Judecătorii au luat în calcul schimbarea încadrării juridice a faptelor tuturor inculpaţilor din dosar, inclusiv a lui Sorin Oprescu. Astfel, se pune problema ca fostul edil al Capitalei să fie judecat şi pentru constituire de grup infracțional organizat cu circumstanțe agravante, pe lângă acuzațiile de luare de mită, potrivit Ziare.com.
Pe 21 ianuarie 2022, instanţa se va pronunţa asupra schimbării încadrării faptelor, iar o săptămână mai târziu ar urma să aibă loc dezbaterile finale în acest dosar.
La termenul de vineri, 7 ianuarie, procurorul DNA a solicitat schimbarea încadrării, aşa cum a fost ea formulată din oficiu de instanţă. Astfel, Sorin Oprescu ar put ea fi condamnat la 15 ani de închisoare, o pedeapsă orientată spre maximum special prevăzut de lege.
Pentru constituirea unui grup infracţional organizat, legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani. În schimb, instanţa a ridicat din oficiu problema reţinerii formei agravante a infracțiunii, a cărei limite sunt mai mari: între 3 și 10 ani, notează sursa citată.
În cazul în care judecătorii admit solicitarea procurorilor DNA, Sorin Oprescu ar putea fi condamnat la 10 ani de închisoare pentru grup infracțional organizat plus acea treime la care face referire prevederea de la litera a) a articolului 7 din Legea 78/2000, rezultând astfel, 13 ani și 4 luni.
Mai mult, potrivit rechizitoriului DNA, Sorin Oprescu este acuzat de luare de mită (de la 2 la 7 ani), spălare de bani (de la 3-12 ani) și abuz în serviciu (de la 2 la 7 ani).
În acest caz, Sorin Oprescu s-ar pute alege cu pedeapsa cea mai mare şi nu este exclus ca instanţa să adauge şi un spor.
Potrivit sursei citate, avocații din dosarul lui Sorin Oprescu au cerut instanței, vineri, respingerea cererii de schimbare de încadrare.
Avocatul Florian Șurghie, cel care îl apără pe Sorin Oprescu, a arătat că clientului său nu i se pot reține circumstațele agravante pe motiv că ar fi săvârșit infracțiunile dintr-o „funcție de demnitate publică”, așa cum prevede articolul 7 litera a) din Legea 87/2000, pe care instanța l-a invocat din oficiu.
Potrivit DNA, de la finalul anului 2013, Sorin Oprescu a condus un grup infracţional organizat, constituit de directorul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, Bogdan Cornel Popa, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul municipalităţii.
Pe 5 septembrie 2015, Sorin Oprescu a primit la locuinţa sa din Ciolpani suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, bani care ar fi provenit, conform DNA, din acte de corupţie.