Australian Open 2022. Miercuri, Novak Djokovic nu a primit permisiunea de intra pe teritoriul Australiei şi viza sa a fost anulată. Numărul 1 mondial a sosit la Melbourne cu un zbor Emirates de la Dubai, miercuri, la scurt timp după ora 23.00 AEST (n.r. – 15.00, ora României). El a fost ţinut în aeroport peste opt ore. După ce ce i-a fost anulată viza, sârbul a fost transferat la un hotel de carantină din Melbourne, până când va putea părăsi ţara. Pe de altă parte, în noiembrie 2021, Tennis Australia (forul australian de tenis care se ocupă de Australian Open) a primit două scrisori de la guvernul federal în care se spunea că o persoană nevaccinată care a contractat Covid-19 în ultimele şase luni, aşa cum ar fi cazul lui Novak Djokovic, nu poate intra în Australia fără a sta în carantină.
Potrivit The Age, două scrisori au fost trimise lui Craig Tiley, directorul Australian Open, pe 18 şi 29 noiembrie. Prima de către prim-secretarul departamentului de sănătate, Lisa Schofield, care a indicat că „persoanele care au contractat anterior Covid-19 fără să fi primit o doză de vaccin nu sunt considerate a fi complet vaccinate” şi li s-ar refuza „o intrare în teritoriu”. fără carantină, chiar dacă ar fi primit o scutire de vaccinare străin㔑.
Unsprezece zile mai târziu, însuşi ministrul Sănătăţii, Greg Hunt, i-a scris lui Tiley, amintindu-i că „poliţia de frontieră australiană a sfătuit ca oamenii să fie complet vaccinaţi, aşa cum este definit de ATAGI (Australian Technical Advisory Group on Immunization) pentru a putea intra în Australia fără carantină”.
Şi a adăugat: „Pot confirma că persoanele care au contractat Covid-19 în ultimele şase luni, care încearcă să intre în Australia din străinătate şi care nu au primit două doze de vaccin recunoscut nu sunt considerate pe deplin imunizate”.
Reacţii la situaţia lui Novak Djokovic, după ce nu i s-a permis să intre în Australia. Cine îi ţine partea jucătorului
Părerile sunt împărţite, asta în timp ce autorităţile australiene par că nu vor ceda, iar situaţia se tensionează şi mai mult.
Preşedintele Serbiei acuză autorităţile australiene de „hărţuire” asupra sportivului. „Întreaga ţară este alături de el şi încercăm să oprim imediat hărţuirea la care este supus”, a declarat Aleksandar Vučić, care a precizat, totodată, că ţine legătura cu tenismenul. Totodată, şeful statului a cerut o întâlnire de urgenţă cu ambasadorul australian la Belgrad.
„Nu există cazuri speciale, regulile sunt reguli, iar nimeni nu este mai presus de ele”, a declarat premierul australian Scott Morrison, care neagă orice acuzaţie de hărţuire asupra sportivului sârb, spunând că e reprezentat de către ambasada Serbiei în Canberra. Morrison mai spune că vor continua să ia astfel de decizii, pentru „siguranţa frontierelor australiene în pandemie”.
„Australia are graniţe suverane şi reguli clare care nu sunt discriminatorii”, mai adaugă premierul.
În Australia, circa 91% din populaţie este vaccinată. Însă nu există simpatie sau empatie pentru persoanele care refuză vaccinarea, mai ales în condiţiile actuale, când Omicron „e pe val”.
Paul McNamee, fost director de la Australian Open şi jucător profesionist de tenis, consideră că Djokovic a respectat paşii ceruţi pentru a obţine visa şi ar trebui să fie lăsat să joace.
Jucătorul de tenis ucrainian Sergy Stakhovski are o abordare dură: „Când cineva îţi va spune că „sportul nu interferează cu politica”, să-ţi aminteşti data de 6 ianuarie 2022, când ego-ul pur politic nu permite celui mai bun jucător de tenis din lume să intre într-o ţară unde… „instituţiile guvernamentale” i-au permis asta”.
Şi tenismenul american Tennys Sandgren scrie, pe Twitter, că totul este destul de clar: medicii au aprobat scutirea, dar politicienii sunt cei care se opun. „Australia nu merită să fie gazda unui grand slam”.
Pe de altă parte, sunt şi voci care nu ţin partea jucătorului sârb. Scriitorul despre tenis, Ben Rothenberg, scrie că este vina lui Djokovic pentru că nu s-a vaccinat deşi a avut „luni întregi” la dispoziţie.
Iniţial, sportivul primise o scutire medicală pentru condiţiile autorităţilor australiene care să-i permită să particepe la Australian Open. Însă după ce a rămas blocat pe aeroportul Tullamanrien din Melbourne, în cursul nopţii, a primit o scrisoare din partea guvernului australian în care i s-a refuzat viza şi va fi expulzat, a declarat pentru Reuters o sursă apropiată turneului.
Poliţia de frontieră australiană a confirmat într-un comunicat că Djokovic nu a furnizat dovezi adecvate pentru a îndeplini cerinţele de intrare în Australia, iar viza i-a fost anulată.
„Cetăţenii care nu deţin o viză valabilă la intrare sau cărora li s-a anulat viza vor fi reţinuţi şi expulzaţi din Australia”, se precizează în comunicat.