlinește dorințele.

Există, de asemenea, credinţa că cine va strănuta în ziua de ajun de Bobotează va fi norocos tot anul.

În această zi, preoții sfințesc apele. Lângă apă se face Agheasma mare, din care oamenii iau și își stropesc casele și vitele, păstrând restul în sticle, pentru leac. În satele și orașele așezate pe maluri de ape, tinerii se întrec să scoată la mal crucea aruncată de preot în apa înghețată. Cel care va reuși va avea parte numai de bine şi va fi ferit de boli.

Calendar ortodox 7 ianuarie 2022. Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în familia preotului Zaharia, iar nașterea lui a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Deoarece nu a dat crezare celor vestite de Gavriil, Zaharia a rămas mut până la botezul fiului său.

Misiunea Sfântului Ioan Botezătorul a fost aceea de a pregătit poporul pentru primirea Mântuitorului.

Sfântul Ioan Botezătorul este protectorul pruncilor, el ferindu-i de rele, mai ales, având grijă să nu moară nebotezați.

Specific acestei zile este obiceiul stropitului cu apă sau cu zăpadă, pentru protecția împotriva bolilor în noul an.

Iordănitul este un alt obicei respectat îm multe sate româneşti. După terminarea Sfintei Liturghii, tinerii stropesc fiecare om care iese din biserică urându-i sănătate și fericire. Oamenii „iordăniți” îi răsplătesc pe urători cu bani. De altfel, din bătrâni există credinţa că, de Sfântul Ioan, e bine ca fiecare om să fie stropit cu agheasmă ca să fie ferit de boli.

După Sfântul Ioan, frigul se înmoaie și începe să se facă mai cald.

Calendar ortodox 16 ianuarie 2022. Tradiţii şi superstiţii de Sânpetrul Lupilor

Pe 16 ianuarie, este prăznuit Sfântul Petre de iarnă (cel Şchiop), care deschide Anul Lupului, ce cuprinde Filipii de iarnă, Filipii de toamnă şi Sf. Andrei, potrivit superstitii.ro. Se crede că cine nu respectă ziua de 16 ianuarie va fi pedepsit de divinităţile meteorologice ale miezului iernii pastorale, Fulgerătoarele, cu fulgere, tunete şi viscole, iar lupii îi vor ataca gospodăria.

Calendar ortodox 30 ianuarie 2022. Tradiţii şi superstiţii de Sfinții Trei Ierarhi

Sfântul Ioan a fost cel care a ales ziua de 30 ianuarie pentru prăznuirea celor Trei Ierarhi – Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul și Sfântul Ioan Gură de Aur. Cei trei sfinţi patronează instituţiile de învăţământ teologic ortodox din întreaga lume.

Citeste si Evenimente astrologice IANUARIE 2022. Ce aduce prima luna a anului pentru fiecare

Această sărbătoare poartă şi denumriea populară de Trisfetite. Se spune că la Trisfetite se schimbă vremea; superstiţia cere să ţinem această zi, fiindcă altfel soţul/soaţa poate muri. De asemenea, sărbătoarea mai trebuie respectată pentru fericirea fetelor şi pentru a nu orbi.

Calendar ortodox 29-31 ianuarie 2022. Tradiţii şi superstiţii de Filipii de iarnă

La 31 Ianuarie sunt Filipii de iarnă, ultima dintre cele trei zile ale lupului, consacrată patronului ei, Filip Şchiopul. Se spune că, în această zi, trebuie să ascunzi sarea să nu ia cineva din ea, căci e rău de lupi şi de pagubă. Jumătate de zi nu se lucrează, pentru sporul casei.

Calendar ortodox ianuarie 2022

1 S † Taierea Imprejur cea dupa trup a Domnului; Sfantul Vasile cel Mare (Anul Nou. Tedeum) Harti

2 D Sfantul Serafim de Sarov; Sfantul Silvestru, episcopul Romei

3 L Sfantul Proroc Maleahi; Sfantul Mucenic Gordie

4 M Soborul Sfintilor 70 de Apostoli; Cuviosul Teoctist

5 M Ajunul Bobotezei; Sfantul Mucenic Teotempt si Sfanta Mucenita Teona; Cuvioasa Sinclitichia (Post)

6 J † Boboteaza – Botezul Domnului Harti

7 V † Soborul Sfantului Ioan Botezatorul

8 S Sfantul Cuvios Gheorghe Hozevitul; Cuvioasa Domnica Post

9 D Sfantul Mucenic Polieuct

10 L † Cuviosul Antipa de la Calapodesti; Sfantul Grigorie al Nisei

11 M † Cuviosul Teodosie cel Mare, incepatorul vietii de obste

12 M Sfanta Mucenita Tatiana

13 J † Sfintii Mucenici Ermil si Stratonic Post

14 V Sfanta Nina; Sfintii Parinti ucisi in Sinai si Rait; Odovania Praznicului Botezului Domnului

15 S Sfantul Cuvios Pavel Tebeul Post

16 D Inchinarea cinstitului lant al Sfantului Apostol Petru

17 L † Sfantul Antonie cel Mare

18 M † Sfintii Atanasie si Chiril

19 M Sfantul Macarie Egipteanul

20 J † Sfantul Eftimie cel Mare Post

21 V Sfantul Maxim Marturisitorul

22 S Sfantul Apostol Timotei; Sfantul Anastasie Persul Post

23 D Sfantul Clement de Ancira; Sfantul Paulin de Nolla

24 L Sfanta Xenia

25 M † Sfantul Grigorie de Nazianz; Sfantul Bretanion

26 M † Sfantul Xenofont, sotia sa, Maria, si fiii lor Arcadie si Ioan; Sfantul Ierarh Iosif cel Milostiv

27 J † Aducerea moastelor Sfantului Ioan Gura de Aur Post

28 V Sfantul Efrem Sirul, Paladie si Iacob

29 S Aducerea moastelor Sfantului Ignatie Teoforul Post

30 D † Sfintii Trei Ierarhi

31 L Sfintii Chir si Ioan

Spynews
Românul care a înjunghiat-o pe fetița de 11 ani, în Londra, este și el tatăl unui copil de patru ani. Ce obișnuia să posteze pe Internet: ”Absolut sinistre”
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce metodă a găsit un român pentru a nu mai da bacșiș curierului când îi aduce mâncarea. “Să am motiv să nu le dau”
Capital.ro
Zi de doliu pentru România. Adio, maestre! Maia Morgenstern e devastată
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Sebastian Burduja, despre capacitatea de stocare de gaze naturale: „Ne vom atinge limita cu două luni ÎNAINTE de termen”
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Ștefan și Maria de la Mireasa, sezonul 9, vacanță romantică în Italia. Cum și-a răsfățat fostul concurent soția de ziua ei onomastică / FOTO
Spynews
Cum a surprins-o Ronald Gavril pe Anamaria Prodan, de ziua onomastică. Iubitul vedetei a dat dovadă de romantismul suprem | FOTO
Evz.ro
Prințul William și Kate ascund un mare secret. Folosesc nume de cod
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Cum vrea Vlad Pascu să scape de închisoare. Părinții celor doi tineri uciși în tragedia de la 2 Mai sunt revoltați: „Vrea să fie eliberat, să-și îmbrățișeze părinții”
Capital.ro
Şoc în România. Se întoarce Băsescu. A decis clar după câțiva ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Consiliul superior de medicină legală: Trei deficiențe majore în îngrijirea medicală a pacientului decedat la Spitalul „Sfântul Pantelimon”
MediaFlux
BOALA de care suferă DONALD TRUMP după ce a fost ÎMPUȘCAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...