„Eu sunt fost procuror şi am fost învăţat că eu sunt cel care propun şi decizia aparţine judecătorului, pentru că eu am stabilitate, judecatorul are inamovibilitate. Dacă am fi chiar egali egali – şi acum vorbesc ca un fost procuror – de ce sunt mai mulţi judecători decât procurori în CSM ? Însă dincolo de asta, e oarecum o bătălie acolo, de putere în interior„, a spus Ponta la România TV.
Procurorul Oana Schmidt Hăineală a fost aleasă, în şedinţa din 4 ianuarie a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), preşedinte al Consiliului, după ce candidatura judecătoarei Alina Ghica pentru funcţia de vicepreşedinte nu a întrunit numărul de voturi minim necesar, respectiv zece, pentru a fi aleasă.
Alegerea vicepreşedintelui CSM a fost amânată pentru această săptămână, noul preşedinte al CSM, Oana Schmidt Hăineală, anunţând că pentru această funcţie au fost depuse două candidaturi, de către judecătorii Alina Ghica şi Cristi Danileţ.
Şedinţa a fost amânată după ce plenul CSM a respins solicitarea de revocare a hotărârii prin care Oana Schmidt Hăineală a fost învestită ca preşedinte al Consiliului.
Judecătorul Horaţius Dumbravă a afirmat că s-a produs un evident un blocaj instituţional, motiv pentru care trebuie reluată întreaga procedură.
În acest context, judecătorul Cristi Danileţ a anunţat că îşi depune candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM, pentru a fi eliminat astfel blocajul survenit. Danileţ a declarat că îşi asumă proiectul Oanei Schmidt Hăineală, care a ocupat, până în 4 ianuarie, funcţia de vicepreşedinte.
Judecătoarea Alina Ghica şi-a anunţat candidatura la funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii la scurt timp după alegerea procurorului Oana Schmidt Hăineală ca preşedinte al CSM.
Judecătoriile din Târgu Mureş, Reghin, Târnăveni şi Topliţa au decis să ceară revocarea lui Cristi Danileţ din CSM, decizia fiind luată în cadrul procedurii declanşate de judecătorii din Vâlcea.