Ai primit scrisoare că ai consumat curent electric peste puterea aprobată? Ce trebuie să faci pentru a evita deconectarea

Tot mai mulţi români, care sunt clienţi casnici de energie electrică, au primit înştiinţări referitoare la depăşirea puterii electrice contractate la locul lor de consum. După primirea documentului, unii susţin că nu ştiu cum să procedeze pentru a evita deconectarea temporară, aşa că vă prezentăm mai multe sfaturi utile pentru a nu fi puşi în situaţia de a plăti facturi uriaşe.
Filip Stan
10 ian. 2022, 13:39
Ai primit scrisoare că ai consumat curent electric peste puterea aprobată? Ce trebuie să faci pentru a evita deconectarea

Dacă ai primit o scrisoare că ai consumat curent electric peste puterea aprobată, e bine de ştiu că acest document este emis de operatorul rețelei de distribuție, prin intermediul furnizorilor cu care clienții au în derulare contractul de furnizare de energie electrică. Aceştia au transmis aceste notificări referitoare la depășirea puterii electrice contractate la locul lor de consum.

Citeşte şi: Facturi uriaşe la energie, după majorări. Românii plătesc dublu faţă de iarna trecută, pentru acelaşi consum: „Am o factură de 1087 lei şi o pensie de 800 de lei”

Ai primit scrisoare că ai consumat curent electric peste puterea aprobată? Detaliile tehnice prea puţin cunoscute de români

Potrivit Economica.net, puterea absorbită la un moment nu are legătură cu energia consumată și facturată la sfârșit de lună, ci cu consumul instantaneu, mai exact câte aparate care consumă energie avem în funcțiune în același timp.

Asta înseamnă că, în anumite momente, consumul instantaneu al clienților poate depăși puterea aprobată prin avizul tehnic de racordare și, dacă au contor inteligent, există posibilitatea ca acesta să sesizeze depășirea și să întrerupă pentru moment alimentarea cu energie electrică.

Citeşte şi: Vine criza alimentară! În două luni de zile În supermaketuri nu va mai fi DELOC carne de porc sau de pasăre din România! Motivul ireal! Producătorii sunt disperați!

Firmele de distribuție spun că acest sistem este și pentru protecția instalației dvs. electrice și acționează în același scop cu cel din tabloul electric. Pentru cei care nu au contoare inteligente, protecția este asigurată doar de către disjunctorul din panoul electric.

Așadar, în cazul în care socotiți să vă puteți descurca dacă va limitați uneori consumul (mai scoateți câte ceva din priză atunci când folosiți alți consumatori mari), ați văzut mai sus că există soluții simple și la îndemâna dvs. să se reia alimentarea cu energie.

În cazul majorității locuințelor, astfel de consumuri instantanee mari nu au loc niciodată sau au loc foarte rar. Astfel, cei mai mulți dintre noi nu trebuie să ia măsuri speciale.

Cum poţi obţine un spor de putere. Paşii pentru a realiza schimbarea

Dacă sunteți în situația în care nu vă puteți limita consumul pentru a rămâne sub nivelul maxim al puterii contractate, pentru că aveți nevoie să puneți în funcțiune concomitent mai multe aparate electrice mari consumatoare, rămâne soluția de a solicita un spor de putere.

Mai jos, cum se face și cât costă, aproximativ, acest lucru, cu mențiunea că un cost final este imposibil de oferit la modul general, pentru că fiecare consumator este o situația particulară.

Pentru a obţine un spor de putere, trebuie să depuneţi, mai întâi, o cerere pe site-ul operatorului de distribuție (se poate și pe cel al furnizorului).

Veți plăti pentru actualizarea ATR (avizul tehnic de racordare), 55 de lei plus TVA, suma care asigură creșterea puterii până la maximum 30 kW (mai mult decât suficient pentru orice loc de consum casnic) în baza unei facturi care vă va fi emisă. Puteți plăti prin bancă sau la paypoint, fără să mergeți fizic la un sediu. Detalii cu modalitățile de plată găsiți în factură.

Apoi, după ce primiți noul aviz de racordare, solicitați încheierea unui nou contract de racordare. După semnarea acestuia, distribuitorul vă va emite factura pentru verificarea dosarului și punerea sub tensiune, de 80 de lei plus TVA.

În această etapă intervine și o cheltuială care poate fi mai mare, dar sunt bani pe care nu îi plătiți operatorului de distribuție. Va trebui să trimiteți distribuitorului dosarul instalației electrice de utilizare (DUI), care este întocmit de un electrician autorizat ANRE, pe care îl contractați dumneavoastră.

Acesta va face un proiect și apoi lucrările de care este nevoie, în baza solicitării dvs, la instalația electrică de la locul de consum pentru care solicitați sporul de putere.

Pentru mulți dintre clienți, cei care nu vor solicita o putere mult mai mare decât au deja, nu va fi nevoie de lucrări asupra instalației. Pentru ceilalți, costul operațiunii diferă, în funcție de ce e nevoie la locul dvs de consum, de ce spor de putere cereți, de cum trebuie modificată instalația electrică, etc, de aceea este imposibil să avansăm un cost valabil pentru toată lumea.

Din ce am aflat noi, poate costa 200-300 de lei, sau chiar peste 2.000 de lei pentru imobilele mari cu rețele mai complexe, bani pe care îi plătiți electricianului autorizat ANRE.

Dacă tarifele plătite firmei de distribuție pentru emiterea ATR si pentru verificarea DUI sunt reglementate de către ANRE și sunt fixe, cele plătite electricienilor autorizați să execute instalații nu sunt reglementate.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Patru zodii care vor avea lumea la picioare până pe 15 aprilie. Vor fi în al nouălea cer
Capital.ro
Șoferii care nu mai trebuie să dea examen. Reguli noi pentru obținerea permisului de conducere
Playtech.ro
Ajutor dublu de Paște 2025 pentru unii pensionari: bani pentru miel și cozonac, pe lângă cei 400 de lei de la Guvern
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Cele trei combinații periculoase de vitamine. Medic: Trebuie luate separat
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Zi neagră pentru nouă milioane de români. Scumpire semnificativă a unor taxe
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Ce publicase pe Facebook românca Andreea Mottram, înainte să fie omorâtă de fiica ei adoptivă. „Problema este că...”
Cancan.ro
Cum a dat soarele, au ieșit la ÎNCĂLZIT! Vedetele au încins atmosfera în parcul Herăstrău - Nu le-a fost rusine deloc
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunțul serii despre Elena Udrea. Vestea dată chiar de avocatul său: Întrunește toate celelalte condiții
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
Schimbare importantă pentru șoferi: Cei cu două mașini vor plăti o nouă taxă obligatorie
MediaFlux
Pensiile, alocațiile și indemnizațiile se dau mai devreme. Data anunțată de Ministerul Muncii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum să ieși la pensie fără dureri de cap: ghid complet și actualizat pentru românii care se apropie de vârsta pensionării