Adriana Pistol susţine că valul cinci va dura „minim” două luni”, însă a ezitat să spună dacă în 2022 ieşim din pandemie, în condiţiile în care există posibilitatea ca virusul să aibă noi tulpini.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a mai precizat că există posibilitatea ca valul cinci să fie mai scurt.
„Cu cât merge exponenţial şi creşte foarte mult, cu atât cuprinde un număr mai mare din populaţie pe care vrem, nu vrem îi imunizează şi atunci sigur că se va duce mai mult în jos. De obicei, valurile epidemice care cresc atât de brusc şi coboară brusc şi nu durează foarte mult. (…) Minim două luni va dura”, a afirmat Adriana Pistol, vineri, la Digi24, conform News.ro.
De profesie medic epidemiolog, Adriana Pistol a precizat că s-ar putea să depăşim un milion de infectări în această perioadă, însă acest lucru depinde de modul în care oamenii vor respecta toate măsurile.
Întrebată dacă vom ieşi din pandemie în 2022, Adriana Pistol a răspuns.
„Cred că nu este bine să facem astfel de previziuni. Apariţia acestei noi tulpini OMICRON mă face să fiu circumspectă, încât prefer să mă abţin, pare că totuşi acest virus are capacităţi de dobândire a tot felul de mutaţii încât este periculos să speculăm”, a explicat ea.
Tot astăzi, Adriana Pistol a menţionat, într-o conferință de presă, că previziunea INSP arată că în valul 5 se vor atinge și peste 25.000 de cazuri zilnice, dintre care 10-20% vor fi spitalizări este în continuare valabilă.
„Spuneam că ne așteptăm la peste 25.000 cu circa 10-20% spitalizări. Încă e valabilă această previziune. În funcție de evoluție vom vedea dacă schimbăm aceste previziuni”, a precizat Adriana Pistol.
Întrebată dacă se aşteaptă ca după începerea şcolii să explodeze transmiterea Omicron în rândul copiilor, Adriana Pistol a declarat:
„Nu va exploda asupra copiilor în mod deosebit, încă nu avem o transmistere comunitară susţinută, observăm că tulpina Omicron începe să câştige teren, am putea spune în prezent că avem în circulaţie ambele tulpini, atât tulpina Omicron, cât şi tulpina Delta, să spunem aproximativ jumătate jumătate. Odată ce tulpina Omicron va deveni dominantă, toată lumea sigur că este expusă, iar aglomerările umane duc la apariţia de cazuri dacă măsurile preventive, respectiv masca, spălatul pe mâini şi păstrarea distanţei fizice nu sunt îndeplinite”.
Până vineri seară, în România au fost confirmate 295 de cazuri de infectare cu OMICRON.
Citeşte şi: Alte peste 100 de cazuri de infectare cu tulpina Omicron, depistate în România. Între ele sunt şi 4 copii