„Poarta Iadului” s-ar putea închide. Gurbanguly Berdymukhamedov, preşedintele Turkmenistanului, a cerut experţilor să găsească o cale pentru a stinge focul din craterul uriaş.
Liderul Turkmenistanului le-a cerut oficialilor să stingă flăcările din craterul de gaz Darvaza, situat în mijlocul vastului deşert Karakum. Gurbanguly Berdymukhamedov spune că acest crater creat de om „afectează în mod negativ atât mediul, cât şi sănătatea oamenilor care locuiesc în apropiere”.
Citeşte şi Furtună de zăpadă în Pakistan. Cel puţin 21 ani au murit în maşinile lor
„Pierdem resurse naturale valoroase pentru care am putea obţine profituri semnificative şi să le folosim pentru a îmbunătăţi bunăstarea poporului nostru”, a spus el potrivit France24, care citează AFP.
Reamintim că în 2010, Berdymukhamedov a ordonat experţilor să găsească o modalitate de a stinge flăcările.
Craterul a fost creat în 1971, în timpul unui accident de foraj. Pentru a preveni răspândirea fumului periculos, sovieticii au decis să ardă gazul dându-i foc. De atunci, groapa a luat foc, iar încercările anterioare de a o stinge nu au avut succes.
Craterul, care are o lăţime de 69 de metri şi o adâncime de 30 de metri, este situat într-un câmp de gaze naturale din provincia Ahal din Turkmenistan, care are a şasea cea mai mare rezervă din lume.
George Kourounis, un explorator canadian, a devenit prima persoană despre care se ştie că s-a aventurat în groapă anul trecut. Scopul a fost colectarea probelor de sol din adâncul gropii, pentru a stabili dacă poate exista viaţă într-un mediu atât de dur, potrivit The Guardian.
„Povestea din spatele modului în care a apărut [craterul] a fost învăluită în mister şi nu există niciun alt loc ca acesta pe Pământ. Este unic prin faptul că nu există niciun alt loc în care să existe o astfel de groapă în care arde gaz metan care este expulzat de la sol la o presiune ridicată”, a spus Kourounis.
Planificarea proiectului a durat 18 luni. Echipa a pus la punct un sistem de şiruri de cabluri peste un defileu pentru a practica coborârea lui Kourounis. A fost prezent şi un expert în cascadorii de la Hollywood care i-a dat foc lui Kourounis de câteva ori, pentru a-l pregăti.
„Am găsit câteva bacterii în partea de jos, care trăiesc foarte confortabil la acele temperaturi ridicate, iar cel mai important lucru este că acestea nu au fost găsite în niciunul dintre solurile din afara craterului. În afara sistemului nostru solar, există planete care prezintă condiţii asemănătoare cu cele din această groapă, ceea ce ne poate ajuta să extindem numărul locurilor în care putem începe cu încredere să căutăm viaţă în afara sistemului nostru solar”, spune el, potrivit Mediafax.
Turkmenistanul este una dintre cele mai izolate ţări din lume, totuşi, industria sa turistică în plină dezvoltare speră să valorifice craterul ca o atracţie pentru cei care caută senzaţii inedite.