Citeşte şi: Ce se întâmplă cu zilele de concediu pe care nu le-ați luat în 2021. Iată ce trebuie să știe toți angajații
Perioadele de concediu medical pentru fiecare episod de boală se vor acorda în cel puțin două etape, în vederea recuperării capacității de muncă a persoanei asigurate și reinserției socio-profesionale a acesteia, potrivit fresh24.ro.
Prima etapă este de patru zile calendaristice, cu încadrarea în limita maximă de șapte zile pentru fiecare episod de boală.
Durata concediului medical pentru incapacitate temporară de muncă, oferit de medicul de familie, nu poate să depășească 28 de zile într-un an.
Medicul specialist din ambulatoriu poate acorda pacientului concediu medical de maxim 15 zile în prima etapă, iar în acest caz limita maximă este de 30/31 de zile de CO pe lună, adică 90 de zile pe an.
Potrivit noii legislaţii, concediile medicale pentru maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav, precum și în cazul riscului maternal, pot fi acordate într-o singură etapă, fără a fi necesară întocmirea planului de urmărire a evoluției bolii.
De la 1 august 2021, asigurații au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copiilor cu afecțiuni grave în vârstă de până la 18 ani, și nu până la 16 ani, cum a fost legea până la această dată.