Ce se întâmplă cu facturile la energie din aprilie 2022. Românii sunt disperaţi

Preţurile la energie au explodat în ultima perioadă în Europa, în condiţiile în care livrările limitate din Rusia au relansat îngrijorările cu privire la o posibilă criză energetică.
Filip Stan
06 ian. 2022, 09:14
Ce se întâmplă cu facturile la energie din aprilie 2022. Românii sunt disperaţi

Ce se întâmplă cu facturile la energie din aprilie 2022. Românii vor trebui să scoată mai mult din buzunare pentru a achita facturile la energie din aprilie 2022, după ce statul nu va mai compensa o parte din sumă.

Ce se întâmplă cu facturile la energie din aprilie 2022

Întrebați despre informațiile care se vehiculează în presă cu privire la majorarea prețului metrului cub de gaz la aproximativ 8 lei, reprezentanţii Engie spun că prețurile finale propuse clienților casnici diferă în funcție  de categoria din care face parte clientul respectiv și sunt stabilite de strategia comercială a companiei și condițiile de piață aplicabile fiecărei categorii de client.

Citeşte şi Ministrul Energiei trimite ANPC peste furnizorii care au umflat facturile

”ENGIE România își informează toate categoriile de clienți, în termenul legal, cu privire la orice modificare de preț survenită pe durata contractuală. Prețurile finale propuse clienților casnici diferă în funcție  de categoria din care face parte clientul respectiv și sunt stabilite de strategia comercială a companiei și condițiile de piață aplicabile fiecărei categorii de clienți. Astfel, putem enumera următoarele categorii de clienți casnici: clienții care nu au ales încă o ofertă de gaze pe piața concurențială, clienții care au semnat un contract în piața concurențială și au ales una din ofertele din portofoliul nostru, clienții noi care doresc să intre în portofoliul ENGIE România și clienții preluați în regim de furnizor de ultimă instanță.” a răspuns Engie România pentru DCNews.

Unii clienți susțin că majorarea li s-ar aplica din martie-aprilie (moment în care li se termină contractele actuale n.r.), în timp ce alții afirmă că deja au încheiat contracte la acest preț: ”Dacă faci contract cu ei acum, este 8.80 lei m³. Eu am făcut în luna octombrie și am cu 8.40 lei m³. Este extrem de mult.” a afirmat un client (sursa)

În prezent, statul compensează facturile la gaze, cu anumite condiții, ceea ce face ca utilizatorul final să nu resimtă încă atât de acut prețul. Dar statul compensează până în luna martie și creșterea, așa cum se vehiculează, ar fi de cel puțin patru ori, ceea ce reprezintă, în sine, o explozie a facturilor la gaze.

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a vorbit recent despre această inflație de pe piața energiei, spunând că avem o inflație ”generată de prețurile la energie, care are componentă internă și o componentă externă. Noi avem o explozie a prețurilor la energie”.

Citeşte şi Citeşte şi Vouchere de la stat pentru plata facturilor la energie. Anunţul PSD

O explozie care, din aprilie, nu va mai fi suportată și de stat.

Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au înregistrat marţi o creştere de peste 30%, în condiţiile în care livrările limitate din Rusia au relansat îngrijorările cu privire la o posibilă criză energetică într-un moment în care continentul se îndreaptă spre o perioadă cu temperaturi scăzute, transmite Reuters, conform Agerpres.

Potrivit traderilor, conducta Yamal, una din principalele conducte pentru livrarea de gaze naturale din Siberia în Europa, continua să funcţioneze marţi în sistem reverse, pentru a 15-a zi la rând, ceea ce înseamnă că în loc să trimită gaze naturale ruseşti spre Europa, livra gaze din Germania spre Polonia. În paralel, livrările de gaze ruseşti din Ucraina spre Slovacia erau şi ele la un nivel redus.

În acest condiţii, la bursa TTF de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze cu livrarea în luna următoare au urcat marţi cu 27,50 euro, ajungând în jurul orei 11.41 GMT până la valoarea de 99,50 euro pentru un Megawatt-oră, în timp ce cotaţiile la contractul pentru ziua următoare au crescut cu 30,50 euro până la 97 de euro pentru un Megawatt-oră.

Europa este epicentrul unei crize energetice începând de anul trecut, când eliminarea restricţiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19 a generat o cerere mare de energie într-un moment în care stocurile de gaze naturale erau la un nivel redus. Preţurile de referinţă au crescut de cinci ori începând din luna ianuarie a anului trecut, ceea ce a pus presiuni asupra consumatorilor şi companiilor.

Unii parlamentari europeni au acuzat Rusia, care este responsabilă pentru 40% din gazele naturale consumate de blocul comunitar, că utilizează această criză ca un instrument pentru a obţine autorizaţia de funcţionare a gazoductului Nord Stream 2. Rusia dezminte acuzaţiile, dar subliniază că Nord Stream 2 va creşte exporturile de gaze ceea ce va duce la scăderea preţurilor în Europa.

 

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Județul din România care s-ar fi schimbat total. Un proiect început de Nicolae Ceaușescu transforma definitiv zona și harta României. Sute de oameni lucrau non stop ca să termine totul în 3 ani de zile. S-a ales praful de tot
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Netflix dă lovitura sfârșitului de an. Asta da surpriză pentru a bonați
Ego.ro
Ce spunea soția lui Cotabiță despre artist. Nu era fan înrăit, dar i-a dat un mesaj ca să...
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet 😢 Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
Ucraina pierde controlul asupra teritoriului cucerit în regiunea Kursk
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy