Motive de bucurie în 2013 vor avea bugetarii şi pensionarii. Primii îşi vor încasa salariile de la nivelul anului 2010, lucru cu care puţini angajaţi din sectorul privat se pot lăuda. Vârstnicii vor avea pensiile indexate cu 4%, conform Legii pensiilor care prevede că pensiile se indexează anual cu rata inflaţiei şi cu jumătate din creşterea salariului mediu pe economie.
Totodată, Guvernul va încerca să convingă FMI-ul să accepte o creştere a salariului minim pe economie de la 700 la 800 de lei. Măsura are ca scop reducerea evaziunii fiscale ţinând seama că Fiscul bănuieşte patronii care plătesc angajaţi cu salariul minim că de fapt aceştia au un salariu mai mare dar diferenţa o primesc cash pentru ca angajatorul să nu plătească CAS mai mare. În consecinţă, mai puţin vor beneficia angajaţii de crelterea salariului minim, cât statul care măreşte povara fiscală asupra agenţilor privaţi. Tot în 2013, guvernul intenţionează să majoreze cu 3% salariile din companiile de stat.
Cabinetul Ponta va trebui să ia şi măsuri mai puţin populare. Astfel, trebuie să găsească soluţii pentru reducerea cheltuielilor cu 2,5 miliarde de lei şi să crească încasările cu aceeaşi sumă. Chiar dacă programul de guvernare prevede un TVA redus la 19%, în primul an de guvernare al USL taxa pe valoare adăugată va rămâne tot de 24%.
Cheltuielile companiilor vor trebui reduse, iar aparatul din ministere va fi restructurat. Ponta încearcă să-şi convingă miniştrii să reducă la jumătate numărul de funcţii de conducere şi de consilieri din aparatul central.
Discuţiile din Parlament privind proiectul de buget pentru anul viitor vor începe la 14 ianuarie, iar votul final este estimat să fie acordat la sfârşitul lunii ianuarie, a anunţat premierul Victor Ponta.
Proiectul de buget va fi discutat de Guvern şi cu membrii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, care vor sosi la Bucureşti la începutul anului viitor.