Lovitură grea pentru toţi românii. Se aplică de la 1 ianuarie 2022

Prima zi a anului vine cu scumpirea de care toţi românii se temeau - energia electrică costă chiar şi de cinci ori mai mult în unele zone. Scumpierile la energie atrag scumpiri în lanţ la produsele de bază.
Filip Stan
01 ian. 2022, 21:50
Lovitură grea pentru toţi românii. Se aplică de la 1 ianuarie 2022

Anul Nou vine cu scumpiri la motorină, benzină și utilități iar BNR urmează să ia decizii care ar putea majora ratele la credite imobiliare.

Analistul economic Mircea Coșea a atras atenția că, deocamdată, românii au văzut criza doar la știri și că urmează să simtă în buzunare efectele acesteia. Coșea avertizează că majorarea prețului la energie „distruge economia”, în contextul în care unități productive mari se închid, deoarece nu mai pot suporta noile tarife.

Întreprinderile închise generează șomaj, a cărui creștere se grefează pe inflația ridicată. Cei cărora le expira contractul la energie electrică zilele acestea se pot aștepta la prețuri astronomice din ianuarie. Curentul se vinde și cu 4,5 lei pe kwh în ianuarie față de o medie de sub 1 leu pe kwh în prezent, anunţă A3.

Din toamnă și până acum, în ultimele luni prețul maxim pentru energie electrică și gaze naturale a crescut de 2,5 ori potrivit datelor ANRE.

Scumpiri în lanț la alimente în prima zi de 2022. Prețul pentru o pâine crește cu 15%, la fel și carnea de pasăre
Până la sfârșitul lunii martie, românii nu vor resimți aceste scumpiri datorită plafonării prețurilor, dar începând cu luna aprilie nu vor mai fi protejați de stat și vor plăti foarte mult.

Scumpiri astronomice la energie electrică în 2022

1 ianuarie 2022: 0,64 lei/kWh- 4,51 lei/kWH

1 octombrie 2021:0,62 lei/kWh- 1,76 lei/kWH

Prețul maxim de 2,5 ori mai mare decât în octombrie.

Scumpiri mari la gaze în 2022

1 noiembrie: 0,34 lei/kWH – 0,4 lei/kWH

1 ianuarie: 0,79 lei/kwh -1,03 lei/kWh

Nivelul accizelor va creşte uşor anul viitor, fiind indexat cu inflaţia, pentru aproape toate categoriile de produse, singura excepţie fiind ţigaretele, unde nivelul accizelor rămâne la 563,97 lei pentru 1.000 de bucăţi.

Prin urmare, potrivit cifrelor publicate de Ministerul Finanţelor, la benzina cu plumb accizele urcă la 2.226,24 lei/1.000 litri, de la 2.149,09 lei/1.000 litri în acest an, la benzina fără plumb la 1.892,72 lei/1.000 litri, de la 1.827,13 lei în prezent, iar la motorină accizele aplicabile anul viitor vor fi de 1.734,66 lei/1.000 de litri faţă de 1.674,55 lei/1.000 litri în acest an. Acest lucru va duce la o creştere de circa 7 bani pe litru a preţului carburanţilor la pompă, conform Agerpres.

Acciza la bere creşte la 3,77 lei/hl/1 grad Plato, de la 3,64 lei, în timp ce la berea produsă de producătorii independenţi a căror producţie anuală nu depăşeşte 200.000 hl taxa a fost stabilită la 2,08 lei, în creştere de la 2,01 lei. La vinuri spumoase, acciza va fi de 54,14 lei pe hl de produs, faţă de 52,26 lei, iar la alcoolul etilic produs de micile distilerii – 1.889,44 lei, de la 1.823,96 lei.

În ceea ce priveşte gazul natural utilizat drept combustibil pentru motor, acciza va creşte la 14,08 lei/GJ, de la 13,59 lei, la electricitate utilizată în scop comercial noile accize aplicabile de anul viitor vor fi de 2,71 lei//MWh faţă de 2,61 lei în prezent, iar la electricitate utilizată în scop necomercial de 5,42 lei/MWh, faţă de 5,23 lei/MWh.

Și analistul energetic Corina Murafa avertizează asupra creșterii riscurilor pentru consumatorii vulnerabili.

Ea spune că sunt factori obiectivi în virtutea cărora România nu poate ocoli creșterile de prețuri în domeniul energetic.

„Este inevitabil să existe creșteri de prețuri la energie, din cauza inflației, a centralelor vechi care au costuri de producție ridicate și a dependenței de gazul rusesc, scump, și de țițeiul pe care trebuie să îl importăm.

ANALIZĂ. Tendinţe economice în 2022, de la munca de acasă până la tranzacţionarea de criptomonede
Analist în domeniul energiei: „Guvernul trebuie să lase piețele să funcționeze”

Asta, în timp ce pe piețele energetice globale prețurile sunt în continuă creștere (…) Până la 31 martie prețurile pentru consumatorii casnici sunt plafonate. Nu se știe ce se va întâmpla după aceea, pentru că nu poți să plafonezi și să compensezi la nesfârșit creșterile de prețuri pe cale administrativă.

Guvernul, până la urmă, trebuie să lase și piețele să funcționeze (…)

Există riscul slăbirii protecției pentru consumatorii vulnerabili și riscul ca deconectările permise să fie mult mai frecvente decât se poate în prezent.

Există şi veşti bune: Creşte  salariul minim, punctul de pensie şi  alocaţiile pentru copii.

Salariul minim în 2022 va fi 2.550 lei brut, reprezentând o creştere de 10,8% comparativ cu cel din 2021. Punctul de pensie va creşte cu 10%, la 1.586 lei, iar indemnizaţia socială minimă se majorează la 1.000 lei.

De asemenea, se majorează la 243 de lei alocaţia de stat pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, dar şi pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale, până la terminarea acestora, inclusiv pentru cei cu handicap care urmează o formă de învăţământ preuniversitar prevăzută de lege, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 de ani.

Tot începând cu 1 ianuarie 2022, creşte la 600 de lei şi alocaţia pentru copiii în vârstă de până la 2 ani sau până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Alimentul din România pe care americanii vor să-l cumpere cu banii jos. Sunt gata să plătească dolari mulți, dar pun o condiție – să fie spălat și congelat
Capital.ro
A murit Papa Francisc. Doliu mondial în lumea creștinății chiar în a doua zi de Paște
Playtech.ro
S-a schimbat legea! Ce trebuie să faci ca să închizi legal balconul în 2025
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cum a pierdut Rusia Alaska și ce a câștigat America?
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
A murit Papa Francisc
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Ce nu ai voie să faci în a doua zi de Paște: În Lunea Albă finii trebuie să își viziteze nașii
Cancan.ro
BREAKING! A murit Daniela, femeia lovită de soț. Bărbatul nu își regretă fapta
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Băsescu NU trebuia să ajungă președintele României. Dosarul ținut special ascuns
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Semnificația zilei de luni după Paște: Ce simbolizează Lunea Albă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație