Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 7 ianuarie, că tulpina Omiron a început să se transmită „sporadic” comunitar în România. „Începe sa fie transmitere comunitare, este sporadică, este posibil să asistăm la o transmitere comunitară susținută în viitor”, a declarat Alexandru Rafila. „Dacă un bolnav îmbolnăvește mai mult de o persoană, cazurile cresc”, a mai spus Rafila.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că dacă vor fi cazuri multe de COVID, dar puţini pacienţi ajung în spitale, atunci nu este motiv de întrerupere a activităţii şcolare, precizând că, dacă vor fi cazuri multe, care vor duce la blocarea unităţilor medicale, atunci poate fi luată o măsură temporară de închidere a şcolilor.
Alexandru Rafila a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, susţinută la Spitalul pentru Copii Grigore Alexandrescu, că numărul zilnic de cazuri nu ar trebui să fie singurul criteriu care ar putea duce la închiderea şcolilor, ci proporţia persoanelor care au nevoie de îngrijiri în spital. “Aţi văzut ce se întâmplă în alte ţări, sunt sute de mii, în Franţa am avut un sfert de milion de cazuri într-o singură zi, totuşi şcolile au funcţionat. De ce? Pentru că sistemul de sănătate nu este supraaglomerat. Asta înseamnă că nu trebuie să fie singurul indicator numărul de cazuri care se înregistrează zilnic, ci şi proporţia de persoane care au nevoie de îngrijiri medicale spitaliceşti obişnuite, cu oxigen sau terapie intensivă”, a precizat Rafila.
El a menţionat că este pentru menţinerea deschisă a activităţilor şcolare, dar nu cu orice preţ. “Decizia trebuie să ţină cont de modul în care se manifestă această variantă din punct de vedere clinic şi dacă vor fi cazuri multe, dar cu o proporţie mică de cazuri care ajung în spital, atunci nu avem niciun motiv să întrerupem activitatea şcolară. Dacă vor fi cazuri multe, cu blocarea spitalelor atunci poate fi luată o măsură temporară, dar menţinerea deschisă a activităţilor şcolare, nu cu orice preţ, categoric, dar cu un altgoritm care să fie raţional şi care să nu repete erorile majore, – aş spune şi îmi pare rău că spun lucrul ăsta – şi în mod repetat, în care şcolile din România au fost închise luni de zile când aveam 100 sau 200 de cazuri pe zi, total nejustitificat şi aş spune chiar iresponsabil”, a transmis ministrul Sănătăţii.
Alexandru Rafila a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, susţinută la Spitalul pentru Copii ”Grigore Alexandrescu”, că după vizita de la Institutul Matei Balş va merge şi la Spitalul de Boli Infecţioase de la Constanţa, ambele unităţi medicale fiind afectate de incendii anul trecut.
“Acum două săptămâni am fost la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matel Balş pentru a impulsiona dacă se poate redeschiderea acelui pavilion cu 100 de paturi în care pot fi trataţi pacienţi cu patologie infecţioasă şi de data aceasta pacienţi COVID cu grad mare de acoperire cu profesionişti desăvârşiţi în domeniul bolilor infecţioase. Săptămâna viitoare mă voi duce la Constanţa pentru că şi spitalul din Constanţa a fost victima unui incendiu nefericit şi trebuie şi acolo să redăm sistemului de sănătate o capacitate care este dublată de profesionişti foarte buni, să fim într-adevăr pregătiţi. Mie mi s-a părut foarte ciudat ca după un an la Institutul Matei Balş, după mai multe luni de la Constanţa lucrurile au rămas blocate a trebuit să facem acum în ultimele săptămâni eforturi ca activitatea acestor instituţii să se reia”, a transmis Rafila.
El a precizat că trebuie dat startul unei reconstrucţii a încrederii în societatea românească. “Am putea să dăm startul unei reconstrucţii, reconstrucţia lanţului de încredere în societatea românească pentru că ceea ce a lipsit foarte mult în ultimii doi ani a fost încrederea, încrederea oamenilor în autorităţi, încrederea oamenilor câteodată în profesioniştii din sistemul de sănătate, încrederea profesioniştilor în autorităţi că le sprijină şi le respectă activitatea. Cred că este momentul să încetăm cu polemicile, să fim solidari şi să avem încredere unii în ceilalţi, să putem să trecem peste acest val pandemic, cum va fi el, va fi dificil, va fi mai puţin dificil, nu are niciun fel de importanţă…are importanţă din punctul de vedere al consecinţelor, dar din punct de vedere al atitudinii trebuie să fie o atitudine pozitivă, constructivă şi suportivă din partea tututor elementelor din societate, fie că ne referim la administraţie, autorităţi, zona politică, zona medicală şi bineînţeles mass-media”, a precizat ministrul Sănătăţii.
Autoritățile au emis vineri, 7 ianuarie 2022, un nou bilanț privitor la evoluția pandemiei de coronavirus în România.
Astfel, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 5.922 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 31 decese. „Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 7 ianuarie 2022, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 5.922 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 31 decese. Nu sunt raportate decese anterioare. Vom detalia datele în buletinul informativ de la ora 13.00”, au transmis autoritățile.
Cu o zi în urmă, joi, 6 ianuarie, au fost înregistrate 6.018 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2 și 44 decese. Nu sunt raportate decese anterioare. În secțiile de Terapie Intensivă sunt internați 400 de bolnavi infectați cu Covid.