Prima bancă unde angajaţii nevaccinaţi sunt concediaţi. Este vorba despre Citigroup INC din SUA. Aceasta devine prima mare instituţie de pe Wall Street care impune vaccinarea.
Banca americană a anunţat noile reguli încă din luna octombrie, precizând că va evalua de la caz la caz scutirile pe motive religioase sau medicale, sau orice alte prevederi din legislaţia statală sau locală.
La vremea respectivă, Citigroup anunţa că se onformează politicii administraţiei preşedintelui american Joe Biden, care cere ca toţi lucrătorii care susţin contracte guvernamentale să fie complet vaccinaţi, întrucât guvernul este un client „mare şi important”.
Până acum, peste 90% dintre angajaţii băncii s-au conformat şi s-au vaccinat, potrivit unei surse familiare cu acest subiect, adăugând că momentul aplicării mandatului de vaccinare ar fi diferit pentru personalul din sucursale.
Măsura vine în contextul în care industria financiară încearcă să readucă angajaţii în birouri în condiţii de siguranţă şi să revină la activitatea obişnuită, în condiţiile în care varianta extrem de infecţioasă Omicron se răspândeşte, potrivit Mediafax.
Alte bănci importante de pe Wall Street, printre care Goldman Sachs, Morgan Stanley şi JPMorgan Chase & Co le-au spus unor angajaţi nevaccinaţi să lucreze de acasă, dar niciuna nu a mers încă până la concedierea personalului.
De asemenea, alte mari companii americane au introdus politici de „no-jab, no-job”, inclusiv Google şi United Airlines, cu diferite grade de stricteţe.
Italienii în vârstă de peste 50 de ani sunt obligaţi să se vaccineze împotriva coronavirusului, conform unei noi legi care a intrat în vigoare sâmbătă, informează DPA.
Cei care nu s-au vaccinat încă au primit o perioadă de graţie până la sfârşitul lunii ianuarie pentru a face acest lucru.
De la 1 februarie, toţi cei care nu sunt vaccinaţi sau care nu au primit a doua doză sau o injecţie de rapel, deşi au avut ocazia să o facă, vor fi amendaţi cu 100 de euro.
Măsura va rămâne în vigoare până la 15 iunie şi se aplică tuturor rezidenţilor cu vârsta de peste 50 de ani, inclusiv cetăţenilor străini.
Începând cu 15 februarie, cei din această categorie de vârstă vor trebui, de asemenea, să prezinte la locul de muncă dovada vaccinării sau a trecerii prin boală şi, dacă nu pot face acest lucru, vor fi obligaţi să lucreze la distanţă. Angajaţii sub 50 de ani pot să prezinte şi un test cu rezultat negativ. Cei care încalcă măsurile riscă amenzi între 600 şi 1.500 de euro.
Introducerea vaccinării obligatorii pentru persoanele în vârstă a stârnit reacţii mixte în ţară.
Citeşte şi Octavian Jurma: Mă tem că Omicron este un cal troian, un lup îmbrăcat în haine de oaie