Gestul banal care scade factura la gaze cu 100 de lei pe lună

Românii au cele mai calde locuințe din Europa. La câte grade este bine să setăm termostatul în funcție de cameră pentru a scădea facturile. Dintre europeni, iarna, românii au printre cele mai calde locuințe - potivit unui studiu făcut în 8 țări de pe continent.
Filip Stan
05 ian. 2022, 07:34
Gestul banal care scade factura la gaze cu 100 de lei pe lună

Factura la gaze se poate reduce în fiecare lună cu 6 procente dacă românii ar acepta cu un grad mai puțin în casă. Calculul a fost făcut la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, iar cei de acolo susțin că în cazul unul apartament cu două camere economia lunară poate fi de peste o sută de lei.

Alți europeni au facut de mult acest calcul și, spre deosebire de noi, preferă să stea în case mai reci și să făcă altceva cu banii pe care noi îi dăm pe căldură.

Dintre europeni, iarna, românii au printre cele mai calde locuințe – potivit unui studiu făcut în 8 țări de pe continent.

Temperatura medie din dormitoarele noastre este de 22,2 grade Celsius, în timp ce în ale cehilor, italienilor și suedezilor trece puțin de 19 grade. Cele mai reci sunt casele nemților și ale englezilor – un termometrele indică puțin peste 18 grade Celsius.

Lucrurile încep însă să se schimbe. Forțați de facturile tot mai mari la gaze, unii români reduc din gradele din dormitor.

„Anul trecut poate ne-am permis să avem 24 de grade în casă, anul acesta am avut și 21 și mai puțin si îl mai oprim în așa fel încât consumul să fie cât mai mic și să ne coste cât mai puțin”, spune o femeie din Constanța.

„Mi-am dat seama că e mai eficient să o țin pe 20. Pot să pun un hanorac pe mine sau ceva. Când plec de acasă, de obicei, o las pe 18 grade și atunci când ajung de la serviciu sau de unde sunt plecat o dau înapoi pe 20 de grade”, a spus un bărbat din Cluj pentru Pro TV

Constantin Cilibiu este profesor la Facultatea de Inginerie a Instațiilor din cadrul Univerității Tehnice din Cluj-Napoca. Susține că orice grad in minus înseamă o scădere cu 6 la sută a facturii la încălzire. În bani, pentru un apartament cu suprafața de 45 de metri pătrați, de pildă, reducerea se traducere printr-o economie de peste o sută de lei.

„Avem de la 23 la 22, deci practiv reducem de la 177.19 kWh la 167.84, ceea ce înseamnă 9.35kWh MP la suprafața de 45 de MP avem 420 kWh pe care îi înmulțim cu prețul și avem undeva aproape 110 lei pe un singur grad”, a explicat profesorul UTCN.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătații temperatura optimă pentru o persoană bine îmbrăcată este de 18 grade Celsius.

În sufragerie, acolo unde stăm îmbrăcați în haine de casă, este bine să avem, spun specialiștii OMS, între 19 și 22 de grade Celsius. În dormitor, în schimb, este recomandat să fie mai răcoare – cel mult 20 de grade. Iar în baie, temperatura trebuie să fie cu câteva grade mai ridicată decât în alte camere, dar să nu depășească 23 de grade Celsius.

Locul în care trebuie să ţii termostatul centralei termice. Trucul care îţi scade considerabil factura la gaze în fiecare lună de iarnă VIDEO

Termostatul poate fi cheia prin care milioane de gospodării care se vor confrunta cu facturi mai mari la încălzire în această iarnă să facă economii. Există însă câteva măsuri ce pot fi adoptate pentru a economisi energie și bani, sporind în același timp eficiența energetică a gospodăriei. Deși ideal ar fi schimbarea centralei de apartament cu una de ultimă generație, care consumă mai puțin, există câteva ”trucuri” prin care consumul de gaze poate fi redus.

Vouchere pentru centrale de apartament 2021. Cine sunt românii care pot beneficia și care este valoarea tichetului

Unul dintre acestea reprezintă setările centralelor. Astfel, la cele prin condensare temperatura optimă trebuie să fie între 55 și 57 de grade Celsius, iar la centralele termice convenționale trebuie să avem o temperatură de 70 de grade Celsius.

Termostatul trebuie să fie obligatoriu, mai ales că orice grad în plus pentru temperatura interioară în cameră înseamnă un consum de gaze mai mare cu 5%.

Termostatul poate să regleze și să mențină căldura în casă, așa că joacă un rol extrem de important în momentul în care îți dorești să economisești bani. Aparatul trebuie să fie pus într-un loc corespunzător pentru a nu citi informații eronate atunci când vine vorba despre încălzirea prin pardoseală.

Aparatul trebuie să fie pus într-o zonă centrală din casă, la o înălțime de 1.3 sau 1.5 metri distanță de podea, pe un perete interior. Gândește-te la camerele pe care le ai în locuință și la locurile folosite cel mai des. Acolo o să ai nevoie de un plus de confort și căldură din plin.

Românii trebuie să aibă mare grijă la acest lucru. Modificarea făcută la centrala termică ce poate crește substențial factura la gaze!

Temperatura optimă ar trebui setată între 20-21 de grade, față de 24-25 de grade cât preferă mulți dintre români, iar în perioada în care nu locuiește nimeni în spațiul respectiv, temperatura ar trebui menținută în intervalul 17-18 grade.

Un alt sfat este acela de a verifica, din când în când, caloriferele. Acestea nu ar trebui să fie acoperite cu perdele sau draperii, deoarece căldura pe care o emană nu va mai fi distribuită uniform.

Cum trebui aşezat termostatul

Pentru apa caldă menajeră, temperatura recomandată este de 40 de grade pentru că o apă foarte fierbinte trebuie ”răcită” pentru a fi suportată, crescând astfel consumul.

Cum funcționează termostatul de centrală și ce beneficii aduce?

Accesoriile de acest tip sunt potrivite atât pentru locuințe, cât și pentru spații de birouri sau orice alt tip de clădiri. Ele au o dublă utilitate, deoarece ajută atât la menținerea unei temperaturi plăcute în interiorul locuinței, cât și la economisirea combustibilului folosit.

Principiul de funcționare al unui termostat de centrală este destul de simplu. Cu ajutorul său, utilizatorul poate să regleze temperatura dorită, de exemplu 21 de grade. În acel moment, dispozitivul îi comunică centralei faptul că trebuie să încălzească încăperea respectivă până la această temperatură.

Centrala începe să funcționeze pentru a se ajunge la temperatura dorită, iar atunci când în cameră se înregistrează 21 de grade, termostatul emite o comandă de oprire. O nouă comandă de pornire va sosi doar în momentul în care temperatura scade sub cea setată.

Datorită acestui sistem, centrala ajunge să funcționeze mereu la un nivel de întreținere a căldurii, fapt care duce la economisirea de energie, combustibil și bani. În plus, în casă se înregistrează mereu o temperatură plăcută, fără a fi nevoie să umbli întruna la diferite butoane. Este suficient să setezi temperatura dorită la începutul sezonului rece, pentru ca apoi ea să fie menținută constant, fără a fi nevoie să mai faci altceva.

Termonstatul de centrală este util și pentru perioadele în care pleci de acasă. Oprirea centralei în astfel de situații nu ar face decât să crească efortul depus de aceasta la întoarcerea ta. În acest caz, ai reveni într-o casă rece, lipsită de confort și pentru a cărei încălzire ar fi nevoie de un consum sporit.

Setând însă cu ajutorul termostatului o temperatură plăcută chiar și pentru perioada în care ești plecat de acasă, te vei întoarce într-o casă caldă, iar echipamentul nu va consuma mult în efortul de a o reîncălzi.

Româniatv.net vă oferă 10 moduri de a economisi energie și bani în cea mai grea iarnă

Iată 10 moduri de a face asta, potrivit Housebeautiful.com.

1. Actualizați termostatul

Treceți cât mai repede la un termostat care poate fi controlat de pe telefon. Nu numai că va crește valoarea locuinței pentru eventuali cumpărători, dar termostatele inteligente pot oferi o precizie mai mare în comunicarea dintre termostat și centrală, prevenind risipa de energie.

2. Izolați-vă casa

Acum e momentul perfect pentru a opri căldura să scapă prin acele goluri nedorite de sub uși și de pe lângă ferestre. În primul rând trebuie identificate ”zonele cu probleme în care curenții de aer cauzează probleme, de la uși și ferestre pînă la pardoseli. Apoi apelați la un material de umplutură flexibil pe bază de silicon pentru a umple golurile. Sau cu burlane din diverse materiale.

3. Mai puneți un pulovăr

Una dintre cele mai bune modalități de a menține costurile scăzute la căldură ar fi să punem pe noi încă un pulovăr. Adăugarea de straturi suplimentare vă va izola corpul și va facilita reglarea temperaturii corpului, rezultând facturi mai mici la încălzire. Puteți să luați o pătură mai groasă pentru a ține răceala departe.

4. Decorațiunile casei pot face diferența

Perdelele și covoarele poT face diferența când vine vorba de economisirea de bani la încălzire. Dacă aveți o casă cu mochetă, atunci aceasta va ajuta în mod natural la creșterea izolației. Materialele de bună calitate, cum ar fi un covor de pluș, vă vor ajuta să preveniți pierderea căldurii din camere.

 5. Curățați caloriferele

Caloriferele par să atragă praful ca un magnet, deci este important să le curățați. Straturile de praf din calorifer pot duce la scăpări de căldură.

6. Evitați uscarea hainelor pe calorifer

Hainele pe care le așezați deasupra caloriferelor împiedică căldura să iasă și să încălzească camera. În plus, creșterea umidității aerului poate duce la condens și la posibile probleme grave de sănătate.

7. Întoarceți termostatul în jos cu 1°C

Știați că reducerea încălzirii cu doar 1° C vă poate ajuta să economisiți până la 10% din factura de încălzire? Sună incredibil de simplu, dar scăderea ușoară a temperaturii poate reduce facturile în creștere.

8. Verificați masca

Masca unui calorifer realizată din lemn este un conductor slab și poate împiedica dispersarea eficientă a căldurii, risipind energie și bani. Încercați să renunțați la ea.

9. Aerisiți caloriferele

Caloriferele au nevoie să fie aerisite când au prins aer în interiorul lor, ceea ce poate opri circulația corectă a apei calde. Pentru a le verifica, porniți-le pentru a simți de unde vine căldura. Dacă este cald în partea de jos, dar rece în partea de sus, acesta e în general un semn că există aer înăuntru.

10. Băgați centrala în service

Ar trebui să reparați centrala o dată pe an pentru a vă asigura că funcționează în siguranță. Centralele defecte pot crește masiv factura la încălzire.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Motivul pentru care nu trebuie să bei cafea sau ceai în avion. Te vei gândi de două ori înainte să mai faci asta
Capital.ro
Nu te vom uita! A murit cea mai iubită actriță. Marea doamnă a făcut accident vascular cerebral
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Greva minerilor care l-a cutremurat pe Ceaușescu. Cum s-a schimbat Valea Jiului, după epoca de aur a cărbunelui VIDEO
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Chiftele cu dovlecei și telemea. Rețeta care vă face să uitați de carne
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Mutu și-a băgat soția la înaintare! Masculilor le-a stat ”ceasul” chiar în buza mării: și-a făcut apariția Sandra, într-un minuscul costum de baie!
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Prețul carburanților pentru ziua de luni, 29 iulie 2024: Carburanții au înregistrat o nouă ieftinire. Cât costă un litru de benzină?
Capital.ro
Ordin UE, obligație în România. Decizie pentru cine stă la bloc. Se trece pe zero
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
Președintele venezuelean Nicolas Maduro a câștigat un al treilea mandat cu 51% din voturi
MediaFlux
LOVITURĂ pentru PENSIONARI! NU se dau BANI ÎN PLUS
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!