La Telefonul Copilului 119 vor putea suna copiii aflaţi într-o situaţie vulnerabilă, precum şi alte persoane care au cunoştinţă despre o astfel de situaţie.
„Vă prezint în premieră naţională telefonul copilului – 119, la care se va răspunde zilnic, 24 de ore din 24, şi este vorba despre un apel gratuit, deci o linie verde. Cine poate să sune la 119? Poate să sune un copil care se simte abuzat, traumatizat, neglijat, victimă a violenţei de orice tip, fizică sau emoţională, psihică.
De asemenea, şi o altă persoană care are cunoştinţă despre o astfel de situaţie, un prieten, un coleg, un vecin, un apropiat. Acesta mi se pare un lucru bun şi anume că pot fi luate în considerare şi apeluri de la persoane care cunosc şi nu pot trece nepăsătoare peste faptul că un copil se află într-o situaţie dificilă, într-o situaţie vulnerabilă.
Mi se pare absolut normal ca şi noi, în România, să aplicăm metodele care dau succes în Uniunea Europeană şi numai, în întreaga lume, prin care copiii înşişi să poată anunţa situaţia în care se află, dar şi o altă persoana, inclusiv un cadru didactic”, a explicat Firea, la conferinţa de presă organizată la finalul şedinţei de Guvern de miercuri, potrivit Agerpres.
În decembrie 2021, ministrul Familiei a anunţat că o sumă de 50 de milioane de euro va fi alocată pentru realizarea unui număr de 150 de servicii de zi la nivel local dedicate protecţiei copilului. Gabriela Firea a afirmat că banii din PNRR destinaţi protecţie copilului vor fi folosiţi pentru centre de zi, centre de recuperare pentru copii cu dizabilităţi, centre de consiliere pentru copii cu părinţi plecaţi în străinătate, prin bugetul Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.
Ministrul Familiei a explicat că pentru obţinerea fondurilor vor putea aplica primăriile şi ONG-urile, iar finanţarea va asigura cheltuielile pentru construcţia şi/sau dotarea centrelor, precum şi funcţionarea lor timp de 8 luni după inaugurare.
„Am avut primele întâlniri cu specialiştii ANPDCA pentru a verifica stadiul angajamentelor pe care trebuie să le îndeplinim, în calitate de autoritate de implementare, precum şi termenele asumate faţă de Comisia Europeană. Pentru obţinerea fondurilor vor putea aplica primăriile şi ONG-urile din întreaga ţară”, a precizat Gabriela Firea, conform News.ro.
De asemenea, Gabriela Firea a subliniat că autorităţile vor să utilizeze „cât mai eficient aceste fonduri, să nu avem întârzieri în depăşirea jaloanelor din foaia de parcurs”.
Citeşte şi: Gabriela Firea anunţă măsuri pentru protecţia copilului cu bani din PNRR. Suma uriaşă alocată