Sfântul Ion 2022. Există, însă, tradiţii extrem de vechi, ale căror origini s-au pierdut în negura timpurilor. Despre acestea, îţi vom vorbi în rândurile următoare.
În timpuri străvechi, ziua Sfântului Ioan era dedicată femeilor. Era o zi în care femeile se credeau mai tari decât bărbațîi, lăsându-și, uneori, nemâncați consorții pentru a se aduna între ele la o „petrecere a nevestelor„, numită „Iordănitul femeilor„.
La această petrecere, se mâncau bucate alese şi se beau băuturi scumpe, iar după ospăţ, femeile începeau a se iordăni: cântau,d ansau şi chiuiau toată noaptea. Când se crăpa de ziuă, femeile ieșeau pe ulițe și amenințau bărbații care le ieşeau în cale că îi vor duce la râu și îi vor arunca în apă dacă nu se răscumpărau cu o vadră de vin, potrivit site-ului diane.ro
Un alt obicei asemănător „petrecerii nevestelor” era „Ciurica”. Femeile mergeau la biserică, asistau la Sfânta Liturghie, iar la plecare îi „iordăneau” pe bărbați, cerându-le bani. Cu banii pe care reuşeau să-i strângă, organizau către seară o petrecere la care, evident, nu participau bărbaţi.
Aceste tradiţii sunt mărturii ale faptului că ziua de Sfântul Ion este una de veselie, cei care nu se bucurau cu acest prilej fiind sortiți să fie triști tot restul anului.
În unele regiuni, Sfântul Ion era considerat ocrotitorul pruncilor, el ferindu-i de rele și, mai ales, având grijă să nu moară nebotezați. În vremuri străvechi, pe 7 ianuarie exista obiceiul unei așa-zise „masă a moașei„. Moașa colinda pe la „nepoate”, femeile pe care le ajutaseră să nască, pentru a le invita la o petrecere.
Fiecare femeie aducea câte un plocon, iar moașa rupea dintr-un colac pregătit special pentru această ocazie, împărțind câte o bucată. În funcţie de formă și mărime, bucata de colac „o anunţa” pe femeie dacă va mai avea sau nu copii şi, totodată, dădea informaţii despre sexul viitorului bebeluş.
Citeste si MESAJE de SFANTUL ION 2022. Cele mai frumoase mesaje de Sfantul Ioan 2022